Reportáž: Beh Súľovskými skalami - prvýkrát na pretekoch

Tri, dva, jedna... štaaaart! Ani neviem ako a bolo to tu. Ako prebiehali moje prvé bežecké preteky?

S myšlienkou ísť si odbehnúť nejaký ten beh aj súťažne som sa pohrávala už dlhšiu dobu. Vždy však do toho niečo prišlo, niekam som cestovala, mala iné plány a asi som to sama s rešpektom podvedome oddiaľovala a presúvala. Z ničoho nič prišla z nášho MTHIKER tímu otázka: „Nechcete sa zúčastniť pretekov v Súľove? Bolo by super natočiť odtiaľ reportáž.” A tak som to brala ako znamenie a odpoveď bola: „Jasné, ideme do toho.” Alebo skôr idem. Viktor si tentokrát „oddýchne” za kamerou a, predovšetkým, bude moja psychická podpora. Ide sa na to.

Ako som sa (ne)pripravovala?

Na prípravu, plánovanie a zintenzívnenie tréningu času nebolo. Preteky sú o týždeň tu a tak mi neostáva nič iné, len si ešte párkrát zabehať, ako doteraz. A tak som si bola v týždni len klasicky odbehnúť dva cestné behy, dva dlhšie trailové a nič „špeciálne” som už nezaraďovala. Deň pred som si dopriala oddych, pripravila si veci a už v piatok poobede sme sa nabalení presunuli do Súľova. Pribalili sme si aj bicykle a ideme si užiť krásny jesenný víkend do týchto nádherných končín Súľovských vrchov.


Keďže už od piatku prebiehala prezentácia pretekárov, išla som si hneď po príchode do Súľova po svoje štartovacie číslo, aby na druhý deň nebol zhon a stres. Všetko prebehlo hladko a prekvapil ma aj bohatý štartovací balíček naplnený vitamínmi, energy tyčinkou, gélom, časopismi, bufkou, … a samozrejme štartovacím číslom - 18.

Súľov plný nadšencov

Na druhý deň ma prekvapilo to obrovské množstvo pretekárov, ktoré som ráno zbadala. Bolo tam vyše 1000 bežcov a mnohí z nich mali so sebou aj viacčlennú podporu. Malebná dedinka Súľov sa naplnila nadšencami behu, čo bolo vo vzduchu aj cítiť. Atmosféra bola od rána nabitá energiou a to ma riadne namotivovalo a dodalo dávku dopamínu, endorfínu a adrenalínu.


Takýto 4x4 pohon by sa do tohto stupáku zišiel.
Obhliadli sme všetky stánky, medzi ktorými bol aj náš MBIKER/MTHIKER stánok, ale aj mnoho ďalších. Všetci títo partneri podporili túto skvelú akciu, tento rok to bol po dvojročnej pauze 6. ročník Behu Súľovskými skalami. Azda najväčšia vďaka však patrí organizátorom, ktorým sa napriek množstvu komplikácií podarilo všetko dotiahnuť do úspešného konca.


Každý si nájde to svoje

Pretekári majú na výber z troch behov, tento rok to sú nasledovné trasy a časy štartov:
  • 10.00 h. – 17 km/850 m
  • 10.45 h. – 10,5 km/500 m
  • 11.05 h. – 6,7 km/200 m
Muži aj ženy sú rozdelení do viacerých kategórií a takisto sú pripravené kategórie aj pre juniorov do 18 rokov. Mysleli aj na tých najmenších a medzi jednotlivými štartami sa konajú aj detské preteky v rôznych kategóriách. Je super už v útlom veku budovať vzťah a disciplínu u malých drobcov, ktorí majú z toho všetkého poriadny zážitok. Všetky podrobné informácie o behu nájdete na oficiálnej stránke.

S podporou našej olympioničky

Desiata hodina je tu a prvý štart najdlhšieho behu sa blíži. Pripravená v dave za štartovacou čiarou v napätí čakám na výstrel našej olympioničky Anastázie Kuzminovej, ktorá je patrónkou tohto behu a takisto si tu spolu s účastníkmi najkratšieho behu zapreteká. Okrem toho sprevádza celú túto akciu od štartovania cez behanie až po fotenie s fanúšikmi a vyhodnocovanie výsledkov. Tri, dva, jedna... štart, ide sa na to.


Trať, ktorá preverí

Po krátkom úvode dedinou sa dostávame do lesa a mierne stúpame až do sedla Pátuch, kde je prvá občerstvovačka. Odtiaľ prichádza riadna stojka, ktorá všetkých preverila. Tu sme mordujúc sa zrazu pozorovali stádo jeleňov, ktoré tu doslova preskakovalo cez pretekárov a prebehlo pomedzi nás. Takýto 4x4 pohon by sa do tohto stupáku zišiel. Našťastie som to dobojovala a teším sa, že som na hrebeni. Predstava pohodového behu, ktorý bude odtiaľ pokračovať, bola však mylná. Ďalej to pokračovalo v znamení prudkých stúpaní a prudkých klesaní, ktoré sa striedali až do poslednej občerstvovačky. Nohy dostávali poriadne zabrať celý čas a ani pri tých prudkých zbehoch si človek neoddýchol.


Pri tých nádherných jesenných farbách mi
Táto akcia, v tomto prostredí a s týmto počasím rozhodne vyšla.
strmé úseky nevadia a celý beh v štýle prudko hore - prudko dole si užívam. Čas mi plynie naozaj rýchlo, ani neviem ako a prebieham cez druhú a následne aj tretiu občerstvovačku. Postupne sa napojili aj kratšie trate a tak je na chodníkoch o niečo hustejšie. Okoloidúci turisti v záverečnej časti, ktorá ide cez najatraktívnejšie miesta Súľovských skál, povzbudzujú, čo ma nakopne a v závere pridávam. Nasleduje už len zbehnutie dole na lúku, prebeh okolo koliby a posledné metre ulicami dedinky. Tu sa ku mne pripája Viktor aj s kamerou, ktorý ma v závere ešte vyhecuje a som v cieli. Na krku mi pristane medaila a ja pokračujem chôdzou spokojná, že som to dala.


Pohodový záver dňa

Po strečingu, sprche a jedle, ktoré bolo pre všetkých pretekárov zabezpečené, čakáme na vyhlasovanie výsledkov, po ktorých nasleduje aj štedrá tombola. Na vyhodnocovacej tabuli nachádzam svoje meno na 10. mieste v mojej kategórii, a tak misia „nebyť posledná” je splnená. Tí najväčší makači si zo stupienka víťazov odniesli okrem medaily aj pekné ceny a Nasťa postupne odmenila všetky kategórie. Oficiálne výsledky si môžeš pozrieť na tejto stránke. Nasledovala tombola, kde všetci zúčastnení mali šancu vyhrať. Niektoré ceny stáli fakt za to.


Deň sme ukončili ešte prechádzkou pri západe slnka, priamo pod skalami. Táto akcia, v tomto prostredí a s týmto počasím rozhodne vyšla. Pred behom mierne napätie, počas behu ako v inom svete a po behu pocit blaha. Celé to bolo super a teším sa, že konečne som sa znenazdajky ocitla na mojich prvých bežeckých pretekoch. Viac z trate a z celej atmosféry nájdeš vo videu. A ak ešte stále váhaš, či ísť na podobné preteky, rozhodne to treba vyskúšať a zažiť na vlastnej koži. Ja si už teraz značím termín 7. ročníka GARMIN Behu Súľovskými skalami, ktorý sa uskutoční 7. 10. 2023.

report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: GARMIN Beh Súľovskými skalami - už to hrá pestrými farbami

Pozvánka: GARMIN Beh Súľovskými skalami - už to hrá pestrými farbami

Čaká nás 7. ročník behu v nádhernom prostredí. Jesenne sfarbené listy stromov Súľovských skál, skvelá športová atmosféra a oveľa viac.
Reportáž: Kordícky Extrém - preteky v srdci Kremnických vrchov

Reportáž: Kordícky Extrém - preteky v srdci Kremnických vrchov

Trať dlhá 26 km, kŕče v nohách a neskutočný nával endorfínov. Aj o tom boli tieto trailové bežecké preteky.
Reportáž: Ako som sa ocitol na Vertikal kilometri na Kráľovu hoľu?

Reportáž: Ako som sa ocitol na Vertikal kilometri na Kráľovu hoľu?

Beh na najvyšší vrchol východnej časti Nízkych Tatier v pretekovom režime ma poriadne preveril, ale na konci som bol šťastný, že som sa tejto akcie zúčastnil.
keyboard_arrow_up