Tip na výlet: Skalné mesto – Podskalský Roháč

Ak si chceš dať pauzu od veľkých túr, ale chceš zažiť adrenalín, navštív dlhý skalný hrebeň s mimoriadne členitým reliéfom a množstvom zaujímavých skalných útvarov.

Ak patríš medzi nadšencov skalných brál s výhľadmi na ich vrcholoch, Podskalský Roháč je správna voľba. Nadchne ťa nielen svojím tichým prostredím, ale aj exponovanými úsekmi a panoramatickými výhľadmi.


Je slnečná nedeľa, deň, ktorý mnohí využívajú na odpočinok, my sme však zvolili ľahkú turistiku, ktorá sa postarala o viacero prekvapení.

Záruka pokoja a oddychu

Auto parkujeme pri pamätníku v strede obce Podskalie a vyrážame hore ulicou do mierneho stúpania ku Kaplnke Panny Márie Snežnej. Prejdeme necelý kilometer a sme pri mieste, kde vládne úplný pokoj a tak poskytuje miesto na zamyslenie a oddych.


Dali sme dole batohy a prešmykli sa cez dieru.
Sadáme si na lavičku, pozeráme sa na rozľahlé lúky a mohutné bralo. Po chvíľke sa vyberáme ku vstupnej bráne do prírodnej rezervácie, odkiaľ vedie značenie zelenou vyhliadkovou značkou. Značenie je miestami poredšie, ale vďaka vyšliapanému chodníku nie je problém sa zorientovať.


Jedinečnosť miesta vďaka ojedinelým unikátom

Prechádzame hustým porastom, strácame tak pohľad na bralo. Po chvíľke nás upozorňuje tabuľa, že sme v 5. stupni ochrany, kde začína strmšie stúpanie. Dostávame sa na prvý vyhliadkový bod, na ktorom si mamina s dcérou užívajú slnečné lúče a rozľahlé výhľady.


Nechceme ich rušiť a tak pokračujeme ďalej. Preliezame cez skalné útvary a prechádzame po chodníku popod bralo. Na jeho konci sa začína exponovanejšia časť, kde sa musíme viac rozhodovať, kde a ako dáme ruky a nohy, keďže tu nenájdeš žiadnu zaistenú pomôcku.


Prekvapenie jedno za druhým

Výhľad je pekný, zmiešaný les, skaly, žiadne rúbaniská.
O veľké prekvapenie sa postaralo skalné okno, cez ktoré sme sa mali doslova prepchať . Ja som trikrát prepočítavala, či sa tam vlastne zmestím, lebo diera bola na môj vkus naozaj malá. Nachádza sa tu aj lano, po ktorom sa tiež vieš dostať vyššie. Dali sme dole batohy a prešmykli sa cez dieru.


Len čo sme zdvihli hlavy, opäť pozeráme na exponovaný terén, kde ako pomôcka slúži zaistené lano.


Už len posledné vyšvihnutie a sme na rozľahlej trávnatej lúke so solitérnymi skalami. Sadáme si a v tichu popíjame čaj. Výhľad je pekný, zmiešaný les, skaly, žiadne rúbaniská. Začíname rozpoznávať vrcholy kopcov, prvý pohľad nám padne na Kľak, dominantnú Ostrú Malenicu, Strážovské vrchy a výhľad máme aj na Vršatec a Klapy.


Sila ticha a nenarušenej prírody

Vládne bezvetrie a úplné ticho, započujeme erdžanie koňa. Na rozľahlých lúkach spozorujeme kone a ľudí, ktorí si na ich chrbtoch pomaličky vykračujú a ja si nostalgicky spomeniem, ako som si takéto okamihy užívala. Slnko príjemne hreje a to láka viac ľudí ísť na vrchol. Dvíhame sa a pokračujeme hore do lesíka po skalnom hrebienku. Je to posledný úsek trasy. Výhľadov je tu nespočetne veľa a rovnako aj miesta na relax.


Pobudli by sme dlhšie, ale ešte máme večer plány a tak sa poberáme dole tou istou trasou. Zlezenie exponovaného terénu, vtesnanie sa cez skalné okno. Je veľmi sucho, nohy sa nám šmýkajú na prachu a na drobných kamienkoch. Aj keď sme opatrné, obe stratíme balans pri pošmyknutí. Ako pri výstupe, tak aj pri zostupe stále vyťahujeme mobily a snažíme sa zachytiť okolitú krásu.


Zostúpime na upravenú lúku a ešte sa obzrieme na bralo, ktoré už chytá zlatistý odtieň od lúčov slnka. Po chvíľke sme v obci a zastavíme sa pri žriedle. Osobne rada ochutnávam pitné zdroje. Neváham a naberám si plný pohár, zhodnocujem, že je veľmi chutná .


Dnešnú túru uzatváram hlasnou myšlienkou, že sa sem musíme vrátiť i na jar, keď bude kvitnúť poniklec a všetko bude hrať farbami. Ide o veľmi atraktívny kúsok krajiny, ktorý poskytuje pokoj, dávku adrenalínu a nezabudnuteľnú panorámu na nenarušenú prírodu.

Zhrnutie

  • Názov: Podskalský Roháč
  • Lokalita: NPR Strážovské vrchy
  • Značenie: menej prehľadné - zelenou vyhliadkovou značkou
  • Obmedzenie: 5. stupeň ochrany
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 2 hod.
  • Parametre: 4,3 km/211 výškových metrov
  • Typ: skalné bralá
  • Možnosť parkovania/spoje: pri pamätníku, bezplatné
  • Mapka a GPX: sekcia výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Fascinujú ťa skalnaté mestečká či iné skalné útvary tých najrozličnejších tvarov? V tom prípade máme pre teba skvelý tip na jesennú túru neďaleko rodnej obce Juraja Jakubiska.
keyboard_arrow_up