Panská Javorina - západné Slovensko ako na dlani

Myslím, že môžem povedať, že na západnom Slovensku už mám toho pochodeného pomerne dosť. Nech však premýšľam ako premýšľam, kruhový výhľad z Panskej Javoriny asi ešte netromflo nič.

Panská Javorina (943 m n. m.) je po Inovci (1 042 m n. m.) a Krželnici (968 m n. m.) tretím najvyšším vrcholom pohoria Považský Inovec. Nachádza sa veľmi blízko hlavného hrebeňa (ak pôjdete hrebeňovku Inovca, určite sa oplatí zájsť sem) a vystúpiť na ňu môžete širokým spektrom ciest – z Podhradia, Kálnice či Bezovca. Lákadlom je určite najmä 16 metrov vysoká rozhľadňa, ktorú tu postavili v roku 2010 a výrazným spôsobom obohacuje možnosti výhľadu. Okrem viacerých turistických tu vedie aj cyklistická značka.


Stupák na začiatok

Štartujeme v Kálnici
Z hľadiska praktickosti má však Izba výhodnejšiu pozíciu, keďže je blízko hrebeňa.
na parkovisku priamo pod (minimálne na západe) presláveným bikeparkom. Osobne mám radšej túry s ľahším rozohrievacím úvodom, kedy peklíčko príde až neskôr. Tu je to presne naopak, keďže z parkoviska stúpame krátko, ale výživne priamo nahor svahom a moja kondička po Vianociach dostáva riadny kopanec do ksichtu. Okrem dychčania sa zamestnávam aj zvedavým pokukovaním po okolitých tratiach a úprimne, musím vzdať hold všetkým downhill jazdcom, ktorí sa na niečo také odvážia. Ja radšej zostanem kolesami na zemi pri XC.

Netrpezlivo hľadám koniec vleku a po pol kilometri utrpenia konečne prichádza moja spása aj s pekným výhľadom na Nové Mesto nad Váhom a náprotivnú Veľkú Javorinu – ďalší z kopcov, ktoré sa oplatí navštíviť pre výhľad či už peši, alebo na bicykli (poprípade si ju môžete vybrať na Gerlaching, ako Cepo). Pokračujeme dlhočiznou lúkou a ja zhadzujem vrstvy – hoci je mínus, stupák zjazdovkou ma riadne zahrial.


Nudný les?

Pre niekoho možno, ale ja si užívam pobyt v lese vždy, takže mi mierna jednotvárnosť ďalšieho úseku vôbec neprekáža. Treba povedať, že cesta by bola úplný ideál na nejakú XC jazdu, široká, s dobrým povrchom, v tomto čase aj fajnovo vymrznutá a „křupavá“. Je to najlepšia príležitosť na vydýchanie sa a krátenie si času rozhovorom.


Celý čas od vstupu do lesa až po Sedlo Polámaný vrch sa ide len veľmi mierne hore kopcom. Keďže je však Javorina kopec kategórie 900+ a my sme štartovali z 250 m n. m., bolo by naivné myslieť si, že lyžiarsky svah v Kálnici bol jediná mordovačka do kopca. Preto práve od tohto sedla začíname opäť trochu stúpať a onedlho sa spájame s červenou značkou, vedúcou hrebeňom Inovca. Prekvapivo začíname na krátkom úseku zostupovať a Panská Javorina sa pred nami týči ako obor.


Do výšin a ešte ďalej!

Nasledujúci úsek ma celkom jednoznačne presvedčil, že jazda hrebeňom Inovca nie je nič pre padavky. Jednak za to mohol skutočne ostrý výšľap k rozhľadni a takisto uzučký chodníček, ktorý sa vinul pomedzi stromy a sem-tam ho okrášlila nejaká skala. Zimné slnko nízko nad obzorom však lesu dodáva parádnu atmosféru a mne sa už začínajú hlavou preháňať myšlienky, ako raz nahodím bezduše a celé si to tu pojazdím.


K rozhľadni sa dostávame po lúčke a po výstupe na ňu zostávam právom očarený – poskytuje nádherný kruhový výhľad na Tribeč, Vtáčnik, Veľkú Fatru, Žiar, Malú Fatru s dominantným Kľakom, Strážovské Vrchy, hrebeň Inovca, Biele Karpaty a v diaľke sa črtajú aj Malé Karpaty. Pre mrazivý vietor sa však na rozhľadni dlho nezdržiavam a zliezam dole (inak, tie schodíky sú strmšie, než by mi bolo milé a ak sú namrznuté, treba zvýšiť opatrnosť).


Inovecký unikát

Vraciame sa spočiatku rovnakou trasou, no na rázcestí Pod Ostrým vrchom pokračujeme stále po červenej, keďže si chcem ísť obzrieť jednu z veľmi mála útulní v celom Považskom Inovci – Izbu. Pre úplnosť doplním, že sa kedysi útulňa nachádzala aj na vrchole Panskej Javoriny, ale bohužiaľ padla za obeť požiaru a ďalšia útulňa (Medvedica) sa nachádza na žltej značke z Hrádku na Panskú Javorinu. Z hľadiska praktickosti má však Izba výhodnejšiu pozíciu, keďže je blízko hrebeňa.

Späť k téme. Klesáme ku nej ostrým svahom, pričom opäť raz pomohol mráz,
Ak však na vás sadne únava, niekedy je lepšie len tak kráčať a neriešiť, kam šliapnete.
v lete by ten svah asi nebol tak pevný. Útulňa je rozmermi adekvátna svojmu názvu, malo by sa tam vyspať tak 3 - 5 ľudí, sú tam aj sklápacie postele, ale funkčnosť, resp. nosnosť, som neoveroval. Na čo si treba dať určite pozor, sú hlodavce, ktoré sa tu zabývali. Našťastie nie z vlastnej, ale zo skúsenosti iných ľudí, ktorých som stretol, resp. s ktorými som kráčal na SNP-čke, viem, že tieto potvorky nezastaví nič a pokojne vám do batoha vyhryzú dieru, keď zacítia jedlo. Preto je fajn mať jedlo v osobitnej igelitke a zavesiť ho na jeden z klincov na trámoch, tam sa hádam kamoši nedostanú. V blízkosti útulne sa nachádza aj prameň, ohnisko a latrína.



Nekonečnou Kalnickou dolinou k autu

Obvykle sa snažím túry plánovať tak, že výsledkom je okruh, teda snažím sa nevracať tou istou cestou, ktorou som šiel nahor. Tak tomu bolo aj tentokrát, keďže som si všimol chodníček, vedúci k asfaltke dole Kalnickou dolinou. Skutočne neviem, čím to je, ale ľudia niekedy so mnou nechcú pre moje skratky chodiť na túry. Táto však bola fajn, vyšliapaná, jedine malý potôčik nám kde-tu narobil vrásky po čele.


Pri Hornej Porube pod Vápečom sa nachádza lúka, ktorú domáci volajú „sopľavá“, keďže sa ťahá asi 2 kilometre. Ak má byť tamto „sopľavá“, neviem, ako titulovať túto dolinu, lebo bola naozaj nekonečná a už som len odpočítaval kilometre k autu. Ak však na vás sadne únava, niekedy je lepšie len tak kráčať a neriešiť, kam šliapnete.


Napokon mi GPS hodilo omnoho viac kilometrov, než som očakával, konkrétne 20. Dá sa však povedať, že terén je tu na pár výnimiek nenáročný a túto inoveckú rozhľadňu sa určite oplatí navštíviť, najmä pri dobrej viditeľnosti sa vám za námahu stonásobne odmení.

Zhrnutie

  • Názov: Panská Javorina
  • Lokalita: Považský Inovec
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 4,5 hodiny
  • Vhodné pre deti: áno, hoci je to pomerne dlhá túra
  • Parametre: 20 km/823 m
  • Typ: mierne náročná túra príjemným terénom s krásnymi vrcholovými výhľadmi
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovisko pri bikeparku Kálnica, príp. autobusom na zastávku Kálnica, Horný koniec (+1 km)
  • Mapa/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
LukasHarant 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Fascinujú ťa skalnaté mestečká či iné skalné útvary tých najrozličnejších tvarov? V tom prípade máme pre teba skvelý tip na jesennú túru neďaleko rodnej obce Juraja Jakubiska.

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up