Ako si vybrať turistický batoh?

Túto a mnoho ďalších otázok si mnohí z nás kladú pri kúpe batoha. Pozrime sa spolu na batohy a ich využitie, rôzne vychytávky a odporúčania.

Vybrať si správny batoh, je naozajstná mágia. Každý z nás už zažil, aké to je, keď nás batoh odiera, ťahá na chrbte, je príliš veľký či naopak malý. Hneď v úvode je nutné povedať, že univerzálny batoh na všetky aktivity neexistuje. Je to podobné ako napríklad pri univerzálnych bežkách. Sú priemerné na klasickú aj na korčuliarsku techniku, ale výborné nie sú ani na jedno. Preto ak robíme viac typov aktivít – športov, je dobré mať doma nielen jeden, ale viacero druhov batohov.

Poďme sa teda pozrieť, aký batoh je vhodný na jednodňovú alebo aj viacdňovú turistiku, speedhiking či niekoľkotýždňový treking. V každom prípade je potrebné mať vždy na mysli: „Čím väčší batoh máme, tým viac vecí si doň zoberieme a tým väčšiu hmotnosť nosíme na chrbte.“

Dôležité otázky pri výbere batoha

Pred kúpou batoha je potrebné si zodpovedať niekoľko otázok.
  • Kto bude batoh nosiť? (muž/žena/dieťa)
  • Aký veľký batoh v litroch potrebujeme? To nám prezradí náš zámer, či ho budeme využívať na jednodňové túry, viacdňové pobyty v prírode, alebo na dlhé trekové pochody.
  • Na akú aktivitu – šport budeme batoh primárne využívať? Turistika, lezenie, treking, iné.
Pokiaľ vieme odpovedať na všetky vyššie položené otázky, tak to najťažšie je za nami. Teraz už len zvoliť ten pravý najkomfortnejší na našu postavu.

Turistický batoh Osprey Hikelite 26

Chrbtový systém

Chrbtový systém je celok, ktorý prepája tri hlavné časti batoha - ramenné popruhy, bedrový popruh a samotný chrbát batoha.

Ramenné popruhy sú najviac namáhanou časťou batoha, a preto je dôležité, aby boli kvalitne prepracované. Bývajú vystužené a polstrované a práve od hrúbky polstrovania záleží, aký bude batoh pohodlný pri dlhšom nosení. Na ramenné popruhy nadväzujú balančné doťahy, ktoré zabezpečujú priľnavosť batoha k chrbtu. Taktiež sa na nich nachádza prsná alebo inak hrudná spojka a tá slúži na to, aby ramenné popruhy neskĺzli z ramien.

Bedrový popruh je dôležitou súčasťou najmä u batohov s väčším objemom. Pokiaľ je batoh správne nasadený, bedrový pás nesie viac ako 1/2 celkovej hmotnosti batoha. Býva veľmi často polstrovaný, aby nespôsoboval odreniny. Čím je ale polstrovanie hrubšie, tak aj hmotnosť batoha je väčšia.

chrbtový systém, batoh Hannah Camping Arrow 40
Chrbát batoha zabezpečuje odvetrávanie a pohodlie pri nosení. Podľa typu batoha a jeho využitia býva chrbát vybavený výstužou (niekedy aj odnímateľnou), prelismi a sieťovinou pre lepšiu cirkuláciu vzduchu. Chrbtový systém môže byť fixný, kde nie je možnosť upravovať dĺžku chrbta alebo nastaviteľný, kde môžeme posúvať nosnú časť, teda jednoducho upraviť dĺžku medzi ramennými popruhmi a bedrovým pásom. Ideálna dĺžka chrbtového systému batoha je dĺžka chrbta od stavca C7 po hornú časť bedrovej kosti.

Objem zohráva veľkú rolu

Malé batohy sú zvyčajne do 30 litrov. Do tejto kategórie spadajú batohy turistické, mestské či bežecké. Po takomto batohu siahne každý, kto ide na menej náročnú či kratšiu turistiku. Bežci či speedhikeri „idú“ po konkrétnych batohoch alebo vestách určených na beh zväčša do 12 litrov objemu.

Batoh Osprey Duro 15
Dôležitý parameter pri výbere batoha je postava budúceho majiteľa.
Výhodou týchto batohov je nielen nízka hmotnosť, ale aj ich spratnosť. Nevýhodou je menšia variabilita nastavenia chrbtového systému a slabšie polstrovanie na ramenách. Taktiež bežecké batohy obvykle nemajú nastaviteľný chrbtový systém, len polstrovanie. Štandardom pri všetkých batohoch sa ale stáva systém na vodný rezervoár a úchyty na paličky či cepín.


Stredné batohy s veľkosťou od 30 do 50 litrov vieme využiť na jednodňové turistiky, ale taktiež na viacdňové tripy. Oproti menším batohom majú zvyčajne prepracovanejší chrbtový systém. Taktiež ramenné popruhy či bedrový pás majú na sebe viac polstrovania, čo zaručí komfortnejšie nosenie pri dlhších túrach. Oproti malým jednokomorovým batohom sa pri tých stredných veľkostiach môžeme stretnúť už aj s viacerými komorami.

Turistický batoh Haglöfs L.I.M 35
Nevýhodou stredných batohov je väčšia hmotnosť a častokrát aj vyššia cena, čo ale nie je pravidlo. Na väčšine takýchto batohov nájdeš ale aj väčšie množstvo ušiek či popruhov na uchytenie karimatky, spacieho vaku, či iného materiálu z vonkajšej strany batoha.


Veľké batohy, zvyčajne nad 50 litrov objemu, nájdu svoje využitie pri dlhých túrach a prechodoch či niekoľkotýždňových trekoch. Práve litráž nám prezrádza, že do takéhoto batoha zmestíme oveľa viac vecí a taktiež majú väčšiu nosnosť. Vnútorný priestor býva delený a chrbtový systém je nastaviteľný a dobre odvetraný. Polstrovanie by malo byť veľmi komfortné.

Turistický bath Hannah Camping Arrow 40 je ideálny aj na viacdňový kemping
Hlavnou nevýhodou je hmotnosť a tá je naozaj veľmi rozdielna oproti stredným batohom. Taktiež ale aj vyššia cena či nutnosť odkladacieho priestoru počas nevyužívania batohu.


Na postave pri výbere záleží

Dôležitý parameter pri výbere batoha je postava budúceho majiteľa. Väčšina výrobcov delí batohy na dámske, pánske či detské. Je to preto, lebo dámsky batoh má iné tvarovanie, šírku a dĺžku chrbtového systému a takisto zväčša pestrejšie farby.

Dôležitejšie je to, aby nám batoh sadol na chrbát, bol pohodlný a dobre sa nosil.
Tu je však potrebné dať si pozor, že nie všetky ženy majú úzke chrbty a nie všetci muži široké. Preto aj dámsky batoh môže sadnúť útlejšiemu chlapovi lepšie ako pánsky a naopak. Dámske batohy majú ramenné popruhy v oblasti krku bližšie pri sebe, pretože je batoh celkovo užší. Pánske naopak. Detské batohy sú úplne odlišné a ich farby sú hravé, aby to svojím spôsobom motivovalo dieťa k aktivite.

Dámsky turistický batoh Osprey Sylva 20

Voľba batoha podľa športu

Každý batoh má aj nejaké svoje špecifické vlastnosti podľa športového využitia. Fanúšikovia ferát či lezenia ocenia vonkajší úchyt na prilbu, uchytenie mačiek, cepínov či lana. Pri turistických je to napríklad vrecko na bedrovom páse, ktoré nájdeš pri legende Deuter Guide v rôznych veľkostiach. Skialpinistické batohy majú zase špecifické vrecká na lavínovú výstroj, ale aj popruhy na uchytenie lyží. Skialpinistické – lavínové batohy sú špecifické práve airbagom. Bežecké batohy a bežecké vesty majú zase dostatok vreciek na vodu, ale aj optimálne stiahnutie batoha pre jeho minimálne trenie počas behu.


Témou je určite aj otváranie batoha. To býva rôzne a nedá sa povedať, čo je najlepšie. Niekto má rád otváranie vrchlíkom zvrchu, iný rolovací typ otvárania, niekto chrbtové otváranie a mnohí z nás preferujú možnosť otvoriť batoh aj zvrchu aj zospodu.

Komfort pri nosení

Väčšina z nás má svoju preferovanú značku alebo viac značiek outdoorového oblečenia a vybavenia. Či už je to Osprey, Hannah, Ortovox alebo Deuter, či Salomon, nie je to tak podstatné. Dôležitejšie je to, aby nám batoh sadol na chrbát, bol pohodlný a dobre sa nosil. Nie je dôležité, či má batoh sieťku na prilbu, ak na ňom prilbu nikdy nebudeme nosiť, no je veľmi dôležité, aby mal dobre odvetraný chrbát, pokiaľ s ním budeme absolvovať aktivity aj počas leta.

Bežecká vesta Inov-8
Preto je dôležité batoh si vyskúšať. Pri kúpe online na MTHIKER shope si môžeš pokojne objednať aj viaceré modely. V pohodlí domova si ich vyskúšaš, porovnáš a ten, ktorý ti sadne najlepšie, si necháš. Pri skúšaní sa neponáhľaj a nechaj si batoh na chrbte aj dlhšiu dobu. Len tak zistíš, či ťa nikde netlačí a či vyhovuje tvojim telesným proporciám.

Aký batoh teda zvoliť?

Rozdiely medzi batohmi už poznáme, ako z toho teda von? Čo je naozaj to pravé pre mňa na turistiku? Poďme si na záver dať pár príkladov konkrétnych modelov.

Poldenné turistiky zvládneš komfortne s Osprey Hikelite 26. Ortovox Traverse s objemom 18 litrov je taktiež dobrou voľbou. Na krátke výlety je vhodný aj Osprey DURO 15, ktorý je skvelý aj na speedhiking alebo dlhší trailový beh.


Na jednodňové tatranské, fatranské či karpatské turistiky je vhodný napríklad model Deuter Speed Lite 25 alebo o 5 litrov menší Osprey Syncro 20. Ak by niekto preferoval inú značku, ako vyššie spomínané, je tu ešte voľba Ortovox Traverse 20.


Na dvojdňovky s prespaním na hrebeni či v chate je ideálnou voľbou Ortovox Traverse 30. Ak má niekto spacák väčšieho objemu či potrebuje viac vecí so sebou, je tu Haglöfs L.I.M 35 alebo Hannah Camping Arrow 40.


Počas viacdňových trekov bude vaším pomocníkom Osprey Talon 44 III. Väčší model je Millet PEUTEREY INTEGRALE 45+10. Taktiež je tu model na dlhé niekoľkotýždňové treky Deuter Aircontact Lite 50 + 10.


Na rýchly výšľap alebo inak nazývaný speedhiking máme veľa možností. Pri voľbe batoha od Haglöfs L.I.M Airak 14 určite nebudeš ľutovať. Osprey ponúka model Duro s objemom 15 litrov, ale spokojný budeš určite aj s modelom Salomon XT s objemom 10 litrov.


Detské turistické nosiče ponúka niekoľko výrobcov. Líšia sa výbavou, veľkosťou, spratnosťou a pohodlnosťou, no taktiež cenou. Možností je niekoľko a v dnešnej dobe si ideálny nosič stačí už len vybrať.


Pri rodinných výletoch je viacero alternatív aj pre tých mladších účastníkov. Od tých najmenších, ako napríklad Deuter Kikki cez väčšie možnosti, ako napríklad Deuter Waldfuchs 14 až po juniorské, ako Deuter Junior s objemom 18 litrov.


Vyššie sme si prešli pár odporúčaní podľa typu výletu či turistiky. Ak by si si nevedel vybrať, tak možností je oveľa viac a celú ponuku nájdeš na MTHIKER shope.
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 

Podobné články

Čo na seba v prechodnom období?

Čo na seba v prechodnom období?

Dnes sa pozrieme na problém, ktorý v jeseni potrápi nejedného turistu: čo si na seba obliecť?
Chodiť do hôr sám alebo v partii?

Chodiť do hôr sám alebo v partii?

Chodíte do hôr osamote alebo s partiou kamarátov? Aké výhody, nevýhody či riziká z tohto rozhodnutia vyplývajú?
Test: HANNAH ARROW 40 - univerzálny spoločník do hôr

Test: HANNAH ARROW 40 - univerzálny spoločník do hôr

Kto rád na turistiky chodí, nech bez dobrého batoha do hory nechodí.
keyboard_arrow_up