Prečo a ako začať s turistikou?

Ísť na turistiku? Prečo by som mal/a? Ja sa na to necítim.

Takéto či podobné myšlienky má pred turistikou mnoho z nás. Rozmýšľame nad možnosťami a schopnosťami vlastného tela a mysle. Prečo sa oplatí prekonať samého seba, svoje pochybnosti a nakoniec vyraziť?

Spoznávaj krásny svet

Základom je, aby si bol na čerstvom vzduchu a cítil si sa tam dobre.
Turistika je skvelým spôsobom, ako môžeš lepšie spoznať našu krajinu či celý svet. Je veľa krásnych miest, kam sa dostaneš autom, alebo lanovkou, je ich však o veľa viac, kam ťa dovedú len vlastné nohy. Bude ťa to možno stáť prekonávanie sa, určite to nebude zadarmo, ver mi, na konci je však odmena, ktorá ti to všetko vynahradí. Nové nepoznané miesta. Poézia. Výhľady do diaľav, lúky plné kvetov, studničky so zurčiacou čistou vodou, jesenné inverzie, zimné neprechodené chodníčky či niečo iné, čo očarí práve teba.

turistika, hory, príroda

Nájdi vlastnú motiváciu

Jeden krok, potom ďalší. Nádych, výdych. Telo ožíva. Srdce pulzuje a pumpuje krv o čosi rýchlejšie, ako normálne. Po čele stekajú kvapky potu. Pri intenzívnejšom pohybe sa kapacita našich pľúc zväčšuje, nastáva lepšia cirkulácia krvi, klesajú stresové hormóny, naopak stúpajú hormóny šťastia, zlepšuje sa celková kondícia a je toho ešte omnoho viac. Niekedy sa to na prvý pohľad nemusí zdať, môžeme mať pocit, že svojmu telu skôr škodíme ako pomáhame, najmä, keď šlapeme do prudšieho kopca, opak je však pravdou. Každým krokom sa stávame silnejšími.

Spomínam si na svoju prvú dlhšiu túru. Učitelia zo ZUŠ nás zavolali na túru na Kráľovu hoľu zo Šumiaca a aj keď som nevedela, čo mám čakať, išla som. Vôbec som nevládala, mala som potrebu stále piť, jesť a zastavovať, bolo zlé počasie a fúkal vietor. Každým krokom sme boli vyššie a ja som čoraz častejšie zostávala v nemom úžase z výhľadov. Prekonávala som samu seba, svoju pohodlnosť a svoju vlastnú hlavu, ktorá mi radila otočiť sa po pár stovkách metrov. Keď som zdolala vrchol, vedela som, že to stálo za to a chcem to zažiť znovu. To bola moja motivácia. Vidieť tú krásu, všetko si to odfotiť, ukázať to ostatným.

zimná turistika, sneh, zima

Ako teda začať, ak som úplný začiatočník?

V prvom rade musíš chcieť. Na začiatok stačí málo, choď sa prejsť kedykoľvek budeš mať chuť na najbližší kopček. Dôležitejšie je skôr to, že pôjdeš aj znovu, nájdeš si parťáka či niekoho, s kým sa budete navzájom motivovať.

Vstaň, prekonaj sa, nájdi svoju motiváciu a nedaj sa nikým a ničím odradiť.

Nikto nehovorí, že máš hneď začať liezť na najvyššie kopce a kráčať desiatky kilometrov. Naozaj bude úplne stačiť, ak si nájdeš v nedeľu trochu času a skúsiš spraviť väčší okruh okolo svojej dediny, mesta či obľúbeného miesta. Základom je, aby si bol na čerstvom vzduchu a cítil si sa tam dobre.

Takto bude pre teba jednoduchšie odhodlať sa a vyraziť na turistiku aj nabudúce. Skús zmeniť tempo, vzdialenosť a nájsť to, čo ti vyhovuje. Čím pravidelnejšie budeš chodiť, tým to bude pre teba prirodzenejšie, pretože tvoja kondícia sa bude zlepšovať a kopček, s ktorým si mal naposledy problém, zvládneš s lepšou náladou či rýchlejším tempom. Pravdepodobne to bude trvať, nedaj sa však odradiť. O pár mesiacov už možno zvládneš akúkoľvek túru.

turistika, batoh, túra, les

Hľadaj, čo by sa ti mohlo páčiť

Otvor si náš MTHIKER magazín a hľadaj, čo by ťa zaujalo, kam by sa ti páčilo ísť. V magazíne nájdeš opisy trás, náročnosť a všetky dôležité informácie, ktoré pred túrou potrebuješ vedieť. Ďalším zo spôsobov, ako nájsť motiváciu, môže byť nainštalovanie si aplikácie Strava. Je to skvelý spôsob, ako môžeš zaznamenávať svoje výkony, vidieť svoj progres, objaviť zaujímavé trasy, sledovať s priateľmi svoje túry a iné športové aktivity. Následne ju môžeš prepojiť so sekciou Výjazdy na našom webe a stať sa tak súčasťou komunity.

Na záver už len pár slov. Vstaň, prekonaj sa, nájdi svoju motiváciu a nedaj sa nikým a ničím odradiť. Krásna príroda a dobrodružstvo čakajú na teba tam vonku.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
Sveti 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo všetko mi priniesol pohyb v horách, resp. v prírode ako takej? Pokoj, oddych, relax, kondíciu, slobodu, voľnosť? Áno, toto všetko... a mnoho ďalšieho.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
keyboard_arrow_up