Reportáž: Kordícky Extrém - preteky v srdci Kremnických vrchov

Trať dlhá 26 km, kŕče v nohách a neskutočný nával endorfínov. Aj o tom boli tieto trailové bežecké preteky.

Vždy si vravím, že dlhé bežecké trate sa mi bežia ťažko, ale viem, že vystúpenie zo svojej komfortnej zóny človeka posúva vpred. Aj keď v mojom prípade sú nazačiatku vždy obavy „Dám to? Neurobím si hanbu?“, no tie vždy vyprchajú akonáhle zaznie štartový výstrel. V hlave sa mi to prepne do pretekového režimu a sústredím sa len na trať, dych a tempo.

Kordíky plné bežcov

Napriek tomu, že som v Banskej Bystrici strávil zopár rokov,
Ku koncu to už bol boj so sebou samým, ale sebazaprením som to dobojoval až do konca.
nikdy som sa nevybral pozrieť do tejto dedinky. Už po príchode som bol prekvapený, v akom krásnom prostredí sa nachádza. Keď som nad sebou videl vysielač na Skalke a husté lesy Kremnických vrchov, povedal som si, že toto bude výživný beh. Behať v pretekovom režime na podujatí, kde je vyše 700 pretekárov a kde som nikdy v živote nebol, malo zaujímavý nádych a atmosféru, ktorá ma počas pretekov hnala vpred.

Trailové bežecké preteky Kordícky Extrém

Čo to Kordícky Extrém vlastne je?

Aj keď z názvu vyplýva, že určite pôjde o niečo veľmi ťažké a náročné, nie je to úplne tak. Na týchto pretekoch si príde na svoje každý bežec, ktorý má rád trailový beh v prírode. Na podujatí sa dá vybrať z rôznych náročností, tento rok boli pripravené tieto trate:
  • 26,6 km trať
  • 11,7 km trať
  • 5,3 km trať
  • detské preteky na 800 m
Preteky sú, samozrejme, rozdelené na jednotlivé kategórie a super je, že svoje kategórie mala aj detská časť pretekárov. Tým pádom si každý mohol zmerať sily so svojimi rovesníkmi.

Trailové bežecké preteky Kordícky Extrém - štart

Priebeh pretekov

Posledných 6 km do cieľa som začal chytať kŕče do nôh a z môjho pomerne súvislého behu sa stala pomalá indiánska chôdza.
Prevzal som si štartovné číslo a balíček, rozcvičil som sa, ani neviem ako a už som pretekal na trati. Tá viedla podstatnú časť lesom, čo mi v horúci letný deň veľmi pomáhalo. Bol som prekvapený, aké krásne bežecké traily sa v Kremnických vrchoch nachádzajú. Z Kordíkov to bola pekná „stojka“ na Skalku, z ktorej sa bežalo hore dole po hrebeni a potom dole do Kordíkov. Ku koncu to už bol boj so sebou samým, ale sebazaprením som to dobojoval až do konca. V cieli som si dal zaslúžený guľáš a kofolu a spokojný som si užíval zvyšok dňa. Trať aj celý priebeh pretekov sme s Veronikou zdokumentovali a video ťa dostane priamo do atmosféry diania.


Ako som skončil?

Veronika mi spočiatku stanovila prísny limit na 2:40, nakoniec to zmiernila na 3 hod, čo som dúfal že zvládnem. Bohužiaľ, posledných 6 km do cieľa som začal chytať kŕče do nôh a z môjho pomerne súvislého behu sa stala pomalá indiánska chôdza, ktorá mi celkový čas predĺžila. Na 26 km trati som sa umiestnil na 86. mieste s časom 3:07:30. Najlepší čas tejto trate dosiahol Matej Schieber s časom 2:11. To je teda slušný rozdiel a takéto časy víťazov mňa osobne motivujú zlepšovať aspoň moje osobné ciele. Ak ťa to zaujíma, pozri si aj výsledky ostatných pretekárov.

V cieli pretekov Kordícky Extrém

Pretekaj a zbieraj body

Kordícky Extrém je súčasťou série pretekov pod záštitou Marathon BB Tour, ktoré prebiehajú počas celého roka. Ide o podujatia so spoločným vyhodnocovaním, kde sa zbierajú body z daných behov. Zúčastniť sa, samozrejme, nemusíš všetkých a je na tebe, čo si vyberieš. Ak ťa zaujímajú podrobnejšie informácie o jednotlivých podujatiach z tejto série, všetky informácie nájdeš na oficiálnej stránke.

Usporiadatelia zároveň organizujú pretekový seriál pre deti od 6 do 12 rokov, s názvom Marathon BB MiniTour. Ktovie, možno sa budúci rok zúčastním aj ostatných pretekov tejto epickej série. To ale aby som už začal trénovať na ten najväčší - Banskobystrický maratón.

Fotogalériu z pretekov nájdeš na tomto odkaze.
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
viktorvinciktoma 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Liptov Ride v ženskom MTHIKER nasadení

Reportáž: Liptov Ride v ženskom MTHIKER nasadení

Legenda hovorí, že Liptov Ride treba zažiť. Poďte sa s nami pozrieť, čo všetko čaká na pretekárov počas tejto kráľovnej v pestrosti disciplín.
Reportáž: Ako som sa ocitol na Vertikal kilometri na Kráľovu hoľu?

Reportáž: Ako som sa ocitol na Vertikal kilometri na Kráľovu hoľu?

Beh na najvyšší vrchol východnej časti Nízkych Tatier v pretekovom režime ma poriadne preveril, ale na konci som bol šťastný, že som sa tejto akcie zúčastnil.
Liptov Ride - päť disciplín za jeden deň

Liptov Ride - päť disciplín za jeden deň

Jedinečné štafetové preteky v krásnom prostredí Liptova, ktoré v sebe kombinujú letné a zimné športy? Vitajte na Liptov Ride.
keyboard_arrow_up