Test: Diamantové úväzy na každé lezecké dobrodružstvo

Horolezeckých úväzov je na trhu v ponuke naozaj veľa. Je to aj tým, že lezenie sa taktiež delí na mnoho disciplín a na každú sa hodí niečo iné. Aká je ideálna voľba pre teba?

Historické zábery nám ukazujú lezecké úväzy, ktoré sa dnes učíme viazať na kurzoch záchrany na horách. Teda úväzy improvizovane uviazané z lana. Vtedy štandard, dnes už len spomienka. Trh prináša nespočetné množstvo úväzov – sedákov, ktoré sú si veľmi podobné, no predsa v niečom odlišné. Niektoré sú vhodné na lezenie na umelej stene, iné na ferraty, ľady, veľké steny, tzv. big wally alebo alpinizmus. Líšia sa váhou, polstrovaním, obliekaním či množstvom materiálových pútok a inými drobnosťami. Poďme si spolu priblížiť úväzy a vhodnosť ich využitia so zameraním na úväz od spoločnosti Black Diamond, model Momentum Harness.

Anatómia lezeckého úväzu

Predtým, ako budeme popisovať vhodnosť jednotlivých úväzov, si poďme najskôr priblížiť jeho jednotlivé časti. Práve táto časť článku je dôležitá pre každého, aby porozumel anatómii úväzu, čo následne pomôže pri výbere.


Bedrový pás – jedna z hlavných častí horolezeckého úväzu. Šírka a tvrdosť polstrovania určuje (ne)pohodlnosť pri dlhšom sedení alebo pri pádoch.

Sťahovacia spona – spona alebo pracka sa najčastejšie vyrába z nerezu alebo z hliníka. Na úväze sa nachádza zvyčajne jedna hlavná pracka na sťahovanie v oblasti pása, no niekedy býva aj na oboch stranách.

Istiace oko – je to hlavný pevnostný bod, ktorý býva zvyčajne farebne odlíšený. Do daného bodu sa cvaká istiaca karabína s istiacou pomôckou. Na dané oko sa nenaväzujeme lanom!

Naväzovacie oká – na nohavičkovej časti, ako aj na pásovej časti sa nachádzajú pevnejšie oká. Dohromady ich spája istiace oko, tým zároveň drží aj celý úväz pohromade. Tieto dve oká sa využívajú pri naväzovaní priamo na lano.

Nohavičky – táto časť už podľa názvu napovedá, že patrí na nohy. Cítime ju hlavne pri „odsadnutí“ do lana. Platí to isté, čo pri bedrovom páse, čím sú nohavičky širšie a polstrovanie hrubšie, tým sú pohodlnejšie. Existujú nohavičky fixné – bez praciek alebo s prackami na nastavovanie šírky, tak ako pri bedrovom páse.

Materiálové pútka – pútka slúžia na uchytenie materiálu, ako napríklad karabín, expresiek, ľadovcových šróbov, atď. Nachádzajú sa na bedrovom páse. Nie sú pevnostné! (teda určené na istenie či zlaňovanie).

Pružné popruhy – pružné popruhy slúžia na nastavenie vzdialenosti medzi nohavičkami a bedrovým pásom. Správne nastavená vzdialenosť je dôležitá pre pohodlné sedenie v úväze.


Aby to sadlo „ako riť na šerbeľ“

Úväzy majú 4 materiálové pútka pre možnosť uchytenia veľkého množstva materiálu.
Ideálne parametre úväzu na konkrétnu aktivitu sa môžu líšiť. V praxi to ale neznamená, že jeden úväz sa využíva na jednu aktivitu. Väčšina úväzov je univerzálna a dá sa použiť skoro na všetko. V čom ale môže byť rozdiel, je pohodlnosť či určité drobnosti na úväze, ktoré môžu chýbať alebo naopak prekážať. No predsa len je tu jedna dôležitá vec, ktorú treba riešiť ako prvoradú a to je rozdiel medzi mužskými a ženskými úväzmi. Ako všetci vieme, ženské a mužské telo je rozdielne v anatómii a tým pádom aj ženské úväzy sú rozdielne od tých mužských. Prvý rozdiel je v istiacom oku. To je pri dámskych úväzoch väčšie z dôvodu väčšej vzdialenosti pásu a nohavičiek. Polstrovanie je hrubšie pre väčší komfort.


Úväz do interiéru a na športové lezenie

Športové lezenie a lezenie na umelej stene, teda v interiéri má niekoľko spoločných prvkov. Lezie sa s minimom materiálu uchytenom na úväze, lezec potrebuje veľkú voľnosť a flexibilitu a málo času strávi odsadnutý v nohavičkách. Preto sú najvhodnejšie úväzy, ktoré majú nízku hmotnosť, postačuje jedna sťahovacia spona na páse a nohavičky sú fixné. Je to z toho dôvodu, že väčšinou sa lezie pri týchto typoch lezenia s minimom oblečenia a nie je potrebné nastavovanie a rozširovanie pása či nohavičiek pre hrubšiu vrstvu oblečenia. Úväzy na športové lezenie môžu byť aj menej polstrované, čím síce vymeníme pohodlnosť za väčšiu voľnosť. Materiálové pútka postačujú dve, no väčšina úväzov je už vyrábaná so štyrmi. Model SOLUTION od spoločnosti Black Diamond je jednou z možností a nájdete ho aj našom MTHIKER shope.


Od skaliek cez ferraty po viacdĺžky

Preto najvhodnejšie úväzy majú nie jednu, ale dve spony na bedrovom páse.
Na skalné a skalkové lezenie sú vhodné univerzálne úväzy. Tie môžeme využiť ako na skalách, skalkách a ferratách, tak aj pri alpinizme či ľadoch, no aj v interiéri či pri športovom lezení. Ideálny úväz má tri spony, z toho je jedna na bedrovom páse a dve na nohavičkách. Vďaka tomu sa dá využiť naozaj všade, pretože podľa počasia a vrstiev oblečenia sa dá úväz zväčšiť či zmenšiť v pásovej časti, ako aj na stehnách. Tieto úväzy majú taktiež širší bedrový pás a hrubšie polstrovanie, čo zaručí pohodlnosť pri sedení v štande či odsadnutí pri viacdĺžkovom lezení. Úväzy majú 4 materiálové pútka pre možnosť uchytenia veľkého množstva materiálu. Výborná voľba takéhoto typu úväzu je model Momentum od spoločnosti Black Diamond.


Lezenie v zime a big walls

Lezenie v zime si vyžaduje väčšie množstvo oblečenia a s tým ide ruka v ruke aj väčšia flexibilita nastavenia úväzu. Preto najvhodnejšie úväzy majú nie jednu, ale dve spony na bedrovom páse. Jednak na uvoľnenie pásu z dôvodu oblečenia, ale aj jednoduchšie obojstranné vycentrovanie istiaceho oka. Druhý rozdiel je v hrúbke polstrovania, ktoré sa hlavne využije pri lezení na veľkých stenách. Polstrovanie je hrubšie, čím je dosiahnutá väčšia pohodlnosť sedenia v úväze. Tretí rozdiel býva často vo väčšom množstve materiálových pútok. Na tomto type úväzov sa na zadnej strane nachádza aj tzv. haul loop. Je to oko, ktoré slúži na ťahanie materiálového lana či upnutie priamo nejakého ďalšieho materiálu. Ideálna voľba takéhoto úväzu je model Corax od spoločnosti Petzl.


Skialpinizmus a ľadovce

Úväzy určené pre skialpinistov
Cena vs. výkon hovorí za všetko a v porovnaní s konkurenčnými modelmi sa úväz naozaj nemá začo hanbiť.
a pre pohyb na ľadovci sú diametrálne rozdielne od tých čisto lezeckých, pričom funkciu plnia tú istú. Takéto úväzy sú ultraľahké a v batohu nezaberajú veľa miesta, teda sú dobre zbaliteľné. Za nižšiu hmotnosť a dobrú zbaliteľnosť môže práve veľká absencia polstrovania, ba dokonca niekedy sú to len popruhy bez polstrovania. Materiálové pútka bývajú často jednoduchšie a je ich menej. Konštrukcia nohavičiek je rozdielna a to z toho dôvodu, aby sa takýto úväz dal nasadiť bez problémov v mačkách či skialpinistických lyžiarkach. Ukážkovým príkladom je model Altitude od spoločnosti Petzl.


Univerzálny Black Diamond úväz

V časti „Od skaliek po viacdĺžky“ sa v závere objavil úväz Black Diamond Momentum. Niektoré univerzálne veci sú hmm, ako to slušne povedať? No proste, celé zle. No tento úväz je naozaj univerzálny v tom najlepšom slova zmysle. S hmotnosťou 302 gramov a cenou 54,99 € je to výborná voľba pri všetkých jeho vlastnostiach. Pohodlné polstrovanie bedrového pásu a nohavičiek pri zachovaní maximálnej flexibility pohybu, štyri materiálové pútka z pevného materiálu či nastaviteľné nohavičky pomocou spôn. Taktiež ale na tomto úväze nájdete aj haul loop oko na uchytenie ďalšieho materiálu či vrecka s magnéziom. Rôzne farebné vyhotovenia, ktoré ponúka tento model, sú už len akýmsi bonusom na záver.


Model je vhodný na interiérové lezenie, športové lezenie na skalkách a lezenie na skalách až po lezenie viacdĺžok a ľadov. Taktiež je vhodný pre využitie na populárnych ferratách. Jediná drobnosť, ktorú môžeme vytknúť úväzu, je absencia druhej spony na komfortnejšie nastavenie šírky bedrového pásu, čo ale nie je zásadný problém. Model môžete nájsť na MTHIKER shope ako v pánskej, tak aj v dámskej verzii či dokonca v rôznych farebných vyhotoveniach.


Na MTHIKER shope môžete ale nájsť aj množstvo iných úväzov od rôznych značiek. Určite pre dámy stojí za zmienenie úväz od spoločnosti BEAL model Venus Soft. Tento model v porovnaní s vyššie spomínaným modelom od Black Diamond ponúka nastavenie bedrového pásu pomocou dvoch spôn. Cena úväzu je 79,99 € a je dostupný v dvoch veľkostiach. Alternatíva, ktorá je váhovo podobná, no je komfortnejšia pri použití s lyžami či mačkami je od spoločnosti Rock Empire, model Lightning. Ten ponúka menej materiálových pútok, no ponúka rýchlorozopínací systém na nohavičkách. Cena modelu je 54,99 €.

Za mňa dobrá voľba

Spoločnosť Black Diamond je naozaj diamant vo svete outdoorového vybavenia, či už sa to týka lezenia, skialpinizmu, alpinizmu, ľadového lezenia a mnoho iného. Nie len vďaka inováciám, ktoré spoločnosť zavádza, ale aj vďaka športovcom, ktorí sú súčasťou vývoja a testovania nových modelov.

Snáď každému s krvnou skupinou „horolezec“ hovorí niečo meno Alex Honnold či Adam Ondra. Nie len tieto dve svetové mená, ale kopec ďalších stojí za progresom značky Black Diamond. Úväz Black Diamond Momentum je dobrá voľba ako pre začínajúcich, tak aj pre pokročilých lezcov. Cena vs. výkon hovorí za všetko a v porovnaní s konkurenčnými modelmi sa úväz naozaj nemá začo hanbiť, dokonca by som si dovolil tvrdiť, že má v sebe niečo naviac. Je naozaj veľmi pekne dizajnovo doladený.

Zdroj fotiek: blackdiamondequipment.com, facebook.com/blackdiamondequipment
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
mjartan.michal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Vlajková loď – Suunto Vertical Titanium Solar

Test: Vlajková loď – Suunto Vertical Titanium Solar

Veľká výdrž batérie, solárny displej, offline mapy priamo v hodinkách či dvojpásmový GNSS. Čo ešte vie ponúknuť nová vlajková loď od Suunto?
Výbava na viacdĺžkové lezenie – hurá na štíty PR článok

Výbava na viacdĺžkové lezenie – hurá na štíty

Presunúť sa z lezeckého interiéru do skalnej steny chce nielen odvahu, ale i správnu výbavu. Čo by nemalo chýbať v batohu?
Prvé jarné popoliezačky na skalách PR článok

Prvé jarné popoliezačky na skalách

Je tu jar a spolu s ňou občas aj príjemné teplé dni. Pozrieme sa na lezecký výstroj, ktorý nesmie chýbať pri lezení.
keyboard_arrow_up