Turistika s dieťaťom - užitočné rady a tipy

Veľa z nás turistov chce prirodzene vštepiť lásku k horám a pohybu aj svojim deťom. Preto naše prvé kroky často smerujú do prírody, kde spoločne vykonávame rôzne aktivity.

Pre mňa, ako mamu, to bola mnohokrát aj „posilka“ so zaručenou svalovicou...
Po príchode dieťaťa sa nie vždy podarí naplánovať krásny výlet. Niekedy to, bohužiaľ, ostane iba pri plánovaní. Často sa stane, že sa zmení počasie alebo jeden z členov výpravného tímu ochorie. Áno, hovorí sa, že neexistuje zlé počasie, iba zle oblečený turista… Samozrejme, dlhé roky sme sa toho aj my držali. No s dieťaťom je to iné. V prvom rade treba dbať na bezpečnosť a zdravie drobca.

Naše turistické začiatky

Začiatky s turistikou boli pre nás úplne prirodzené. Keďže máme predčasniatko, navyše narodené v zimnom období, naše prvé túry boli vo forme dlhých prechádzok s kočíkom po lesných cestách a lúkach.

Turistka s kočíkom, v pozadí horyMama s kočíkom na turistike

Približne v šiestom mesiaci sme sa spoločne začali zoznamovať s nosením prostredníctvom ergonomického nosiča - „klokanky”. Pohyb sa pre nás stal slobodnejší. Začali sme objavovať nové miesta, ktoré už boli aj v náročnejšom teréne.

Mama s bábätkom na sene
Dieťatko bolo v pohode (aspoň naše, pretože niektorým drobcom to nevyhovuje...), cítilo našu blízkosť. Pre mňa, ako mamu, to bola mnohokrát aj „posilka“ so zaručenou svalovicou, keďže postupom času malá prirodzene rástla a nadobúdala hmotnosť.

Bábätko v klokankeMama s bábätkom na turistike v turistickom nosiči

... v dnešnej dobe si môžete turistický nosič aj požičať...
Presne na deň v desiatom mesiaci sme presedlali na plnohodnotný detský turistický nosič. Prvé kroky viedli hodinovkou z Martina, Stráne na Martinské hole a Minčol. Dieťa bolo ešte viac pokojnejšie a spokojnejšie - hneď si turistický nosič zamilovala. Tento výlet sme absolvovali bez plaču a s plnohodnotným spánkom.

Skúsenosti s turistickým nosičom

Dieťa má v turistickom nosiči väčšiu slobodu pohybu v porovnaní s klokankou. A, samozrejme, nepochybne väčší rozhľad do všetkých strán. Spokojnosť bola na oboch stranách, aj nosiča, aj noseného drobca.

Kúpu turistického nosiča neľutujeme a ani nikdy ľutovať nebudeme. Využívame ho nielen na turistiku, ale aj na krátky skialp. Kým dieťa ešte nechodilo, často sme ho používali aj na bežné návštevy pošty, prípadne na nákupy a vybavovačky na úradoch, kde bol problém dostať sa po schodoch s kočíkom. Vďaka úložnému priestoru, ktorý ponúka každý turistický nosič, môžete mať vždy pri sebe nevyhnutné veci.

Mama turistka na DonovalochZimná turistika s bábätkom

Niektorí ľudia však s turistickým nosičom nemajú pozitívnu skúsenosť. No ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí. Podľa mňa za vyskúšanie nikdy nič nedáte. Čo je veľkým pozitívom, v dnešnej dobe si môžete turistický nosič aj požičať. Jednou z možností je požičanie si nosiča priamo v obchode so zameraním na turistické potreby. Samozrejme, samotná kúpa je väčšia investícia, preto sa nebojte osloviť a požiadať o zapožičanie niekoho, kto turistický nosič vlastní a reálne si ho vyskúšajte.

Turistika s dieťaťom
Detských ergonomických, ale aj turistických nosičov existuje neúrekom. Medzi niektorými sú naozaj veľké rozdiely, a to čo sa týka vybavenia, ale aj ceny. Ponúkajú ich viacerí výrobcovia, napríklad Ferrino, LittleLife, Deuter, Thule, Osprey a iné. Množstvo modelov nájdete na MTHIKER shope. Každý nosič je vyrobený z iných materiálov, majú iné dostupné príslušenstvo, určenie, nosnosť, rozmiestnenie úložného priestoru,... Na trhu je množstvo ponúkaných turistických nosičov v rôznom cenovom rozpätí. Záleží na tom, čo si vyberiete.

Zimná turistika s bábätkom v nosičiDieťa v nosiči

K nášmu nosiču máme toto príslušenstvo:

  • strieška, ktorá chráni dieťa najmä v letných mesiacoch pred slnkom,
  • pláštenka, prvok, ktorý je nevyhnutný v nepriaznivom počasí, chráni nielen pred dažďom, ale aj vetrom, taktiež udržuje dieťa aj v pomyselnej „teplotnej bubline”,
  • držiak na nožičky, aby sa dieťaťu zbytočne nekývali,
  • vankúš, ako opierka hlavy počas spánku.

S rastúcim vekom dieťaťa sa mení aj jeho hmotnosť, tým pádom aj záťaž. Momentálne sme v štádiu, kedy nositeľmi sú v našej rodine už iba muži. Hmotnosť dieťaťa, samotnej konštrukcie nosiča a aj obsahu jeho úložného priestoru často presahuje 20 kg. A to už niekedy nie je sranda, zvládnuť turistiku bez zranení. Keďže malá už chodí, často sa pýta z nosiča von, aby mohla kráčať spolu s nami a objavovať svet.

Turistika s dieťaťomDieťa na turistike

Bez čoho si nevieme turistiku s dieťaťom predstaviť?

V každom ročnom období je turistická výbava iná. To isté platí aj pri spoločnej turistike s dieťaťom. O základných potrebách ako dostatok jedla, tekutín, náhradného oblečenia či hygienických potrieb nie je nutné debatovať a bližšie sa im venovať.

Turistika s dieťaťom v leseTuristika s deťmi

Niekedy sa aj nenáročná krátka turistika stane celodennou.
To, čo je nevyhnutné pre dieťa, vieme tiež rozdeliť na letnú a zimnú povinnú výbavu dieťaťa. Počas leta a teplejších dní určite využijete: pokrývku hlavy dieťaťa, striešku na nosiči, opaľovací krém, repelent, deku na sedenie (použiteľnú aj pri ochladení).

V zime dbáme na dôkladné vrstvenie oblečenia (merino, druhá vrstva, kombinéza), teplé rukavice, kuklu, nákrčník. My používame ako ochranu aj krém na pokožku do zlého počasia. Nepodceňujte ani ochranu očí, ktoré sú veľmi citlivé najmä na snežné odrazy.

Dieťa na zimnej turistike, v pozadí hory
Za skvelý tip na zimnú výbavu pre drobca ďakujeme Lenke, ktorá nám poradila, ako super sa dajú v zime zatepliť detské nožičky, ktoré vytŕčajú z nosiča. Odporučila nám kúpu páperových papúč, ktoré sú primárne určené na chladné noci v stane. Aj keď sme kúpili kvalitné snehule zateplené ovčou vlnou, zakrývali sme ich dekou, nožičky boli vždy studené ako ľad.

Keďže sú papuče určené pre dospelých, pohodlne ich nasadíte na snehule ako ďalšiu vrstvu. Odkedy ich máme, využívame ich nielen na turistiku v nosiči, ale aj počas sánkovačky. Páperové papuče nás túto zimu zachránili a vyriešili náš dlhodobý problém.

Turistický nosič vybavený na zimuZimná turistika s dieťaťom v nosiči

Medzi užitočné rady, tipy a naše „must have“ na každom dlhšom spoločnom výjazde patrí: lekárnička, izotermická fólia, čelovka, turistické paličky, slnečné okuliare, vreckový nožík, zabalené náhradné oblečenie v nepremokavom obale, krém na opaľovanie, mastička na pery, zásoba hygienických vreckoviek, powerbanka. Sú to možno na prvý pohľad úplne bežné veci, ktoré (dúfam) nosia všetci turisti. No práve pri dieťati zistíte, že sa dajú využiť úplne inak.

Dieťa na lúke

Objavujme s dieťaťom

S vekom dieťaťa sa však všetko mení. Niekedy sa aj nenáročná krátka turistika stane celodennou. Dieťa vníma všetko okolo seba a reaguje na podnety. Nechajme ich objavovať nové veci, rozvíjať zručnosti. Niekedy je to omnoho viac pre to dieťa, ako sedieť len v nosiči a niekam sa náhliť, aby sme stihli všetko, čo máme my dospelí naplánované. Samozrejme, chce to obrovskú dávku trpezlivosti.

Niekedy je ťažké udržať si hlavu v pokoji. Všetko je to o tom, ako sa nastavíme a aký máme cieľ. Či nám ide o to niekam sa dostať, vidieť niečo, alebo o zážitok a skúsenosť (nielen našu, ale i detskú). Ono sa to niekedy nezdá alebo je to často otrepaná fráza, no podľa mňa sa naozaj každý rodič má čo naučiť aj od dieťaťa. A práve v tomto období, keď sme rodičia, sa najviac učíme o živote.

Dieťa na lúkeTuristika s dieťaťom, mama a dieťa v lese

Pred každou turistikou alebo výletom nezabúdajte, že vždy je potrebné vopred si overiť aktuálne informácie týkajúce sa počasia, uzávierky turistických trás, rôznych obmedzení alebo vydaných výstrah.

O tom hovorí aj heslo hôr: „Ľudský život je oveľa dôležitejší, ako len výstup na vrchol hory.” - Edmund Hillary
report_problem Našiel si v texte chybu?
KristinaB 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: S deťmi na túre - skúsenosti s nosením

Video: S deťmi na túre - skúsenosti s nosením

V rozhovore s akčnou mamičkou Katkou sme rozobrali praktické rady a skúsenosti s nosením detí a výletmi do prírody.
Test: Osprey POCO PLUS II – ukáž svet najmenším turistom

Test: Osprey POCO PLUS II – ukáž svet najmenším turistom

Chodíš rád do prírody, no prišiel v živote ten čas, kedy sa rodinka rozrástla o malý prírastok a na chodenie po vlastných je ešte priskoro? Nuž, priprav svoju kondíciu, prišiel čas zaobstarať si detský nosič.
S rodinou na túru – detský nosič ako základ

S rodinou na túru – detský nosič ako základ

Radi by ste vyrazili niekam na výlet s malým dieťaťom? Základom bude nielen trpezlivosť, ale rovnako vhodný detský nosič, o ktorom si viac povieme vo videu.
keyboard_arrow_up