Bezpečná zima a komfort počas celého roka

Ktorá značka vám napadne, keď hovoríme o bezpečnosti, ale taktiež o komforte, o ktorý sa stará pre milovníkov horských športov? Ak tipujete značku ORTOVOX, tipujete správne.

Od dávnej histórie firmy, ktorá siaha až do roku 1980, sa venujú výrobe lavínových vyhľadávačov a iného príslušenstva potrebného na úspešnú záchranu z lavín. Snažili sa posúvať hranice bezpečnosti v horách, vytvorili prvý duálny lavínový vyhľadávač a neskôr sa táto značka začala venovať i horskej „móde“.


Prvé funkčné termoprádlo z merino vlny predstavujú v roku 1995.
Dnes túto značku poznáme ako prosperujúcu firmu, ktorá na trhu ponúka kvalitné oblečenie, batohy a v neposlednom rade i príslušenstvo na záchranu z lavín. V pokračovaní článku sa dozviete viac o jej histórii, hodnotách, víziách do budúcna a aktuálnych produktoch.



Aby sa horské športy stali o niečo bezpečnejšími

Tak ako v úvode článku spomíname, história značky siaha až do roku 1980. V tomto roku vyšiel na trh prvý dvojfrekvenčný lavínový vyhľadávač ORTOVOX F2. Za 2 roky sa stal jednotkou na trhu.


O 5 rokov neskôr vydávajú na trh ruksak, do ktorého zbalíte lavínovú výbavu a všetko ostatné, čo pri pohybe v horách potrebujete.
Nejde len o bezpečnosť v horách, ale i o zaobchádzanie s ľuďmi a s prírodou.
V ďalších rokoch pracujú na vývoji lavínových vyhľadávačov, lavínového vybavenia, ale taktiež do svojej ponuky produktov zahŕňajú oblečenie. Pri výrobe oblečenia sa využíva 100% merino vlna, neskôr sa pridáva dnes známy fleecový materiál, ktorý je jednoduchší na údržbu. Prvé funkčné termoprádlo z merino vlny predstavujú v roku 1995.


Okrem správnej výbavy je znalosť nebezpečenstiev rozhodujúca pre zníženie rizika. Preto v roku 2008 ORTOVOX v spolupráci s horskými vodcami a odborníkmi založil lavínové kurzy SAFETY ACADEMY pre začiatočníkov a pokročilých horolezcov. Kurzy vedú najrenomovanejší horskí vodcovia ORTOVOX v celom alpskom regióne s využitím najmodernejších školiacich materiálov a produktov.


Ochrana je najvyššou prioritou

Od samého počiatku značka Ortovox predstavuje sofistikovaný prepracovaný systém ochrany a komfortu v horách. Nejde len o bezpečnosť v horách, ale i o zaobchádzanie s ľuďmi a s prírodou. Udržateľný manažment je základom spoločnosti. Bezpečné a spravodlivé pracovné podmienky sú samozrejmosťou, rovnako ako ekologická výroba produktov.


Šťastná ovca = lepšia vlna

Toto motto je základom pre výrobu vlnených produktov. Dokopy viac ako 98 000 ovečiek je chovaných v Tasmánii i vo Švajčiarsku. Švajčiarska vlna - Swisswool - je špeciálna vlna od švajčiarskych ovečiek, ktoré väčšinu svojho času trávia v horách na zelených lúčkach vo Švajčiarskych Alpách.


Cieľom Ortovoxu je znížiť emisie, ktoré vznikajú pri výrobe a kompenzovať tie, ktoré zostávajú.
Merino vlna je od ovečiek z Tasmánie. Ovce v Tasmánii majú jedinečné prostredie, ktoré nazývajú domovom. Nedotknutý ostrov, 240 km južne od Austrálie, na ktorom žije viac oviec ako ľudí. Vzduch je čistý, potrava pre zvieratá bohatá a klíma mierna – práve tu sa nachádza mimoriadne jemná a kvalitná merino vlna.



Celková výroba vlny je viazaná štandardami ako sú Responsible Wool Standard (RWS) a ORTOVOX WOOL PROMISE. Ortovox wool promise je štandard, ktorý je založený na blízkom vzťahu farmárov s odborníkmi na vlnu. Spoločne majú záväzok zlepšovať životné podmienky zvierat a ochranu životného prostredia a klímy. Správať sa ľudsky a zodpovedne s pohľadom do budúcna – to je prístup, ktorý by mala mať každá firma.


Do roku 2023 sa stať klimaticky neutrálny

Ochrana planéty je jednou z top tém v dnešnej spoločnosti. Každá moderná spoločnosť by sa mala snažiť planétu zaťažiť čo najmenej, aby sme na nej mohli fungovať ďalšie tisícky rokov. Celá podstata horských športov je v podstate o nepoškvrnenej prírode. Prečo teda ničiť to, čo tak my, „milovníci horských športov“, milujeme. Ochrana prírody je pre spoločnosť, akou je Ortovox, samozrejmosťou.

Existujú rôzne spôsoby, ako planéte aspoň trochu pomôcť. Cieľom Ortovoxu je znížiť emisie, ktoré vznikajú pri výrobe a kompenzovať tie, ktoré zostávajú. V súčasnosti je celá kolekcia 2022/2023 klimaticky neutrálna a spoločnosť neustále pracuje na znižovaní uhlíkovej stopy vo všetkých oblastiach. Hlavným možným zdrojom ďalšieho znižovania CO2 je dodávateľský reťazec.


Produkty bezpečné pre ľudí a životné prostredie by mali byť dnes prioritou. No častokrát tomu tak nie je. PFC sú perfluórované a polyfluórované chemikálie. Odpudzujú vodu, mastnotu a nečistoty. Preto sa často využívajú pri výrobe oblečenia na horské športy. Väzba uhlíka a flóru, ktorá je súčasťou PFC, sa však prirodzene rozložiť nedá. Rýchlo sa šíri po celom životnom prostredí – v podzemných vodách, rastlinách, organizmoch či v potravinovom reťazci. PFC nie sú škodlivé len pre prostredie, ale tiež pre naše zdravie. Cieľom spoločnosti je, aby do roku 2023 vyrábali len produkty bez PFC.


Trvanlivosť - to, čo všetci hľadáme

Kto by nechcel, aby mu nová goretexová bunda, nohavice či iná výbava vydržala večnosť? Šetrenie prírody a zároveň peňazí sa zdá ako super kompromis, ak nemáte potrebu každú sezónu kupovať novinku v inej farbe. Dať niečo opraviť? Alebo vyhodiť a kúpiť nové? Ak si uvedomujeme environmentálne a sociálne dopady vlastného spotrebiteľského správania, mali by sme dbať na údržbu vecí a taktiež pri ich poškodení zvážiť opravu. Samozrejme, nič nevydrží večne, ale údržbou a opravou môžeme predĺžiť životnosť produktov o mnoho rokov.


Spoločnosť Ortovox si uvedomuje, že ich podnikanie je závislé od spotreby. Veria však v trvalo udržateľnú spotrebu, ponúkajú služby opravy a taktiež prenájom či predaj vecí z druhej ruky. Trvácnosť je jednou z top priorít pri výrobe ich produktov.

Zvýš svoju bezpečnosť na horách

Lavínový set obsahuje lavínový vyhľadávač, sondu a lopatku.

Zima sa blíži, prvý sneh je na horách a s ním stúpa i stupeň lavínového nebezpečenstva. ORTOVOX a kanadská outdoorová značka Arc"teryx predstavujú prelomovú novú technológiu lavínových airbagov, ktorá je ľahká, intuitívna a spoľahlivá súčasne.


Lavínový batoh AVABAG LITRIC TOUR ponúka skialpinistom a freeriderom ideálnu rovnováhu medzi komfortom pri stúpaní a podporu pri zostupe. Systém airbagov litric electric je extrémne ľahký, jednoduchý na obsluhu a vďaka možnosti viacerých aktivácií poskytuje najvyššiu možnú úroveň bezpečnosti.
 

Okrem lavínových batohov z dielne Ortovoxu vyšlo viacero podarených kúskov, či už na turistiku, skialp, viacdňové túry alebo horolezectvo. Kamarátska pomoc, ktorá je základom pre záchranu z lavíny, sa nezaobíde bez lavínového setu. Lavínový set obsahuje lavínový vyhľadávač, sondu a lopatku. Na MTHIKER shope ho nájdeš ako celok alebo sa dá kúpiť po častiach, ak už doma nejakú z jeho častí máš.


Prvým lavínovým vyhľadávačom na svete, ktorý ťa bude hlasovo navigovať, je Ortovox Diract Voice, ktorý ťa k zasypanému naviguje pomocou presných pokynov a navyše i po slovensky.

 

Samozrejmosťou je funkcia Group Check, pomocou ktorej skontroluješ rýchlo celú skupinu pred túrou, rovnako ako Marking, vďaka ktorej vieš lokalizovať viacerých zasypaných. Ďalšou neoddeliteľnou súčasťou u ORTOVOX lavínových prístrojov je SMART ANTENA, ktorá garantuje aj tvoju rýchlu záchranu. Z ďalších funkcií sú to Self Test, Smart Transmitting, automatický návrat do vysielania alebo Standby mód. To všetko prakticky zbalené v pogumovanom prístroji s vysokovýkonnou batériou, ktorý sa parádne ovláda aj v hrubých rukaviciach. Všetko uvidíš na prehľadnom intuitívnom 360-stupňovom displeji.


Súčasťou balenia je aj pohodlné puzdro, z ktorého prístroj bleskurýchlo vytiahneš a ktoré má v sebe zabudovaný systém RECCO, ktorý ešte viac zvyšuje tvoju bezpečnosť pri pohybe v horách.

Lekárnička ako súčasť každého batohu

Lekárnička ORTOVOX FIRST AID WATERPROOF MINI je ľahká a vodeodolná a mala by byť povinnou výbavou každého cestovateľa, horolezca alebo skialpinistu. Obsah lekárničky je rozdelený do 2 komôr, na ktorých sú umiestnené ilustrácie, ktoré ti v krízovej situácii pomôžu okamžite sa zorientovať a ponúknu ti niektoré tipy na ošetrenie.


Aby ťa zima neprekvapila

Začať treba od samotného spodného prádla a ponožiek, na ktoré často zabúdame. V ponuke Ortovoxu nájdeš všetky vrstvy funkčného termoprádla, ktoré je v zimných mesiacoch základom každého dňa stráveného vonku. Stačí si len vybrať.


Keď pridáme ďalšie vrstvy ako sú mikiny, vesty, bundy, nohavice či zateplené suknekraťasy, môžeme sa vydať na dobrodružstvo, ktoré na nás vonku čaká. Či už pri obyčajnej prechádzke, alebo objavovaní zákutí hôr. V ponuke nájdete naozaj všetko, čo potrebujete.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

V tomto teste sa podelím o moju skúsenosť so skialpovými nohavicami, ktoré ma sprevádzajú už štvrtú sezónu.
Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Obliecť si na seba nohavice, o ktorých nevieš, že ich máš na sebe a pritom ešte príjemne hrejú? Je to vôbec možné?
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
keyboard_arrow_up