Ako na skialpy s najmenšími

Spoločné rodinné skialpovanie nie je len úžasný zážitok, ale aj super spôsob, ako s deťmi vyraziť za zábavnými zimnými dobrodružstvami.

Láska k snehu, horám, zime, outdooru a zimným športom ma sprevádza odjakživa, a tak som dúfala, že sa mi túto pozitívnu vibráciu podarí preniesť aj na moje decká, ktoré som so snehom zoznamovala prakticky od narodenia.

Skialp s deťmiSkialp s deťmi

Jedno je však isté – každé dieťa je iné, ak začne neskôr, nič sa nedeje.
Staršiu Barbori som na skialpoch a bežkách vozila v Thule Chariot Sport krížom-krážom horami od 3 mesiacov a mladší Alex mal to „šťastie”, že sa narodil v zime a sneh je v jeho živote od prvého dňa. S prvou mini skialpovačkou som veľmi neotáľala a dopriala som mu ju už v šiestich týždňoch. O tom, ako na skialpy s vozíkom, si môžete prečítať v staršom článku „S Thule vozíkom na lyžiach za zimnými dobrodružstvami”.

Skialp s deťmiSkialp s deťmi

Bez lyžovania to nepôjde

Skialpy a lyžovanie idú ruka v ruke. Kto chce nalepovať pásy, mal by zvládať aspoň základy lyžovania, a to isté platí aj pri deťoch. Častokrát dostávam otázku, kedy postaviť deti na lyže. Nuž, správna odpoveď asi neexistuje, sú decká, ktoré zvládajú lyže už v troch rokoch, iné prídu na čaro tohto športu o čosi neskôr. Jedno je však isté – každé dieťa je iné, ak začne neskôr, nič sa nedeje. Dôležité je byť citlivý rodič a spočiatku na dieťa príliš netlačiť, lebo existuje riziko, že ak to „preženiete”, vytvoríte zbytočne negatívny pocit, čo v extrémnom prípade môže viesť k tomu, že dieťa už nikdy nebude chcieť lyžovať.

Malá skialpinistkaMalá skialpinistka

Prvú sezónu bolo najdôležitejšie vytvoriť pozitívnu asociáciu spojenú so samotným športom.
V našom prípade to bola značka ideál, Barbori sa na lyže vypýtala sama minulú zimu. Keď mala 2,5 roka, vyhlásila, že chce byť ako mama a chodiť rýchlo dolu kopcom. Spočiatku som bola skeptická a nedávala jej lyžovaniu veľké šance, tak som jej zakúpila len plastové lyže na topánky, pre srandu, no po týždni som už objednávala, ako tomu ona hovorí, „ozajstné” lyže a lyžiarky v tej najmenšej veľkosti (70 cm).

Dieťa na lyžiachDieťa na lyžiach

Lyžovanie na zjazdových lyžiach miluje. Na úvod musím povedať, že sme nemali absolútne žiadne očakávania, lyžovanie sme brali ako hru a pre obe to bol hlavne kopec zábavy na snehu. Lyžovali sme spolu takmer každý deň, no boli dni, keď sme prišli na kopec a po dvoch jazdách zahlásila, že sa chce hrať, tak sme sa len sánkovali, stavali snehuliaka alebo skákali do snehu.

Dieťa na sánkachDieťa stavia snehuliaka

Na druhej strane, lyže sme mali so sebou vždy pribalené aj počas spoločných skialpovačiek vo vozíku. Z času na čas si chcela cestu dole alebo jej časť sama zlyžovať, tak sme jej ten pocit dopriali.

Zababušené dieťa v kočiariMama s dcérou na lyžiach

Prvú sezónu bolo najdôležitejšie vytvoriť pozitívnu asociáciu spojenú so samotným športom. Malými krôčikmi sa postupne zlepšovala, ku koncu sezóny sa naučila pluhovať, sama zvládala modré kopce a jazdu na vleku. Prekvapenie prišlo túto zimu, keď si na Vianoce vypýtala skialpy, lebo si chcela sama lepiť pásy. Thulečko s radosťou prenechala mladšiemu súrodencovi.

Dieťa na lanovkeLyžiarske preteky detí

Skialpová výbava pre najmenších

Ježiško teda obdržal list s požiadavkou a pre mňa to znamenalo, že mám pár týždňov na zistenie, aké technické riešenie bude pre 3,5 ročné útle dievčatko najlepšie. Bohužiaľ, nie je to také jednoduché, že skočíte do obchodu a kúpite, čo vám bude najviac vyhovovať alebo sa páčiť. Juniorské skialpové lyžiarky pre techové viazanie sa totižto vyrábajú až od veľkosti 21,5 mondopoint, čo zodpovedá veľkosti 34,5. Možnosť číslo jedna teda vypadla.

Je lepšie spraviť si niekoľko preventívnych prestávok, ako čakať, kým dieťa vyhladne a stratí chuť pokračovať na lyžiach.
Ďalší spôsob bol nechať vyrezať pásy na zjazdové lyže a kúpiť adaptér Contour StartUp, ktorý sa používa do zjazdových lyží. Adaptér sa jednoducho nacvakne do viazania, no problém je, že adaptér je odporúčaný pre deti od 6 do 14 rokov, resp. pre dĺžku podrážky lyžiarky 245 až 305 mm, čo pri našej najmenšej lyžiarke nehrozilo. Taktiež treba rátať s tým, že celková hmotnosť je relatívne vysoká a šliapanie v zjazdových lyžiarkach deti skôr odradí ako namotivuje. Tento spôsob som teda zavrhla.

Jedinou možnosťou pre nás bolo zakúpiť detské bežecké topánky, detské bežky a na ne nechať vyrezať na mieru pásy. Celý takýto „bežko-skialp” set je ľahučký, topánky pohodlné, čo z tejto možnosti robí ideálnu voľbu pre najmenšie decká.

Rodinný výlet na lyžiachDieťa na bežkách

Vybrali sme teda detské bežky fínskej značky Peltonen Nanogrip Tiger 20 na klasiku v dĺžke 100 cm. K tomu najmenšie detské bežecké topánky Fischer XJ Sprint a POMOCA pásy Climb 2.0. Táto možnosť je najvýhodnejšia aj z pohľadu financií.

Jedinou nevýhodou tohto riešenia je fakt, že v batohu musíte dieťaťu niesť zjazdové lyže a lyžiarky na cestu dole. Na druhej strane, bonusom je, že máte dva v jednom – aj skialpy, aj bežky, teda väčšie možnosti využitia.

Športová rodinkaZimný šport s deťmi

Radosť z pohybu

Ježiško teda tieto Vianoce prišiel aj s vyššie spomenutým „bežko-skialp” setom a bola to láska na prvý pohľad. Všetky ostatné darčeky ostali ležať pod stromčekom nedotknuté do ďalšieho dňa.

Prvá spoločná túra na seba nenechala dlho čakať, napadol čerstvý sneh, tak sme sa rýchlo vybrali testovať. Zvládli sme pár stoviek metrov, ďalší deň to bolo trošku viac, a tak si postupne pridávame stále viac.

Skialp s deťmiZimné športy s deťmi

Tu by som chcela zdôrazniť to najdôležitejšie, a to, čo je základom celého procesu učenia – malo by to byť hravé, zábavné a je extrémne dôležité, aby si dieťa spájalo tento pohyb s radosťou. Má to byť niečo, na čo sa teší. My sme sa zamerali hlavne na spoločné vytváranie pozitívnych momentov a spomienok, než aby sme sa zameriavali na výkon. Skialpovačka by mala byť prispôsobená deťom v maximálnej miere a ambície nás dospelých by mali ostať doma.

Vysmiate dievčatko

Naše tipy a skúsenosti

Čo sa týka výberu vhodných trás, na úvod si vyberáme miesta, ktoré sú technicky nenáročné. Úplne najideálnejšie sú mierne zvážnice alebo cesty na horské chaty, ktoré sú dostatočne široké a na konci túry nájdeme skvelé zázemie s teplým čajom a koláčikom.

Dievčatko skialpinistkaMalá skialpinistka

Keďže decká sa rýchlejšie unavia, stratia energiu a zápal. Pre tento prípad je fajn zbaliť turistický nosič. U nás sa tento spôsob osvedčil, ak si chce Barbori oddýchnuť, chvíľku ju zveziem a potom pokračuje opäť sama.

Je potrebné dôkladne plánovať, baliť nekonečne veľa vecí, myslieť na všetky možné aj nemožné situácie...
Pohyb v zime je energeticky celkom náročný, decká rýchlo vyhladnú a stratia energiu. Z vlastnej skúsenosti viem, že rôzne odmeny či sladké úplatky hrajú dôležitú úlohu pri udržiavaní „vhodnej energetickej hladiny” dieťaťa. Je lepšie spraviť si niekoľko preventívnych prestávok, ako čakať, kým dieťa vyhladne a stratí chuť pokračovať na lyžiach.

Prestávka na občerstveniePitný režim

Vhodné oblečenie pre deti je prinajmenšom také dôležité, ako samotná výbava. Deti prechladnú ľahšie ako my, dospelí, z toho dôvodu je vrstvenie a teplé oblečenie, ktoré zahreje, dýcha a je odolné voči rôznym poveternostným vplyvom kľúčové. Osobne máme najlepšiu skúsenosť s prírodnými materiálmi, ako je merino vlna či perie a taktiež nosíme náhradný set suchého oblečenia a rukavíc. Téma oblečenie je celkom rozsiahla, zaslúži si vlastný článok s návodom, ktorý vám čoskoro pripravím.

Zimný rodinný výletRodinný skialp

Silný spoločný zážitok

Nebudem klamať, pre rodiča to nie je vždy celkom jednoduché. Je potrebné dôkladne plánovať, baliť nekonečne veľa vecí, myslieť na všetky možné aj nemožné situácie, ktoré môžu počas túry nastať. Pre dieťa ste počas túry „horským vodcom”, prispôsobujete sa pomalému tempu, robíte nekonečné množstvo prestávok, motivujete, vláčite so sebou plný batoh počnúc jedlom cez náhradné oblečenie až po kadejaké hračky. No ten pocit, keď si s deťmi spoločne nalepíte pásy a „ťapkáte”, je na nezaplatenie a všetkým ho odporúčam zažiť na vlastnej koži. Obujte lyže a vyrazte za spoločnými dobrodružstvami!
report_problem Našiel si v texte chybu?
katkaadventures 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
Príbehy tatranských žľabov - skialp Štrbský štít a Capia veža

Príbehy tatranských žľabov - skialp Štrbský štít a Capia veža

Tak ako každá tatranská stena a tatranský vrchol majú svoje príbehy, aj žľaby si píšu tie svoje. A tie najkrajšie píšu o legendárnom prašane, ktorý nie je lavinózny a bezpečne ťa pustí na vrchol a potom aj z neho.
(Nielen) zimná turistika s bábätkom v Dolomitoch

(Nielen) zimná turistika s bábätkom v Dolomitoch

Viete si predstaviť zimnú dovolenku v Dolomitoch bez lyžovania? Val Gardena ponúka kopec možností aj pre rodinky.
keyboard_arrow_up