Tip na výlet: Jesenné Sitno - najpríťažlivejší zo Štiavnických vrchov

Pekná nenáročná turistika s panoramatickými výhľadmi - aj to ponúka Sitno.

Sitno patrí k veľmi zaujímavým a obľúbeným tisícovkám v oblasti Štiavnických vrchov. Tento najvyšší vrch tohto sopečného pohoria s výškou 1 009,2 m n. m. ponúka svojou lokalitou nezameniteľné jedinečné výhľady na okolité kopčeky a krásny kraj Banskej Štiavnice.


Samotný vrchol stojí v obklopení troch andezitových stien, ktorý patrí do podcelku Sitnianskej vrchoviny. Je obohatený o druhú najstaršiu rozhľadňu na Slovensku aj v Európe a vysielač Sitno. Predstavuje výraznú dominantu krajiny. Panoramatické výhľady na neďaleké Kremnické vrchy, Pohronský Inovec, Poľanu, Vtáčnik, Tribeč a taktiež pri dobrej viditeľnosti na Nízke Tatry alebo maďarskú Matru sú naozaj príjemným pohladením našich zrakových zmyslov. Sitno je tiež súčasťou Náučného chodníka Andreja Kmeťa.


Najkratší turistický úsek

Na Sitno
Biodiverzita je na tomto území naozaj široká.
vedie viacero turistických trás, no najstrmšia, ale aj najkratšia z nich, je jednoznačne trasa, ktorá vedie z Počúvadlianskeho jazera po zelenej turistickej značke. Najväčšia časť cesty prechádza lesným chodníkom, ktorý je skvelou variantou hlavne v teplých letných dňoch. Strmší nástup od jazera kompenzuje príjemná rovinka cez Tatársku lúku.


Za oddychovou rovinou sa dreveným schodiskom popri skalách dostaneme až ku prvému vyhliadkovému miestu blízko vrcholu. Vyhliadky sú dokopy tri.


Lúka plná tajomstiev a prekvapení

Spojiť túru s prechádzkou na hrad Sitno je skvelým spestrením výletu.
Tatárska lúka je spojka medzi Sitnom a nenápadným Petrovým vrchom. Na jar lúka rozkvitne rozmanitou flórou. Celá oblasť Sitna patrí medzi miesta, ktoré sa oplatí vidieť v každom ročnom období, pretože biodiverzita je na tomto území naozaj široká. Nachádzajú sa tu vzácne druhy rastlín a živočíchov, preto oblasť patrí do Národnej prírodnej rezervácie (NPR Sitno) a spadá pod piaty stupeň ochrany.


Bicyklom až na vrchol

Rodinkám s veľmi malými deťmi cyklotrasa z dediny Svätý Anton umožňuje ľahší prístup po asfaltovej ceste skoro až ku vrcholu. Vhodná je tiež pre detský kočík, poprípade športový vozík pre deti alebo bicykel.



Odmena čaká na vrchole

Po turistike sa môžete odmeniť v podobe chutnej kapustnice, guľášiku, čapovaného pivka či kúpy suvenírov na Chate Andreja Kmeťa, ktorá je však mimo letnej sezóny otvorená iba cez sviatky a víkendy. V prípade potreby chata ponúka aj ubytovanie v podkrovnej časti s kapacitou 15 lôžok, ktoré je možné si rezervovať dopredu cez FB stránku.

Výlet za históriou

Spojiť túru s prechádzkou na hrad Sitno je skvelým spestrením výletu. Po modrej turistickej značke smerom do Ilije sa za pár minút od vrcholu dostanete až k spomínanému legendárnemu hradu, z ktorého sú krásne výhľady na južnú stranu Slovenska.


Po celej trase od jazera vás náučné tabule, hovoriace o legendách Sitna, prenesú v čase.


Outdooroví nadšenci si prídu na svoje

Okolie Banskej Štiavnice a Sitna odporúčam navštíviť hlavne milovníkom športu, ale aj histórie. Ponúka široké spektrum aktivít od lezenia a boulderingu cez turistiku, beh, cyklistiku a potom šup schladiť sa do jedného z veľkého množstva tajchov a prírodných jazier. V zime sa zas mení na raj bežkárov.


Záver

Sitno patrí medzi moje obľúbené kopce z okolia domoviny, na ktorý sa rada často vraciam. Vďaka jeho skvelému umiestneniu a prístupnosti sa dá vymyslieť mnoho zaujímavých turistických variánt rôznych dĺžok a náročností. Deti si ho užijú a zvládnu ho aj starší ľudia.


Zhrnutie

  • Názov: Sitno
  • Lokalita: Štiavnické vrchy
  • Značenie: prehľadné značenie, zelená turistická značka
  • Obmedzenie: žiadne obmedzenia na trase
  • Obtiažnosť: 2/5, trasa vhodná aj pre rodiny s deťmi
  • Trvanie: 45 minút/1 hodina 20 minút s deťmi
  • Parametre: 4 km/300 výškových metrov
  • Typ: vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: platené parkovisko pri Počúvadlianskom jazere Spoje: autobus – najbližšia autobusová zastávka Počúvadlo, jazero
  • Mapka/GPX: Sekcia výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
SimonaZilkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Nemáš čas či chuť na náročnú túru? Potrebuješ kvôli zdraviu trochu ubrať, no nevieš sa vzdať pobytu v prírode? Tak, hor sa na niektorú z rozhľadní a vyhliadok.
Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.
keyboard_arrow_up