Tip na výlet: Súľovky sú vždy dobrý nápad

Zrúcanina hradu, skalné ihly, krásne lesy, skalné okná, zvláštna jaskyňa a mnoho iného - to je okruh Súľovskými skalami, nenápadným pohorím na severozápade Slovenska.

Po dvoch rokoch opäť v Súľove. Prvýkrát som toto krásne miesto navštívila počas môjho prvého roadtripu po Slovensku pred tromi rokmi a už vtedy som si vravela, že sa sem chcem určite raz vrátiť. A tak sa mi minulú jeseň podarilo splniť si toto želanie. Pomaly sa končil október a farebná jeseň bola v plnom prúde – najvyšší čas vyraziť do nádherných Súľovských skál.

Najprv na známy hrad

Vychutnávala som si každý jeden krok.
Parkujeme na miestnom parkovisku hrad – Súľov a na cestu sa vydávame pomerne neskoro – okolo 14.00. Bohužiaľ, práca nám nedovolila vyraziť v iný deň, než v nedeľu a navyše za krásneho teplého počasia babieho leta. To znamenalo kopu ľudí, čo sa nám potvrdilo hneď v úvodných minútach na zelenej turistickej značke smerom na hrad. Dalo sa to čakať, ide o nenáročnú túru, ktorou sa viete pomerne rýchlo dostať na zrúcaninu Súľovského hradu. Výstup vám zaberie sotva hodinku. Na samotné zrúcaniny hradu sa dostanete cez skalné štrbiny a „okná“, ktoré sú zabezpečené kovovými úchytkami a skobami.


Hrad bol vybudovaný v 15. storočí s účelom obrany a kontroly okolia. V súčasnosti tento pozostatok hradu ponúka nádherné výhľady do okolia. Môžete sa odtiaľ kochať výhľadmi na lesy v okolí Súľovských skál, z ktorých vytŕčajú samotné skalné ihly. Počas jesene sa tieto lesy úchvatne sfarbujú a ja som sa nevedela vynadívať.


Hľadáme pokoj

Na hrade sme sa však dlho nezdržali Slnečná nedeľa naozaj vyhnala veľa, veľa ľudí a výletníkov, z ktorých nie všetci vedia ako sa v prírode majú správať, preto sme sa pobrali ďalej hľadať pokoj a oddych. Akonáhle sme zišli z hradu a pri smerovníku Lúka pod hradom - prameň sa dali na sever po červenej turistickej značke, našli sme pokoj, ktorý sme hľadali.


Počet ľudí sa úplne zminimalizoval a len občas sme stretali nejakých turistov. Súľovské skaly sú posiate krásnymi výhľadmi, no už len kráčanie tým farebným lesom bol zážitok. Vychutnávala som si každý jeden krok. Na pol ceste medzi Lúkou pod hradom a Sedlo pod Bradou určite nemiňte vyhliadku orientovanú na protiľahlé lesy a skaly. V spomínanom sedle pokračujeme po červenej značke popod vrchol Brada.


V znamení vyhliadok

Pod týmto vrchom sa nachádza moja obľúbená vyhliadka, na ktorú som sa veľmi tešila, a kde som si znovu dlhšie posedela a vychutnávala si tunajšiu prírodu. Nesie názov Štefánikova vyhliadka (titulná fotka).


Tu sa vám otvára pohľad na celú dolinu dedinky Súľov-Hradná
Čím viac sa slnko klonilo nižšie, tým viac sa okolitá krajina sfarbovala do oranžova.
a krásne vidno, ako ju dookola obkolesujú Súľovské skaly. Pokračujeme ďalej po červenej značke a onedlho nás čaká ďalšia vyhliadka a za ňou hneď ďalšia. Aj tieto vyhliadky sú v mape pekne zaznačené a určite ich neprehliadnete. O vyhliadkové miesta tu naozaj nie je núdza, napriek tomu, že väčšinu cesty kráčate hustým lesom.

Západ slnka

Červená značka nás zavedie až k smerovníku Pod Roháčom, kde pokračujeme po zelenej a žltej značke, ale už nie dlho. Pri rozvetvení týchto dvoch chodníkov sa nachádzajú ďalšie vyhliadky, kde dnes zakotvíme a počkáme si na západ slnka.


To bol jeden z dôvodov, prečo sme na turistiku vyrazili neskôr. Čím viac sa slnko klonilo nižšie, tým viac sa okolitá krajina sfarbovala do oranžova. Tesne vedľa zapadajúceho slnka sa krásne vypína Veľký a Malý Manín a medzi nimi bolo pekne vidno Manínsku tiesňavu. Kým sme čakali na západ, dali sme si tyčinky, aby sme trošku zahnali hlad.


Problém na obzore?

Z turistiky Súľovskými skalami si viete spraviť aj pekný okruh...
Len čo slnko zapadlo, neskutočne sa ochladilo, takže sme sa rýchlo dali na zostup. Vrátili sme sa k smerovníku Pod Roháčom a odtiaľ sme sa vydali po žltej značke smerom do dediny. Nachádza sa tu veľmi zaujímavý a pekný úkaz – skalné okno, ktoré nesie názov Obrovská brána. Popod ňu nasleduje veľmi prudké a nepríjemné klesanie. Naraz sa pred nami objavil obrovský balvan v strede chodníka a ceduľky, že trasa ja uzatvorená. Pozerali sme na ten balvan a trasa bola naozaj totálne neschodná.


V tom šere sme úplne prehliadli šípku na strome, ktorá naviguje na obchádzku a po ktorej tento balvan pekne obídete. Už sme to videli na „nočnú“ nechcenú turistiku hrebeňom. No našťastie, sme si spomínanú šípku pri opätovnom stúpaní (keďže sme sa museli vybrať naspäť smerom na hrebeň) všimli, tým pádom sme bez problémov zišli po žltej turistickej značke až do dediny. K autu sme prišli okolo 19 a teplomer ukazoval iba 2°C! A to bolo cez deň takmer 20°C. Tak to proste chodí na jeseň, ktorá je typická práve takýmto výrazným kolísaním denných a nočných teplôt.


Ďalšie možnosti „výbehu“ v Súľovských skalách

V Súľovských skalách máte viacero možností, kam sa vybrať. Z turistiky Súľovskými skalami si viete spraviť aj pekný okruh, či už tak ako my – z parkoviska pod hradom sme sa vybrali zelenou turistickou značkou, ďalej sme pokračovali po červenej popod Bradu až k smerovníku Pod Roháčom a naspäť do dediny sme sa vrátili po žltej turistickej značke, alebo si okruh môžete predĺžiť tak, že pri smerovníku Pod Roháčom neodbočíte na žltú značku, ale budete pokračovať po zelenej popod Roháč a v Roháčskom sedle sa pustite po modrej smerom do dediny Súľov-Hradná.

Ak už budete v Súľovských vrchoch, určite netreba vynechať jedinečnú jaskyňu Šarkania diera, ktorá sa nachádza na žltej turistickej značke, pri smerovníku Lúka pod Roháčom je potrebné dať sa na východ a odbočka vás privedie až k samotnej jaskyni. Jaskyňa má jeden otvor zaujímavého vrecovitého tvaru.


Vyššie nad jaskyňou tiež na žltej turistickej značke sa nachádza už spomínaný skalný útvar Obrovská brána. Mimo tejto trasy sa v Súľovských vrchoch nachádza aj ďalšia skalná zaujímavosť – skalný hríb Zbyňovský budzogáň. Nájdete ho pod vrchom Žibrid a dá sa naň dostať aj zo samotnej obce Súľov-Hradná, ale najkratšia trasa vedie z obce Zbyňov.


Turistika Súľovskými skalami má príjemný a oddychový charakter. Nie je náročná ani z hľadiska vzdialenosti, ani prevýšenia. Súľovské skaly mi učarovali už prvýkrát, keď som ich navštívila. Veľmi sa teším, že sa mi tam podarilo vrátiť, obzvlášť v čase nádhernej jesene a viem, že ich určite znova zaradím medzi svoje turistické plány. Síce nejde o vysoké vrcholy, ktoré treba zdolávať s vypätím síl, ale milovníci prírody, lesa, pokoja a nádherných výhľadov si určite prídu na svoje v tomto jedinečnom pohorí Slovenska.

Zhrnutie

  • Názov: Okruh Súľovskými skalami
  • Lokalita: Súľovské skaly
  • Značenie: veľmi dobré
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 4 hod
  • Parametre: 9,3 km/465 výškových metrov
  • Typ: hrebeň
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovisko, hrad Súľov
  • Mapka: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
nely 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Nemáš čas či chuť na náročnú túru? Potrebuješ kvôli zdraviu trochu ubrať, no nevieš sa vzdať pobytu v prírode? Tak, hor sa na niektorú z rozhľadní a vyhliadok.
Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.
keyboard_arrow_up