Tip na výlet: Nevyspytateľné počasie v Karpatoch

O tom, že jeseň v horách je jedno z najkrajších období v roku, vie každý. No aké rozdielne počasie vie byť na Vápennej a Zárubách v jeden deň, ma prekvapilo.

Malé Karpaty sú horský krajinný celok Fatransko-tatranskej oblasti na západnom Slovensku. Ich dĺžka je 100 km a mnohí z Vás ich poznajú práve vďaka behu Štefánik trail. Ja som sa rozhodol urobiť si výlet na ich najvyšší vrch, Záruby, s výškou 768 m n. m. z malebnej dediny Smolenice. Keďže mi ale bolo málo a počasie na trnavskej strane nebolo pekné, rozhodol som sa ešte pre okruh cez Vápennú na strane opačnej, záhorskej.

Čarovné Smolenice

Cesta vedie prevažne lesom a je naozaj nádherná.
Cesta z Bratislavy do Smoleníc trvá cca 1 hodinu. Parkovať sa dá na ceste smerom ku zámku (po ľavej strane je cintorín a kostol), kde je dosť miest popri ceste na ľavej aj na pravej strane. Počasie nebolo ale že vôbec lákavé, čo mne však vôbec nevadilo, pretože Karpaty boli ľudoprázdne. Cesta začína modrou značkou krížom cez zámocký park a pokračuje asfaltkou hore až ku Smolenickému zámku. Park je pekný s výhľadmi na Smolenický zámok.

Zámocký park Smolenice

Lesom smerom do sedla

Po príchode ku turistickému značeniu pri zámku je možnosť sa rozhodnúť, kadiaľ ísť ďalej. Na Záruby vedie množstvo ciest. Ja som to zobral okruhom po modrej značke hore až do sedla Záruby. Cesta vedie prevažne lesom a je naozaj nádherná. Vysoké stromy, ticho a kľud. Vďaka dažďu, ktorý bol v predchádzajúcich dňoch intenzívnejší, bolo miestami veľa blata, ale všetko ostatné bolo zas oveľa viac zelenšie a farebnejšie, ako počas leta. Úsek po modrej je jednoduchý s jemnými stúpaniami a vedie príjemnou lesnou cestou.

Zelená cesta po modro-zelenej do sedla

Zelenou na Záruby

Zo sedla Záruby je to len na skok na najvyšší vrch Malých Karpát. Cesta zo sedla je veľmi strmá a počas jesene aj veľmi blatistá. Pokiaľ nemáte pomocníka 4x4 (psa), tak odporúčam si zobrať minimálne paličky. Pri výstup sú vhodné, pri zostupne nutné. Po „vybehnutí“ na samotný vrchol sa dostaneme ku krížu a vrcholovej turistickej značke. Výhľady zo samotných Zárub neboli žiadne, pretože prišla hmla. Za pekného počasia to ale taktiež nie je žiadna výhra. Preto sa oplatí zostupovať po hrebeni (červenej značke), kde môžete nájsť oveľa krajšie výhľady.

Záruby

Cesta späť do Smoleníc

Cestu späť som si zvolil po červenej značke (magistrále) v smere na Havraniu skalu. Cesta je miestami problematická pre kombináciu blata a mokrých kameňov na hrebeni. Očakávaný výhľad z Havranej skaly neprišiel. Prečo? Lebo zase hmla. Tak už len dole, smer parkovisko. Podľa turistickej mapy vedie cesta dole po žltej do dediny Smolenice (vlaková zastávka) a odtiaľ už modrou značkou. Žltá síce bola ešte turistická, ale modrá najskôr viedla po krajnici hlavnej cesty a následne po cyklistickom chodníku až do Smoleníc. Našťastie je to krátky úsek s pekným výhľadom na Smolenický zámok.

Lezecká oblasť Havrania skala

Vylepšenie dňa na Záhorí

Keďže na trnavskej strane počasie veľmi neprialo, rozhodol som sa ešte vybehnúť si okruh cez Vápennú z Plaveckého Podhradia. Autom som sa presunul zo Smoleníc priamo do Plaveckého Podhradia. Počasie je nádherné, minimálna oblačnosť, inými slovami dva rozdielne svety. Parkovanie v Plaveckom Podhradí je bezproblémové. Dá sa parkovať na viacerých miestach. Popri ceste, pri hasičskej zbrojnici či krčme. Ja som si zvolil parkovanie kúsok od miesta, kde budem končiť, teda tam, kde končí modrá značka v dedine, aby som na záver nemusel kráčať cez celú dedinu. Postupne som kráčal do kopca krížom cez celú dedinu po žltej značke, ktorá plynulo prešla do lesa.

Úvodná cesta po žltej značke

Ďalšia zastávka Vápenná

Cesta pokračovala lesom po žltej až ku turistickému smerovníku.
Ja odporúčam ísť do Karpát na jar a na jeseň.
Turistický smerovník sa nachádza priamo na magistrále, teda na červenej značke. Odtiaľ je to 8 minút na vrchol Vápennej, tretieho najvyššieho značkovaného vrchu s výškou 752 m n. m. Výhľady z Vápennej sú naozaj magické. Neskutočný výhľad na okolitú prírodu a ako bonus, žiadna hmla.

Iný pohľad na Vápennú

Magistrálou dole

Môj okruh pokračoval po červenej značke až na Amonovu lúku. Cesta po hrebeni ide miestami lesom a miestami vychádza na skalky s výhľadmi na okolitú prírodu. Na záver sa spája s cyklocestou, ktorá vedie dole, do Plaveckého Podhradia.

Na hrebeni z Vápennej

Späť do Podhradia

Z Amonovej lúky je to už len dole kopcom. Chodník vedie po modrej značke cez sedlo Báborská, kde sa môžeme kochať výhľadom na začiatok našej trasy. Taktiež je ale vidieť časť Plaveckého Podhradia a aj okolitú krásnu prírodu. Zo sedla pokračujeme smerom na Plavecký hrad. Prechádzame okolo zrenovovanej studničky, kde si môžeme doplniť vodu, ktorá je naozaj výborná a už len kúsok a sme späť v civilizácii, v Plaveckom Podhradí.

Báborská a v pozadí Plavecké Podhradie

Turistika pre každého

Malé Karpaty sú krásna časť malých hôr na Slovensku. Obvykle sú dosť preplnené turistami z dôvodu blízkosti veľkomiest, no dajú sa nájsť trasy, na ktorých nestretnete ani ľudskej duše. Práve vzdialenejšie miesta od Bratislavy sú tie prázdnejšie. Ja odporúčam ísť do Karpát na jar a na jeseň. Jeseň možno kúsok neskoršiu, teda druhá polovica októbra, kedy stromy hrajú farbami a jeseň je v plnom prúde. Okruh Vápennou je jeden z najkrajších okruhov v Karpatoch, ktorý odporúčam prejsť každému.

Zhrnutie

Záruby

  • Názov: Záruby zo Smoleníc
  • Lokalita: Malé Karpaty (Smolenice)
  • Turistické značenie: prehľadné (modrá – zelená – červená - žltá značka)
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 2 - 3 hodiny
  • Parametre: 13 km/590 výškových metrov
  • Typ: okruh
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovanie bezplatné pri cintoríne na Zámockej ceste. Ak je obsadené, dá sa odparkovať na rôznych miestach v dedine.
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy

Vápenná

  • Názov: Okruh cez Vápennú
  • Lokalita: Malé Karpaty (Plavecké Podhradie)
  • Turistické značenie: prehľadné (žltá – červená – modrá značka)
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 3 - 5 hodín
  • Parametre: 15 km/635 výškových metrov
  • Typ: okruh
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovanie bezplatné v rámci dediny Plavecké Podhradie. Veľké množstvo miest pri hasičskej zbrojnici alebo pri Hostinci pod Bubnom.
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
mjartan.michal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Nemáš čas či chuť na náročnú túru? Potrebuješ kvôli zdraviu trochu ubrať, no nevieš sa vzdať pobytu v prírode? Tak, hor sa na niektorú z rozhľadní a vyhliadok.
Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up