Krásami jarnou prírodou cez Marhát

Milujem Veľkonočný pondelok, pretože je to ideálny deň na vypadnutie z domu a vyhnem sa tak oblievačom. A inak tomu nebolo ani tento rok. Pre zmenu sme sa ocitli kdesi v okolí Topoľčian.

Len tak random pozrieť mapu, čo je v okolí Topoľčian, keďže sme tadiaľ mali mať cestu. A tak vznikol nápad ísť na rozhľadňu Marhát, ktorá sa týči nad obcou Nitrianska Blatnica v pohorí Považský Inovec.

Čo s autom?

Auto sme nechali nad malebnou dedinou Nitrianska Blatnica. Ako prvé ma hneď zarazilo množstvo áut, ktoré parkovalo pri ceste. A vlastne ani niet divu, veď konečne mal byť krásny slnečný deň po niekoľkých dňoch bez slnka.

Parkovisko a autá
Kúsok od auta bol turisticko–cyklistický stĺpik, ktorý nám hovoril kadiaľ a za aký čas sa kam dostaneme. My sme sa vybrali po zelenej značne náučného chodníka v Považskom Inovci smer sedlo Marhát. Značenie nám vravelo, že za hodinku a pol by sme tam mali byť.

Spev vtáčikov, radosť z krásneho počasia a zobúdzajúca sa príroda po zime. To je presne to, čo pohladí dušu každého človeka. Naše kroky vedú po lesnej cestičke, ktorá je zároveň aj cyklochodníkom.


Najskôr prechádzame okolo chaty Slopy a neskôr sa dostávame na rázcestie Jurko, kde „presedlávame“ na žlté turistické značenie. O 10 minút by sme mali byť pri kostolíku sv. Juraja.


Kostolík sv. Juraja

Prichádzajúc ku kostolíku, rotunde sv. Juraja, až nechápeme, kde uprostred lesa sa berie tak krásny kostolík, stojaci na skalnatom ostrohu približne 5 kilometrov od obce Nitrianska Blatnica. Každoročne sa konajúce púte na tomto mieste na sviatok sv. Juraja sú tradíciou domácich. Vznik spomínanej rotundy je datovaný do 8. – 9. storočia, čo z nej činí najstaršiu sakrálnu stavbu na území Slovenska aj v rámci strednej Európy.


Súčasťou kostolíka je pristavená veža a pustovňa. Súčasnú podobu má kostolík vďaka komplexnej rekonštrukcii, ktorá sa konala v rokoch 2009 – 2016. Pustovňa, ktorá je súčasťou komplexu, patrila františkánom. Pokocháme sa kostolíkom a naša cesta pokračuje ďalej.


Od sedla Marhát nás delí len 45 minút po žltej. Mierny kopček, množstvo turistov a o chvíľu sa ocitáme v sedle, kde opäť meníme farbu turistického značenie. Tentokrát nás bude sprevádzať červená. Posledných 10 minút a sme pod rozhľadňou Marhát, ktorá sa nachádza na vrchu Marhát (748 m n. m.).

Rovno na Marhát

Pod rozhľadňou nám veľmi rýchlo začne škvŕkať v bruchu a zrazu zacítime vôňu ohníka a opekania.
Vrchol predstavuje dominantu južnej časti pohoria Považský Inovec nad obľúbeným turistickým cieľom – románskou rotundou sv. Juraja. Na vrchu sa nachádzalo vyvýšené sídlisko, ktoré patrí do neskorej doby bronzovej a staršej doby železnej. Hradisko bolo opevnené valom s kamennou deštrukciou. Neskôr bolo hradisko využívané ako útočisko alebo ako strážny bod cesty pri prechode cez pohorie Považský Inovec z Ponitria na Považie.


Vrchol sa pýši 17 metrov vysokou rozhľadňou od roku 2008, ktorá ponúka panoramatické výhľady na tri kraje: Nitriansky, Trnavský a Bratislavský. Scenária pohľadu je na Považský Inovec, Tribeč, Vtáčnik, Biele Karpaty, od Galanty po Nitru, Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Nováky a od Tematínu po Devín. Krásne výhľady z jednej rozhľadne. Vycupkáme si po schodíkoch hore a užívame si chvíľu každý sám pre seba.


Pod rozhľadňou nám veľmi rýchlo začne škvŕkať v bruchu a zrazu zacítime vôňu ohníka a opekania. Jeden z altánkov si obsadíme my a posilníme sa, predstavujúc si, že konzumujeme opečenú slaninku.


Už len k poslednej zastávke

Zavri oči a nechaj parťáka, nech ťa vedie.
Čaká nás pokračovanie cesty po červenej smerom na Trhovičnú lúku a sedlo Gajda. Lesná cestička smeruje prevažne dole kopcom. Tu už nestretáme až tak veľa turistov. Prevažná väčšina si svoju cestu zvolí okolo rotundy hore na rozhľadňu, a tak isto aj dole.

Z Trhovičnej lúky už smeruje trasa aj dole do Nitrianskej Blatnice, no my sme sa rozhodli ešte pre krátku odbočku na Visiace skaly, ktoré sú prírodnou pamiatkou so 4. stupňom ochrany.


Visiace skaly

Nelesná pôda, ktorá bola vyhlásená za chránenú, predstavuje ochranu lesných a trávinných spoločenstiev a skalných stepí viazaných na južné svahy v dubovom stupni na vápencoch a dolomitoch, s výskytom ohrozených druhov fauny a flóry. Druhov, ktoré je možnosť vidieť na tomto relatívne malom území, je pomerne dosť. Môžeme medzi ne zaradiť modlivku zelenú, kobylku zelenú, babôčku pávookú a z rastlín cesnak žltý, taricu horskú, deväťtorku rozprestretú, poniklec veľkokvetý, drieň obyčajný a množstvo ďalších.


My sme mali možnosť vidieť už skoro odkvitnutý poniklec. Územie Visiacich skál opäť poskytuje krásne výhľady, no je čas sa otočiť, vrátiť na Trhovičnú lúku a odtiaľ pokračovať po zelenej až k autu.


Túra bez zábavy nie je túrou

Ako každá iná túra, ani táto sa nezaobišla bez srandy a zábavy. Tentokrát sme pre zmenu vymysleli spôsob, ako sa orientovať v priestore a dôverovať druhým. Ako na to? Zavri oči a nechaj parťáka, nech ťa vedie. A možností počas chôdze so zavretými očami je veľa: uhádni, ktorým smerom je nejaký záchytný bod, kedy prechádzame okolo turistickej značky,... cestu nám táto spontánna hra poriadne spríjemnila.


Tipy, odkiaľ na Marhát

Ak sa chcete vybrať na Marhát z inej strany, tak máte možnosť ísť zo Starej Lehoty alebo z rekreačnej oblasti Výtoky. Ďalšou možnosťou je ísť bicyklom a tam je možností neúrekom, pretože Považský Inovec je pretkaný cyklotrasami. No každopádne, okruh, ktorý sme absolvovali my, bol značený tak, že človek aj keby chcel, tak sa nestratí. Miestami som mala pocit, že maliari sa presunuli z ateliéru rovno do lesa.


Zhrnutie

  • Názov: kostolík sv. Juraja, Marhát, Visiace skaly
  • Lokalita: Považský Inovec
  • Značenie: vynikajúce
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 3 hod. (bez prestávok)
  • Parametre: 13 km/600 výškových metrov
  • Typ: rozhľadňa
  • Možnosť parkovania/spoje: popri ceste za obcou Nitrianska Blatnica
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Na skok do rakúskych Álp

Na skok do rakúskych Álp

Naša krajina je bohatá na hrebeňovky a diaľkové trasy, no čo tak to trošku obmeniť a ocitnúť sa v Alpách?
Treking pod Etnou – Cratere Piano

Treking pod Etnou – Cratere Piano

Sicília je preslávená jednou z najaktívnejších sopiek na svete. Pozrite sa s nami na krajinu ako z inej planéty.
Pokračujeme po stopách minulosti v Poloninách

Pokračujeme po stopách minulosti v Poloninách

Ako pokračoval druhý deň nášho putovania za históriou v oblasti Polonín?
keyboard_arrow_up