Turistika s chlpáčom

Pes je najlepší priateľ človeka, toto je tvrdenie, ktoré pozná snáď každý z nás. Tak prečo ho nezobrať so sebou na potulky?

Každý, kto vlastní zvieracieho priateľa, vie, že má na nás kladné terapeuticko-psychologické pôsobenie. Čoraz častejšie sa vyberáme so štvornohými chlpáčmi na potulky slovenskými horami. Je to však správne? Čo všetko je potrebné pribaliť do batohu? Je možný neobmedzený pohyb psa v našich horách? Zhrnieme si to v nasledujúcich riadkoch.

Západ slnka na Veľkom Choči

Kedy začať brávať psíka na túru?

...nesmieš zabudnúť na základnú výbavu nielen pre seba, ale i pre svojho štvornohého miláčika.
Pes je súčasťou domácnosti už odpradávna. Pes je vlastne potomkom vlka, ktorý sa dobrovoľne pridal ku človeku. Vyvinulo sa mnoho rôznych plemien a každé potrebuje inú starostlivosť, ako aj pohyb. Do roka a pol života psa, teda do jeho telesnej dospelosti, sa neodporúča brať ho na turistiku, keďže je vo vývine. Najväčšiu rolu zohráva správny vývin kĺbov a priskorá veľká záťaž môže spôsobiť dlhodobé škody. Najlepšie vie poradiť zverolekár, či nastal ten správny čas, kedy nás má sprevádzať náš zvierací priateľ na turistike. Ak už nastane vhodná doba, je potrebné si uvedomiť pár zásad.

Jarné potulky slovenskými horami s Denali a KenaiSunny a Nussko cestou na Malý Kriváň

Zákony treba dodržiavať

Vôdzka a náhubok je potrebná, pokiaľ to turistická trasa vyžaduje. Voľný pohyb psov upravujú u nás viaceré zákony, kde za ich porušenie hrozí pokuta. Aj keď je psík priateľský a neškodný, pravidlá je nutné dodržiavať. V krátkosti zhrniem tie najpodstatnejšie, ktoré sa výlučne týkajú pohybu psa vo voľnej prírode.

Zákazové označenie pre vstup psa, zdroj: vegatakac.sk

Zákony o pohybe so psom v prírode:

  • Zákon o poľovníctve hovorí, že pes môže byť na voľno do 50 metrov od osoby, ktorá ho vedie v poľovnom revíre a mal by mať postroj alebo obojok výraznej farby inej od srsti.
  • Zákon o lesoch hovorí, že voľný pohyb psa na lesných pozemkoch nie je povolený vôbec.
  • Zákon o ochrane prírody a krajiny zasa hovorí, že voľný pohyb psa je povolený všade okrem 4. a 5. stupňa ochrany.

Dve situácie, ktoré nechceme

  1. Stráž prírody môže uložiť pokutu v 4. a 5. stupni ochrany na mieste do výšky 300 € a pred správnym orgánom až do výšky 3 319,39 €.
  2. Poľovnícka stráž a poverení poľovníci môžu odstreliť psa pohybujúceho sa voľne a 200 metrov od najbližšej pozemnej stavby.

Denali a Kenai v talianskych Dolomitoch
Pravidlá sú na to, aby sa zabránilo stretom so zverou, zabehnutiu psa či kontaktu s druhým psom, stretu s cyklistom, behaniu mimo turistického chodníku, kúpaniu sa v lesných potokoch či plesách, zhadzovaniu kameňov na turistov, ako aj nedostatku tolerantnosti k turistom, ktorí možno majú strach zo psov. Ak sa vyberieš tráviť spoločný čas v prírode so svojím chlpáčom, nesmieš zabudnúť na základnú výbavu nielen pre seba, ale i pre svojho štvornohého miláčika.

Žena so svojimi dvoma psami, v pozadí hora Mangart

Štvornohá povinná výbava


  1. Voda a miska na vodu, ktoré sú nevyhnutnosťou v lete aj v zime.
  2. Niečo pod tesák. V batohu by si mal mať navyše obľúbené maškrtky.
  3. Špeciálna obuv pre tvojho psíka, ktorá mu v náročnom teréne ochráni labky.
  4. Lekárnička. Zranenia sa nevyhýbajú ani psom, preto je dobré mať poruke výbavu na základné ošetrenie. Plus, nemal by chýbať antialergický liek, napr. Denerel.
  5. Vrecká. Exkrementy treba zbierať. Zamedzí sa tak prenosu chorôb a parazitov na faunu a flóru.


Tu by som ešte spomenula dva doplňujúce body:
  • V zimných podmienkach je vhodné svojho psíka chrániť pred chladom nepremokavou vrstvou oblečenia.
  • Používať neónové farby pre lepšiu viditeľnosť, najmä v zhoršených viditeľných podmienkach.


On nič neurobí

Isto si sa už stretol s danou „hláškou“. Sú rôzne situácie, nebezpečné, či priam smrteľné, kde pes nezvláda povely a zvíťazí jeho prirodzený pud. Každý pozná nejaký príbeh, kde pes zabehol za zverou a stratil sa, či skočil do turistu a ten nešťastne spadol… Práve pre tieto ohrozujúce situácie je potrebné mať svojho psa pod 100 % alebo aspoň 99 % kontrolou.


Pes na lanovke a vo vlakoch TEŽ

Osoba, ktorá vodí psa, je za neho celú dobu zodpovedná.
Vo Vysokých Tatrách, v strediskách Tatranská Lomnica a Starý Smokovec, je povolená preprava psov na všetkých lanovkách s výnimkou sedačkovej lanovky do Lomnického sedla a visutej lanovky na Lomnický štít. Pes na lanovku smie, pokiaľ je na vôdzke a má náhubok. Taktiež psa môžeme prepravovať vo vlakoch TEŽ, pokiaľ si ho držíme na krátkej vôdzke a s nasadeným náhubkom.

Tipy, ktoré pomáhajú

  • Obojok s GPS - ak už sa stane, že psík zabehne a nevracia sa, tu je veľmi vhodné si zadovážiť obojok s GPS. Vyvaruješ sa tak komplikáciám, ktoré nechce zažiť nikto so svojím verným priateľom.
  • Svietiaci obojok – zastihne ťa na túre tma, hmla, husté sneženie? Tu je vhodné mať svojho chlpáča pod dohľadom so svetelným zdrojom.
  • Chladiaci obojok – je ideálnou voľbou na horúce letné dni. Schladzuje a podporuje reguláciu telesnej teploty. Vďaka obojku sa dá predísť úpalom a problémom, ktoré môže mať pes z tepla.


Kam spejeme?

Dnešná moderná doba priviedla viac turistov na hory a rovnako aj ich štvornohých priateľov. Dá sa povedať, že táto skutočnosť prispieva k možným zmenám zákona, ako aj k nedodržiavaniu pravidiel. Osoba, ktorá vodí psa, je za neho celú dobu zodpovedná. Ak sa budú dodržiavať pravidlá a počúvať zdravý rozum, je možné, že sa vyhneme úplnému zákazu vodenia psov do hôr, tak ako to majú napríklad v poľských národných parkoch.

Na záver úsmevná skutočnosť, kedy po túre máš v mobile viac záberov svojho miláčika ako seba či prírody. Veď pes je naša súčasť, súčasť životného prepojenia bezhraničnej lásky.
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Aké pravidlá by sme mali dodržiavať v národných parkoch?

Aké pravidlá by sme mali dodržiavať v národných parkoch?

Ako sa správať v národných parkoch? Čo môžeme a čo zas nie? Pozrime sa na základné pravidlá, ktoré by sme mali v prírode dodržiavať.
Viem byť aj ja ohľaduplný?

Viem byť aj ja ohľaduplný?

Ohľaduplnosť a ľudskosť – dve vlastnosti, ktoré vnímame na jednej strane ako samozrejmosť, veď sme predsa ľudia, no na druhej strane sú to vlastnosti, na ktoré sa často zabúda.
Tatranské smetisko alebo čo všetko sa dá nájsť na turistike

Tatranské smetisko alebo čo všetko sa dá nájsť na turistike

Napísať, nenapísať. Ale tak skúsim. V tomto netypickom článku vám ukážem, aký bordel sa dá nájsť na bežnej turistike v Tatrách. A článok neodporúčam čítať pri obede, kvôli niektorým fotkám.
keyboard_arrow_up