Miklušovské skaly – rozprávkový chodník pre malých turistov

Radi privítate nejaký nevšedný tip na ľahkú rodinnú turistiku v čarokrásnom lesnom prostredí?

Ak túžite svoje deti nenápadnou formou motivovať k pohybu v prírode a zároveň sa chcete počas túry trochu zabaviť či vycibriť svoje zmysly, tak čítajte nasledujúce riadky.

Východoslovenská obec Miklušovce ležiaca zhruba 30 kilometrov od Prešova na južnom okraji Šarišskej vrchoviny sa už pár rokov pýši nezvyčajným nápadom – zážitkovým rozprávkovým turistickým chodníkom s interaktívnymi zastávkami. Mnohí ľudia o tom, paradoxne, ani len netušia a rovnako aj my sme sa o tejto skvelej turistickej atrakcii dozvedeli viac-menej náhodne.

Výprava za dobrodružstvom v Miklušovciach

Do nenápadnej obce Miklušovce, kde sa rozprávkový okruh začína i končí, sa môžete dopraviť autobusom či vlastným autom, ktorým sme sa tam v jeden aprílový deň vybrali aj my.
Niet nad to spoznávať čaro prírody a zároveň sa zabaviť v duchu rozprávok.
Popravde, ani len netušíme, čo môžeme od dnešnej nezvyklej túry očakávať. Chvíľu trvá, kým sa v neznámej obci zorientujeme, preto sme sa rozhodli využiť malú nápovedu od miestnych a auto parkujeme na vrchnom konci obce neďaleko autobusovej zastávky do Klenova. Práve na tomto mieste nachádzame aj informačnú tabuľu s popisom trasy, ktorá vyzerá celkom zaujímavo, preto pomaly, ale isto začíname byť plní očakávania.

Rozprávkové prvky

Rozprávka môže začať…

Poslúchneme inštrukcie a už aj prechádzame na druhú stranu hlavnej cesty, kde sa rýchlo vnárame do lesa. Od samého začiatku nachádzame tabule, ktoré nás zasväcujú do deja rozprávky o miestnom škriatkovi a malej Zuzke, a po celej trase sporadicky stretávame rodiny s deťmi, ktoré sa so záujmom zastavujú pri náučných paneloch. Dozvedáme sa, že tomuto miestnemu škriatkovi obyvatelia Miklušoviec vďačia za les, ktorý tu údajne už po stáročia prekvitá.

Miklušovské skalySkalná vyhliadka

Stúpanie je tak akurát, ani priveľmi strmé a ani nezáživne pozvoľné… Na jednej zo zastávok stretávame mamičku s tromi deťmi, ako im precítene číta jeden z úryvkov tohto kúzelného príbehu. Niet nad to spoznávať čaro prírody a zároveň sa zabaviť v duchu rozprávok. S úsmevom pokračujeme ďalej a onedlho už vychádzame na rozľahlú lúku, kde popri lese kráčame mierne do briežka za ďalšími zastávkami. Slniečko už o čosi citeľnejšie hreje a terén začína mať skalnatý charakter, čo je neklamným signálom toho, že sa dostávame na hrebeň skál. Početné značky nás navigujú na jednu zo skalných vyhliadok, kde údajne spočíva tajomný škriatok Mikluš – ústredná postava dnešného turistického príbehu.

Škriatok v skalách

Prekvapenie na skalách

Na dohľad už máme hlavnú atrakciu tejto okružnej trasy v podobe výhľadových Miklušovských skál (596 m n. m.). Skaly sa rozprestierajú na hrebeni kopca o dĺžke približne 200 metrov. Je nutné upozorniť, že práve táto posledná výstupová pasáž je najnáročnejšia z kondičnej i technickej stránky, takže je potrebné byť obozretný, predovšetkým vtedy, keď túru absolvujete s malými deťmi. Skalnatým terénom prichádzame na vyhliadku a nevieme odtrhnúť zrak z tej nádhery navôkol.

... o zábavu budú mať deti (i dospelí) postarané.
S úžasom pozeráme smerom do doliny i na okolité vrchy. Mne osobne to tak trošku pripomína scenériu Tomášovského výhľadu v Slovenskom raji, avšak v komornejšom vyhotovení. Davy turistov na vrchole určite nenájdete, preto si túto panorámu môžete vychutnávať sami v božskom tichu prerušovanom iba veselým spevom vtáčikov.

Miklušovské skalyMiklušovské skaly

V mysli sa mi však vynára otázka: „Kde je samotný cieľ tejto rozprávkovej trasy?“ Inštinktívne sa obzriem za seba a hľa – už ho aj vidím. Škriatok Mikluš sedí nenápadne v skalnej dutine… Aká radosť aj pre dospelých, nieto ešte pre malých turistov.

Hojdačka v leseSkaly, v pozadí les

Ktorou cestou naspäť?

Po krátkom relaxe na slnkom vyhriatych skalách kráčame k rázcestníku, kde sa nám v podstate otvárajú dve možnosti pokračovania v dnešnej trase. Môžete si tak vybrať, či sa vrátite späť cestičkou popri jazierku, alebo zvolíte cestu, kde na vás budú čakať hádanky zamerané na bystrosť vašich zmyslov a koordináciu tela. Volíme jednoznačne druhú alternatívu a opäť vstupujeme do lesa, kde na naše prekvapenie nachádzame aj hojdačku.

Dnešný okruh je nepochybne plný prekvapení... Na jednotlivých stanovištiach opodiaľ si ešte v rýchlosti precvičíme naše znalosti a zručnosti rôzneho charakteru, napríklad tie z problematiky rozoznávania stôp lesných zvierat a pomaly zostupujeme smerom k autu.

Lesbábka

Pre náročnejších turistov odporúčame pokračovať smerom na Klenov a spojiť tak trasu s Čiernohorským turistickým chodníkom a výstupom na najvyšší vrch pohoria Čierna hora – vrch Roháčka (1 028 m n. m.).

Bodka na záver

Tento čarovný turistický chodník, ktorý vás prevedie cez nepoznané Miklušovské skaly, je primárne určený pre rodiny s deťmi. Pozor, nie je vhodný pre pohyb s kočíkom! Taktiež neodporúčame pohybovať sa v hornom exponovanom skalnom teréne počas/po daždi z dôvodu nebezpečenstva pošmyknutia sa na klzkých skalách.

Túra je podľa môjho názoru mierne náročná, keďže sa celý čas šliape do kopca, avšak po celom úseku máte možnosť vydýchať sa počas jednotlivých náučno-zábavných zastávok. Dobrodružným putovaním vás bude sprevádzať pútavý príbeh škriatka Mikluša, takže o zábavu budú mať deti (i dospelí) postarané.

Zhrnutie:

  • Názov: Miklušovské skaly
  • Lokalita: Šarišská vrchovina
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 1,5 hod.
  • Parametre: cca 5 km/800 výškových metrov
  • Typ: mierne náročná túra s výhľadmi vhodná najmä pre deti
  • Možnosť parkovania/spoje: na hornom konci obce pri zastávke SAD smerom na Klenov
  • Mapa/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňon - veľké dobrodružstvá pre malých objaviteľov

Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňon - veľké dobrodružstvá pre malých objaviteľov

Chcete zažiť tajomnú prehliadku podzemia, navštíviť tiesňavu a rázovitú slovenskú obec aj s menšími ratolesťami?
Juráňovou tiesňavou cez tri doliny - rodinný výlet

Juráňovou tiesňavou cez tri doliny - rodinný výlet

Hľadáte klenot ukrytý v Západných Tatrách? Vyrazte objaviť Juráňovu tiesňavu, kúzelné miesto ukryté na hranici Slovenska a Poľska.
(Nielen) zimná turistika s bábätkom v Dolomitoch

(Nielen) zimná turistika s bábätkom v Dolomitoch

Viete si predstaviť zimnú dovolenku v Dolomitoch bez lyžovania? Val Gardena ponúka kopec možností aj pre rodinky.
keyboard_arrow_up