Po rebríkoch na Preinerwand

Exponované úseky, prekvapivé rebríky, nádherné horské prostredie a obtiažnosť až po úroveň D. To všetko vám ponúka ferrata Hans von Haidsteig v rakúskom Raxe.

Rakúska planina Rax ponúka množstvo možností outdoor aktivít. Množstvo turistických trás spolu s chatami, kde sa môžete občerstviť, prespať a absolvovať aj viacdenný trip. O tom sa môžete dočítať v článku: Keď cesta je cieľ. Ak by ste Raxu boli nasýtení, môžete odskočiť na susediaci Schneeberg. A keď už budete mať všetko prechodené turisticky, tak môžete vyskúšať ferraty v Raxe.

Tých je tam viacero počnúc obtiažnosťou A/B až po tie náročnejšie ako napríklad Hans von Haidsteig v určitých úsekoch s úrovňou obtiažnosti až D. Táto ferrata vás okrem silného zážitku odmení krásnymi výhľadmi na okolitú prírodu a určite vám pridá odvahu ísť ďalej na niečo dlhšie, ťažšie a vyššie. Nástup na Hansa trvá okolo hodiny a samotné lezenie, ktoré predstavuje 400 výškových metrov, zaberie ďalšie dve hodiny. Pripravení? Lezieme.

Ferrata Hans von Haidsteig v rakúskom Raxe

Prein an der Rax

Východiskový bod pre túto ferratu je dedina Prein an der Rax. Z nej pokračujeme po ceste smerom na časť Griesleiten a ešte kúsok vyššie na parkovisko, ktoré sa nachádza popri ceste a je bezplatné. Z Bratislavy je to niečo cez 2 hodiny cesty po diaľnici. Po zaparkovaní pokračujeme ďalej po asfaltovej ceste serpentínami smerom hore. Parkovisko sa nachádza vo výške 900 m n. m. a ferrata začína 1 350 m n. m.

Miestami počujeme výkriky lezcov a zatĺkanie skôb do skaly.
Môžeme ísť ale taktiež žltou turistickou značkou, ktorá križuje serpentíny. Kráčame, až kým narazíme na prvý smerovník, ktorý nám hovorí, že Haid-Steig je vpravo a máme sa držať zeleno-červenej. Vstupujeme do lesa a kráčame ním až ku studničke. Pri studničke meníme farbu na červenú, ktorá nás dovedie suťoviskom až ku nástupu na ferratu, ktorý je označený žltou tabuľkou s názvom ferraty a popisom.


Skaly

Nástup na ferratu

Pri nástupe stretávame ďalších ľudí. Niektorí už lezú úvodnú časť, iní sa ešte obliekajú do sedákov, pripínajú ferratový úväz a zapínajú prilbu. Ak ste úplný začiatočník v horách a zároveň vo ferratách, určite si treba vybrať na úvod niečo ľahšie. O bezpečnom pohybe na ferratách sa môžete dočítať aj v článku od Mirky.

Ferrata vznikla v rokoch 1910 až 1913 a je pomenovaná po bývalom primátorovi Reichenau. Ferrata začína vo výške 900 m n. m. a končí kúsok pod vrcholom Preinerwand, ktorý je vo výške 1 783 m n. m. Hneď v úvode máme kúsok oceľového lana a hneď za ním netradičný ferratový rebrík, ktorým stúpame hore.

Rebrík tradičný pre ferratySkaly, v pozadí hory

Celý čas sme „cvaknutí” k oceľovému lanu, a teda ani na jednom mieste ferraty sa nestane, že by bolo potrebné preliezť niečo bez istenia, s výnimkou malých častí chodeckých úsekov. Už prvé kroky po rebríku nám poskytujú krásne výhľady ako na samotnú planinu Rax, tak aj dole do údolia. Miestami počujeme výkriky lezcov a zatĺkanie skôb do skaly. Rax taktiež ponúka obrovské možnosti skalného lezenia, ale o tom nabudúce.

Výhľad na prírodu, hory a lesy

Čierna Madona

Po úvodnom rebríku nasleduje niekoľko úsekov s lanami a ďalšie tri rebríky. Úvodné časti sú označené ako B/C a hneď po úvodnom rebríku je aj jeden C/D. Z môjho pohľadu sú tieto úseky jednoduchšie, a teda dal by som im maximálne C/D, ale to je naozaj pohľad subjektívny. Nasleduje klasický krátky rebrík a miesto, kde sa odopíname z lana a ideme len po svojich mimo exponovaného terénu. Krátky úsek A/B s lanom a zase tradičný rebrík ako ten úvodný, kúsok lano a zase odopnutí prechádzame kamenným poľom.

Muž pri veľkých skalách
Po krátkom prechode poľom sa dostávame na miesto, ktoré ešte prelezieme po lane, nasleduje krátky rebrík a potom najťažší úsek celej ferraty. Vertikálny komín, ktorý je označený C/D a viac D. Tu sa vytvoril rad, pretože niektorí sa v ňom zasekli a nevedeli vyliezť vyššie. Po chvíľke čakania sa to pohlo a my nastupujeme do komína.

... netreba podceniť oblečenie, dostatok tekutín, ale ani opaľovací krém.
Preliezame komín a prichádzame k Čiernej Madone - soške vo výške 1 585 m n. m., a to najhoršie je už za nami. (Subjektívny pohľad autora: komín je tak obtiažnosti C a je to v pohode úsek, len treba trochu viac sily v rukách.) Pri soške sa dá odopnúť z lana, sadnúť si a kochať sa výhľadom a taktiež sa najesť a napiť. Je tam dostatok miesta pre viac ľudí, a preto to využívame aj my a oddychujeme.

Čierna Madona na ferrate Hans von Haidsteig a kľúčový úsek ferraty - „komín”Čierna Madona na ferrate Hans von Haidsteig a kľúčový úsek ferraty „komín”

Posledná 1/3 pred nami

Oddýchnutí a najedení môžeme pokračovať ďalej. Cesta od Čiernej Madony pokračuje suťovým poľom až ku ďalšiemu oceľovému lanu. Tu už je obtiažnosť maximálne B a úseky až do konca sú naozaj jednoduché. Práve z týchto úsekov môžeme vidieť horolezcov na Raxe aj výhľad na planinu smerom k najvyššiemu bodu Heukuppe (2 007 m n. m.) v diaľke.

Preliezame jednotlivé úseky, niektoré traverzy, niektoré stúpania, ale oproti predošlým častiam je to oveľa jednoduchšie a človek si viac užije aj výhľady počas lezenia, nie iba samotné sústredenie na lezenie. Od Madony nám cesta až ku finálnej tabuli, ktorá označuje koniec ferraty, trvá 30 minút. Posledné cvaknutie a sme hore.

Ferraty a traverzy

Preinerwand-kreuz

Od záveru ferraty kráčame naozaj kúsok ku krížu Preinerwand, ktorý je vrcholom dnešného dňa. Sme vo výške 1 783 m n. m. a fotíme sa pri kríži. Výhľady sú krásne, no s nadmorskou výškou a otvoreným priestorom začína viac fúkať, a teda určite netreba podceniť oblečenie, dostatok tekutín, ale ani opaľovací krém. Urobíme pár fotiek na vrchole a ideme dole.

Tu sa môžete rozhodnúť, kadiaľ zostúpiť, možností je veľa. Môžete pokračovať po planine smerom ku Ottohause a lanovke alebo taktiež cez Karl-Ludwig-haus vybehnúť na najvyšší, už spomínaný vrchol planiny a zostúpiť dole cez Waxriegelhaus. Taktiež je ale možnosť tretia, tá najkratšia, a to okolo Neue Seehutte zostúpiť dole a Waxriegelhaus kúsok minúť.

Preinerwand-Kreuz 1 783 m n. m.

Výhľady za odmenu

Kto má viac dní, určite sa oplatí prespať hore...
My sme si vybrali tretiu možnosť, a teda zostupujeme cez Neue Seehutte kosodrevinou dole a neskôr lesom. Oplatilo sa vybrať túto trasu, pretože asi po hodine zostupu sa vám otvoria výhľady na celú stenu, v ktorej sa nachádza ferrata Hans. Tu sa môžete zastaviť a kochať sa, čo ste dnes prekonali a hľadať cestu, ktorú ste liezli. Pri dobrom zaostrení v nej nájdete ešte malé postavy, ako sa driapu hore. Odporúčam preto ísť touto cestou dole, pretože ten výhľad je naozaj na nezaplatenie.

Výhľad na stenu Rax s ferratou Hans
Lúčime sa s výhľadmi na krásnu stenu Raxu a vstupujeme do lesa a pokračujeme ním, až kým sa napojíme na asfaltovú cestu, ktorá vedie dole ku parkovisku. Je to tá istá cesta ako pri výstupe serpentínami, z ktorej sme odbočili pri smerovníku. Tu sa nám predsa len ešte nejaké výhľady ukážu.

Skaly, turisti

Ferratové eldorádo kúsok od hraníc

Rax a okolie ponúka viac ako 20 ferrát rôznej obtiažnosti. Práve ferrata Hans von Haidsteig je jedna z top ferrát, ktorá je určená pre mierne pokročilých a určite sa, prosím, nedajte odradiť písmenom D, pretože je naozaj zavádzajúce. Ferrata má dva úseky ťažšie, no zároveň treba povedať, že tieto dva úseky sú relatívne krátke a zvládnu ich aj začiatočníci.

Príjemný nástup v lese, naozaj netradičné ferratové rebríky, no hlavne výhľady na nezaplatenie ako z ferraty, tak aj z vrcholu od kríža, či pri zostupe. Kto nezažil, odporúčam. Kto má viac dní, určite sa oplatí prespať hore na niektorej z množstva chát a prejsť si planinu celú dookola, určite neoľutujete.

Pred tripom je nutné si pozrieť predpoveď počasia a aj pri minimálnej výstrahe pred búrkami je lepšie ferratu odložiť. Celý okruh je dlhší, a teda je dobré si zobrať so sebou dostatočné množstvo tekutín.

Zhrnutie

  • Názov: Hans von Haidsteig ferrata
  • Lokalita: Rax, Rakúsko
  • Turistické značenie: výstup prehľadný podľa značky, zostup prehľadný
  • Obmedzenie: celý rok prístupné okrem zimy, vtedy sa neodporúča
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 6 hodín
  • Parametre: 11 km/750 výškových metrov
  • Typ: okruh
  • Možnosť parkovania/spoje: Prein an der Rax (zadarmo)
  • Trasa: Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
mjartan.michal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Nemáš čas či chuť na náročnú túru? Potrebuješ kvôli zdraviu trochu ubrať, no nevieš sa vzdať pobytu v prírode? Tak, hor sa na niektorú z rozhľadní a vyhliadok.
Hochanger – aj sychravé Alpy majú čaro

Hochanger – aj sychravé Alpy majú čaro

S počasím je to asi tak ako s rádiom, musíme si užívať to čo hrá, nie to, čo by sme momentálne chceli počuť.
Na skok do rakúskych Álp

Na skok do rakúskych Álp

Naša krajina je bohatá na hrebeňovky a diaľkové trasy, no čo tak to trošku obmeniť a ocitnúť sa v Alpách?
keyboard_arrow_up