Reportáž: Ako som sa ocitol na Vertikal kilometri na Kráľovu hoľu?

Beh na najvyšší vrchol východnej časti Nízkych Tatier v pretekovom režime ma poriadne preveril, ale na konci som bol šťastný, že som sa tejto akcie zúčastnil.

Jedného pekného dňa mi Veronika vraví: „Nechceš ísť so mnou behať Vertikal kilometer na Kráľovu hoľu?“ V hlave sa mi začali sypať výhovorky: „Ja neviem, uvidím a podobne.” Určite to niekto poznáte. Po dlhšom váhaní si vravím, že ešte nikdy som takýto typ pretekov nebehal, tak prečo nie. Bohužiaľ, niekedy sa stane, že ak sa niekto na niečo veľmi teší - pokazí sa to. Presne to bol aj náš prípad s Veronikou, ktorá sa deň predtým zranila a Viktor, ktorý sa na začiatku v duchu vyhováral, šiel pretekať sám.

Vertikalvysielač na Kráľovej holi

Čo je Vertikal kilometer?

Kto si myslí, že na Vertikale sa behá, tak je na omyle.
Pre toho, kto o týchto pretekoch nikdy nepočul, ide o krátky, ale zato veľmi intenzívny beh do kopca, ktorý preverí každého bežca. Vertikal na Kráľovu hoľu má prevýšenie 1 006 výškových metrov na dĺžke 4,8 km, čo z neho robí slušnú nálož sebazapierania pre každého vrátane mňa.

Všestranná kondičná príprava

Vraví sa, že šťastie praje pripraveným a môžem povedať, že celý rok sa držím v relatívne dobrej forme. Nepatrím medzi ortodoxných bežcov, ktorí behajú každý deň, ale rád športy kombinujem, či už skialp, bežky, posilňovanie, plávanie, bicykel, alebo beh. Faktom je, že vo väčšine prípadov pri aeróbnych športoch idem smerom do kopca, takže na prevýšenia som zvyknutý.

bežec na Vertikal kilometri

S paličkami alebo bez?

Toto bola moja prvotná otázka, ktorú som si musel v hlave vyriešiť ešte pred štartom. Niektorí bežci preferujú beh bez paličiek, niektorí s paličkami. Zaujímavé je, že pretekári, ktorí boli na popredných priečkach, behali bez paličiek. Ja som sa rozhodol ísť s paličkami, pretože som sa takýchto pretekov zúčastnil prvýkrát a dávalo mi zmysel, mať do kopca oporu. Nakoniec to bolo veľmi dobré rozhodnutie a bežecké paličky mi počas behu pomohli držať tempo a tiež ma podržali v kritických chvíľach, kedy som chcel zastaviť a vydýchať sa.

Víťaz pretekov Jozef Hlavčobežecké paličky

Šumiac plný bežcov

Telo mi vravelo - zastav, ale hlava - choď.
Keďže som do Šumiaca prišiel len trištvrte hodinu pred štartom, musel som sa obracať, ale všetko šlo relatívne hladko. Po rýchlom zaparkovaní a zaplatení parkovného som utekal obdržať štartovné číslo, dostal som ponožky ako darček a vopred pripravený batoh s náhradným oblečením som odovzdal horskej službe. Tá vyviezla batohy pretekárov na Kráľovu hoľu, kde sme si ich po dobehnutí našli.


V prípade zlého počasia je povinnou výbavou na pretekoch bežecká bunda alebo fukerka. V chladnom počasí je vhodné mať aj čiapku a rukavice. Niektorí bežci behali s bežeckými vestami, iní s ľadvinkami, ja som zvolil bežecké šortky Karpos Lavaredo s integrovaným bežeckým pásom, do ktorého som si dal mobil, kľúče od auta, 250 ml soft fľašu a gél od SIS. Po pripnutí štartového čísla som sa krátko rozbehal, rozcvičil a pripravil sa na štart. Bol som rád, že som si dal pomerne výdatnú rozcvičku a cítil som, že mi to pomohlo.

Horská službaŠtart Šumiac

Tri, dva, jeden, štart!

Vyštartovalo celkovo 136 bežcov. Na výstup hore sme mali limit 2 hodiny. Úvod behu začíname pri základnej škole a stúpame asfaltovou cestou, ktorá vedie na Kráľovu hoľu. Začiatok po ceste som behal v tempe a snažil som sa udržať štartovnú pozíciu. Po chvíli sme sa napojili na modrú turistickú značku smer Chata pod Kráľovou hoľou a tam začal boj. Aj keď som mal pripravené bežecké paličky, počas pretekov som mal problém zacvaknúť putko do paličky. Po chvíli sa mi to podarilo a ja som sa mohol sústrediť len na moje kroky a dych.

Chôdza alebo beh?

Kto si myslí, že na Vertikale sa behá, tak je na omyle. V mojom prípade to bol beh kombinovaný s chôdzou a ak by som to mal definovať v percentách, tak 30 % som behal a 70 % chodil. Kto pozná stúpanie na Kráľovu hoľu, tak mi dá za pravdu, že je to pekná strmina a behať to je veľmi náročné. Oveľa efektívnejšia je tzv. rýchla chôdza v kombinácii s behom, ak sa dá. Ja som mal stratégiu, že ak uvidím rovinu alebo miernejší kopec, tak si pobehnem.

Po dobehnutí som bol rád, že žijem...
Ani neviem ako, a po chvíli som sa ocitol pri chate, kde bola občerstvovačka a od chaty som začal boj sám so sebou. Telo mi vravelo - zastav, ale hlava - choď. Je neuveriteľné, ako dokážu preteky motivovať k lepšiemu výkonu. Predsa len, ak mám za sebou ďalších ľudí, ktorí ma chcú obehnúť, nechcem zastaviť. Ak by som to behal na výkon, len tak pre seba, určite by som sa nenamotivoval tak, ako na pretekoch. Keď sme prešli pásmom lesa, videl som celý čas pred sebou vrchol, a to ma motivovalo nezastavovať.

Výhľad na Kráľovu hoľupríroda

Konečne cieľ

Po dobehnutí čakali na pretekárov pripravené batohy a bol som rád, že som v ňom mal bežeckú bundu Karpos Lavaredo, pretože hore dosť fúkalo. Po doplnení energie banánom a čajom, som zbehol na Chatu pod Kráľovou hoľou, kde som si dal zaslúžený obed, kofolu a koláč. Na pretekoch sa mi páčilo, že celková organizácia od registrácie, cez občerstvenie a stravu bola zabezpečená skvelo.

cieš Vetrikalobčerstvenie

Zhodnotenie výkonu a výsledkov

Po dobehnutí som bol rád, že žijem a po následnom zhodnotení času 1:04, mi 4 minúty bijú do očí, a tak mám motiváciu ich budúci rok skresať. Som rád, že som nezastavil a udržal si konštantné tempo, aj keď som väčšinu trate chodil. Rekordný čas 40:47 je neuveriteľný, vytvoril ho v roku 2021 už tradičný víťaz mnohých bežeckých pretekov - Jozef Hlavčo, a to ma motivuje skresať čas pod hodinu. Tento rok sa Jožovi, bohužiaľ, vlastný rekord nepodarilo prekonať, no s časom 41:06 sa stal opäť víťazom. Ak ťa zaujímajú celkové výsledky jednotlivých kategórií, nájdeš ich na tomto odkaze.

bežec, účastník Vertikal Kilometra

Motivácia prísť aj ďalší rok

Som rád, že som sa týchto pretekov zúčastnil, aj keď’ som váhal, či ísť bez Veroniky sám. Na vlastnej koži som si vyskúšal, že behať Vertikal kilometer nie je pre väčšinu ľudí o behu, ale o rýchlej chôdzi, vytrvalosti, o psychickej odhodlanosti nezastavovať a hlavne to nevzdať. Ďalej je pre mňa motiváciou vylepšiť si čas a viac túto trať behať, ako kráčať. Už aby som začal trénovať. Vidíme sa na ďalšom ročníku.
Zdroj fotografií: Svetlana Skladaná a redakcia MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
viktorvinciktoma 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Vysokohorský beh cez Klin – musíš byť tvrdý!

Reportáž: Vysokohorský beh cez Klin – musíš byť tvrdý!

Táto reportáž je o krásnom behu s netradičnou a náročnou trasou, ktorý sa po dvojročnej prestávke konal v nádhernom prostredí Západných Tatier.
Reportáž: Kordícky Extrém - preteky v srdci Kremnických vrchov

Reportáž: Kordícky Extrém - preteky v srdci Kremnických vrchov

Trať dlhá 26 km, kŕče v nohách a neskutočný nával endorfínov. Aj o tom boli tieto trailové bežecké preteky.
Reportáž: Liptov Ride v ženskom MTHIKER nasadení

Reportáž: Liptov Ride v ženskom MTHIKER nasadení

Legenda hovorí, že Liptov Ride treba zažiť. Poďte sa s nami pozrieť, čo všetko čaká na pretekárov počas tejto kráľovnej v pestrosti disciplín.
keyboard_arrow_up