Náš netradičný duatlon na Kráľovej holi

Kopec opradený povesťami ponúka veľa možností na výstup. Skúsili sme ju pre vás sprostredkovať dvoma spôsobmi a vznikol trochu netradičný duatlon.

Veď viete, že dobré jedlo a koláče chutia najlepšie, keď sa vrátite z nejakého výletu.
Ako som hovoril v našom nedávnom behu na Veľký Rozsutec, prvotnou motiváciou týchto videí bolo preniesť niečo z našej „cyklistickej“ série najkrajších stúpaní na kanáli MTBIKER aj sem. Preto, keď sme mali v pláne natočiť Kráľovu hoľu, hovorím si, prečo to neskúsiť spojiť. Jeden kopec, dvojica odlišných športov a dvaja nadšenci, čo tam pobehujú hore dole – jeden s foťákom na ebiku a druhý o niečo vyšší s GoPro kamerou. Výhodou je, že turistický chodník na viacerých miestach križuje cyklotrasu, takže sme sa vedeli zladiť a načasovať si výstup tak, aby si Adam spravil náskok a mohli sme priniesť aj krajšie zábery z vrcholu.


Tiež ma zaujímalo vo výsledku samotné porovnanie bike vs. beh na vertikálnom kilometri, keď jedno ide rýchlejšie miernejšou cestou a druhé kratšou ale v podstate rovno hore. Rečou čísel na bicykli 12 km s priemerom 8,6 % a na peši 4,8 km s priemerom okolo 19,9 %. Na Kráľovu hoľu sa koná v lete aj podujatie s názvom Vertikálny kilometer, kedy sa štartuje priamo v Šumiaci na rovnakom mieste, ako sme začali my, takže kto chce, má časy na porovnanie veľmi dobré. Prípadne môžete využiť aj segment na sieti Strava, ktorý mapuje to hlavné a je o kúsok kratší.


Čo sa týka samotnej cesty hore, najviac sa mi páčil takmer stále rovnomerný sklon. Žiadne extrémne skoky ako napr. na nedávny Suchý v Malej Fatre, kde idete aj po rovinke, aby ste v závere doslova narazili do steny, čo Andrej v našom rozhovore pekne zhodnotil ako 4x4. Rovnako je po ceste Chata pod Kráľovou hoľou ležiaca v Prednom sedle, cca v polovici samotného stúpania. Robila aj výborné zázemie počas nášho rodinného lyžiarskeho výletu minulú zimu.


Teraz sme ju využili na zohriate po cyklistickej časti, kedy sa hore človek pre ilustračné zábery motá viac, než je potrebné, a naozaj príjemne prekvapila, keď sme sa vracali po druhom kole...takú vianočnú atmosféru sme veru ešte nečakali.


Ale zrejme tou najväčšou odmenou bol pre mňa pocit, keď sme hore vyšli druhýkrát a Kráľova hoľa poskytla pred západom slnka odlišné kulisy a pohľad na Vysoké Tatry.


  • Záznam v aplikácii Strava
  • Pôvodný plán nebol robiť vianočný obsah, no nakoniec situáciu využijem, za čo môže aj ten pekný stromček na chate. Za celý náš tím prajem pokojné ale sčasti aj aktívne sviatky. Veď viete, že dobré jedlo a koláče chutia najlepšie, keď sa vrátite z nejakého výletu. No a rovnako posielam jedno veľké ďakujem, pretože bez vás a vašich nákupov v MTHIKER shope by sme podobný obsah tvoriť nemohli. Užívajte zimu.
    report_problem Našiel si v texte chybu?
    Imroman 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Prečo behať aj v zime?

    Prečo behať aj v zime?

    V tomto článku sa pozrieme na benefity bežeckého tréningu v zime.
    Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

    Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

    Poďte sa s nami pozrieť na vrchol vo výške 2 383 metrov, ktorý svojím tvarom pripomína amfiteáter a je výborným miestom na poctivú lyžiarsku túru.
    Z 0 na maratón za 83 dní - ako som zvládol maratón pod 4 hodiny?

    Z 0 na maratón za 83 dní - ako som zvládol maratón pod 4 hodiny?

    Životné výzvy sú neoddeliteľnou súčasťou života. Mojou výzvou bolo zvládnuť maratón, na ktorý som trénoval 83 dní. Ako táto výzva dopadla?
    keyboard_arrow_up