Poľana - nespútané srdce Slovenska

Chceš zažiť divokosť, nedotknutosť či očarujúce zákutia prírody? Potom musíš navštíviť biosferickú rezerváciu so zvučným názvom Poľana.

Samotná rezervácia a okolitá príroda je o to viac zaujímavá, že je pozostatkom najväčšej sopky v Európe. Vďaka svojej jedinečnosti prírodných zdrojov tu vládne cez leto bujná vegetácia s rôznorodými zvukmi divokých zvierat a cez zimu sa krajina odieva do tichej bielej periny.

Horské lúky

Podmanivosť rezervácie

Nedá mi nespomenúť, že Poľana mi priam učarovala, keď som ju cez leto prvýkrát navštívila a práve preto som tu opäť v zime. Doposiaľ som nenašla krajšie miesto na Slovensku, preto ti predstavím v nasledujúcich riadkoch rozmanitosť divokej Poľany.

Na vrch Poľana vedú štyri trasy, ktoré vedia upútať. My začíname od turistického rázcestia Bystré – Vrátka, zelené značenie. Auto nechávame ešte cca 700 m vyššie, kde je oficiálne parkovisko. Táto trasa je najviac navštevovaná pre svoj záver.

Nenáročnosť spojená s vulkanickými blokmi

Kráčame miernym stúpaním po širokom chodníku, ktorý lemuje hustý les. Na chvíľu nás sprevádza náš najmenší vtáčik Oriešok hnedý. Vždy sa poteším akémukoľvek zvieratku pri potulkách prírodou. Po 500 metroch sa zastavíme pri Rechtorovej studničke, ktorá má vraj pomáhať pri zdravotných problémoch s trávením, no domáci mi povedali, že omladnem. Do dnešného dňa čakám.

Cesta od parkoviskaRechtorova studnička

Turistický chodník je zároveň náučným chodníkom, ktorý nás dovedie ku chránenému prírodnému výtvoru. No pred tým sa zamestnávame hľadaním kamennej tváre. Väčším stúpaním sa popri veľkých skalných blokoch dostaneme pod mini ferratu a zaistené pomôcky, ktoré tu nahradili staré rozpadajúce sa schody z dreva.

Kamenná tvárMini ferrata

Veľmi oceňujem túto výmenu, a tým pádom možnosť bezpečne prejsť popri skalách, a to najmä cez zimu, keď je terén zamrznutý a šmykľavý. Po prejdení pár metrov nám padá pohľad do výšin na čierne veľké bloky.

Nové schody pri vodopáde

Vulkanický vodopád – Vodopád Bystré

Majestátnosť padajúcej vody z výšky 23 metrov v zime vytvára ľadopád a cez leto sa dá pod ním príjemne osviežiť.

Vodopád Bystré cez zimuVodopád Bystré cez leto

Prechádzame popri vodopáde a prídeme na vyhliadkové miesto, z ktorého vidieť okolité lesy ústiace do Hriňovej.

výhľad nad vodopádom Bystré
Nachádza sa tu aj prístrešok, kde sa dá pohodlne oddýchnuť v šume lesa a prameňa tečúcej vody. Táto trasa je často využívaná rodinami s deťmi, vďaka svojej nenáročnosti a celoročnej dostupnosti. My však chceme vidieť viac z krás Poľany, a tak pokračujeme po zelenej, ktorá nás dovedie ku horskému hotelu Poľana. Funguje tu už len bufet, v ktorom sa vieš cez zimu zohriať a dať si chutný čaj.

Prístrešok pri vodopáde BystréHorský hotel Poľana

Horský hotel je nevyužitý a pritom má tak veľký potenciál. Leží na križovatke turistických chodníkov v chránenej oblasti. My sa vyberáme po Rudnej magistrále, čo je červené značenie, ktoré nás dovedie do nášho cieľa. No najprv musíme prejsť cez horské lúky a mokrade. Cez leto sú pastvou pre oči a sú veľmi vzácne.

Mokrade – vlhké lúky a pasienkyMokrade – smrekové zamokrené lesy

Mokrade na Poľane nemajú na Slovensku obdobu

...i tvoje srdce sa naplní nespútanou divokosťou po návšteve tejto vzácnej rezervácie
Nachádza sa tu jedinečná sieť potokov a najširšie zastúpenie mokradí. Vďaka tomu je toto územie špecifické svojou faunou a flórou, ktorá mi tak učarovala. Tá neskutočná zelená oáza po celom území lesa, kde som si pripadala ako v čarovnej rozprávke. No teraz je tu snehová pokrývka, ktorá je dnes zamrznutá a sťažuje nám chôdzu. Kopírujeme stopu, zdvíhame sústredený pohľad a naskytá sa nám pohľad na inverziu medzi hustými smrekmi v úplnom azúre. Dnes tu bola aj súťaž Zimný Triptych – skialp Poľana. Tak sme mali menšie spestrenie. Súťažiaci boli v perfektnej nálade s úsmevom na perách.


Kráčame ďalej, dostávame sa do sedla Priehyba, ktoré je taktiež križovatkou turistických trás. Stále pokračujeme po červenej, kde začína strmšie stúpanie do výšky 1 457 m n. m., čo je najvyšší bod tohto chráneného územia.

Básnikmi ospevované pohorie

Vrchol Poľany je široký a obkolesený vysokými smrekmi, a tak výhľady sú tu veľmi obmedzené. Nezdržíme sa tu dlho, keďže naším cieľom sú práve výhľady.

Vrchol Poľana
Preto pokračujeme opäť po červenej miernym klesaním. Cez leto tu nenájdeš kúsok zeme, všade je bujná vysoká vegetácia. Paprade tu dosahujú úctyhodnú výšku aj cez 1,5 metra. Takúto zeleň som nikde nevidela, ani v Slovenskom raji. Les mi pripomínal skôr prales a už mi tu chýbal len dinosaurus do uceleného obrazu.


No vrátim sa opäť do zimnej idylky, kde vládne úplné ticho a pokoj. Po 15tich minútach sa dostávame k nášmu cieľu.

Kto zvíťazí? Sever alebo juh?

Dva výhľady, no každý na inú svetovú stranu. Každý tak rozdielny, no tak mocný.

Severný výhľad Zbojnícky tanec ťa prekvapí, a to doslova. Široký panoramatický obraz na Kremnické vrchy, Veľkú Fatru, Nízke Tatry, Vysoké Tatry a zreteľne vidno aj Kriváň. Dávaj však pozor a nechoď moc na kraj, lebo sú tu strmé skalné bralá.

Vyhliadka Zbojnícky tanec
Južný výhľad Katruša začína Vysokými Tatrami, kde vieš rozoznať Gerlachovský štít, uvidíš pokračovanie Nízkych Tatier, Kráľovu hoľu, Slovenský kras či podpolianske lazy.

vyhliadka Katruša cez zimu
Po krátkej pauze pri - 8 stupňoch sa poberáme späť. Dá sa však pokračovať na ďalšie vyhliadkové miesto Strungu, ktoré je vzdialené len 15 minút. My ale nejdeme na tento výhľad, keďže terén nebol prešliapaný a čas využijeme radšej na oddych v bufete v horskom hoteli. Pridám aspoň foto z leta pre predstavu a takisto letnú foto z vyhliadky Katruša.

Vyhliadka Katruša cez letoVyhliadka Strunga

CHKO Poľana je známa nielen prehistorickou vulkanickou činnosťou či vzácnymi mokraďami, no najviac je známa najväčším zastúpením veľkých šeliem, ako medveď, vlk, rys, divá mačka. Známa je však i vďaka statným medailovým jeleňom.
Cestou späť ideme rovnakou trasou. Zastavujeme sa pri studničke a naberáme si vodu. Dole sa nám ľahšie kráča, keďže cesta bola už lepšie prešliapaná.


Prestávku si spravíme až v bufete hotela, chvíľu si oddýchneme pri horúcom čaji a poberáme sa s ubúdajúcimi lúčmi dole dolinou. Dá sa tu spraviť aj okruh, kde sa od hotela treba napojiť na žltú značku. Ja som túto trasu využila cez leto, no kvôli prešliapanosti volíme rovnakú trasu späť. Ako sa blížime k autu, akoby sme sa všetci dohodli a viacerí sa schádzame v rovnaký čas.


Bohaté možnosti masívu Poľany

Poľana je bohatá na skialp i na cyklotrasy. Je tu možnosť zaliezť si na neďalekej Kalamárke či podniknúť celodňovú turistiku na geografický stred Slovenska, vrch Hrb. Divoká a nespútaná Poľana ponúka rôznorodosť zážitkov, ktoré sa nachádzajú v srdci Slovenska. Verím, že i tvoje srdce sa naplní nespútanou divokosťou po návšteve tejto vzácnej rezervácie.

Zhrnutie

  • Názov: Poľana
  • Lokalita: Slovenské stredohorie
  • Značenie: prehľadné značenie
  • Obmedzenie: 2. stupeň ochrany
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 4:20 hod.
  • Parametre: 18 km/784 výškových metrov
  • Typ: skalné bralá, horské lúky, výhľady, vodopád
  • Možnosť parkovania/spoje: od rázcestia Bystré – Vrátka po zelenej turistickej značke cca 700 m je oficiálne parkovanie, bezplatné
  • Mapka a GPX
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Kam sa môžem vydať za zimnou túrou?

Kam sa môžem vydať za zimnou túrou?

Rozmýšľaš, kam sa vydáš za rozprávkovou, zimnou turistikou? Dobrá správa je, že možností máš neúrekom. Tá zlá je zase, že z ponúkaných alternatív si treba vedieť aj správne vybrať. :)
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Patríš medzi rekreačných skialpových nadšencov, ktorí by radi okúsili nejakú nenáročnú skitouringovú trasu? Vydaj sa s nami do obľúbeného strediska Bachledka Ski&Sun!
keyboard_arrow_up