10 tipov kam ísť v Banskej Štiavnici a okolí

Toto úchvatné miesto, zasadené do pôvodného krajinného prostredia Štiavnických vrchov, ponúka návštevníkom jedinečnú príležitosť objaviť fascinujúcu históriu a pokochať sa architektúrou pri dobrom jedle a káve priamo v centre.

Banská Štiavnica je malebné historické mesto na Slovensku, je bohatá na kultúrne dedičstvo a nezvyčajnú krásu. V tomto článku vám predstavím niektoré z najkrajších a najzaujímavejších miest, ktoré som mala možnosť navštíviť popri turistike, počas víkendu stráveného v tomto malebnom kúsku Slovenska.


Čo všetko sme stihli?

Okrem toho, že sme pobehali kopce po svojich, zobrali sme si aj bicykle. „Bajkom k tajchom" je ideálna voľba v týchto teplých slnečných dňoch. O tom sa dočítate viac na webe MTBIKER. V rámci turistiky sme vystúpili na 2. najvyšší vrch Štiavnických vrchov – Tanád, ktorý som spracovala vo forme videa na MTHIKER webe. Samozrejme, sme si neodpustili aj tieto krásne miesta, ktoré potešia nielen vás, ale celú rodinu od najmladších členov až po tých najstarších. Každý si tu nájde to svoje, tak poďme na to.


Mesto plné krás

Banská Štiavnica je neprehliadnuteľná, o tom si nemusíme hovoriť a ako som už spomínala vyššie, jej centrum určite netreba vynechať. Architektúra, história a celkovo dobrá energia všade tam, kam sa človek pozrie… aj keď….tento rok je to však trošku iný pohľad, kvôli zhorenej časti hneď vedľa kostola na námestí svätej trojice. Samozrejme, aj toto patrí k histórii a uvedomeniu si, aké krásne a zachovalé miesta na Slovensku máme.


Kalvária

Podľa autorov stavby má kamenný kruh slúžiť na harmonizáciu a dočerpanie vitálnej energie.

Najklasickejšia a najneprehliadnutelnejšia je určite kalvária. Toto pútnické miesto s komplexom kaplniek a krížovej cesty, ktoré poskytujú nezabudnuteľné výhľady na Banskú Štiavnicu a jej okolie. Je to miesto pokory a duchovného obohatenia s krásnymi sakrálnymi stavbami a úchvatným prostredím. Vidíte ju takmer z každého kopca a každej strany v okolí Štiavnických vrchov. Vedie okolo nej aj cyklotrasa.


Botanická záhrada

Nad centrom mesta sme sa prešli k botanickej záhrade a musím povedať, je to raj pre milovníkov prírody, ako som ja. Táto oáza zelene a kvetov ponúka prechádzky popri vzácnych rastlinách, stromoch a kvetinách. Je to ideálne miesto na oddych a relaxáciu v nádhernom prírodnom prostredí. Našli sme tam viac ako 140-ročné stromy a ich výška a mohutnosť nás dostávala do nemého úžasu. Počas môjho štúdia na vysokej škole v oblasti prírodných vied bola táto návšteva z mnohých po celom Slovensku pre mňa jednou z najúchvatnejších. Netušila som, že aj u nás takéto stromy vôbec môžu rásť.


Škola Maximiliána Hella

Následne sme sa presunuli autom do vedľajšej dediny – Štiavnické bane, kde sa nachádza prvá škola na svete s povinným predmetom sokoliarstvo. Prečo sme tam šli my? Deti sa na škole starajú nielen o tieto vzácne vtáky, ale majú tam aj krokodíla, sovy, papagáje a mnoho iných zvierat, o ktoré sa starajú. Je to verejne dostupný priestor a mali sme možnosť vidieť aj samotný sokoliarsky tréning.


Kaštieľ Svätý Anton

Keďže sme autom a je to tu všetko doslava na skok, navštívili sme aj tento monumentálny kaštieľ, kde sme si vychutnali kávu priamo v átriu. Jeho pôvod sa datuje až do 16. storočia, keď slúžil ako šľachtické sídlo. Dnes tu nájdete nádhernú renesančnú architektúru s prvkami baroka a klasicizmu. Vnútri kaštieľa sme navštívili aj Mestské múzeum, kde sú rôzne exponáty o histórii a kultúre Banskej Štiavnice. Okrem toho, v niektorých priestoroch kaštieľa sa organizujú umelecké výstavy a kultúrne podujatia, ktoré pridávajú tomuto historickému miestu ešte viac života. Nech už ste fanúšikom histórie, architektúry alebo jednoducho milovníkom prírody a nádherných výhľadov, to všetko nájdete aj tu.


Menhiry

Trošku turistiky ale predsa bude aj tu. Na Predných Rosniarkach vyrástla kamenná megalitická stavba, ktorá je netypická nielen pre Štiavnicu, ale i pre Slovensko. Podľa autorov stavby má kamenný kruh slúžiť na harmonizáciu a dočerpanie vitálnej energie. Vztýčených je takto päť kamenných blokov, z toho 4 menšie na každú svetovú stranu. V strede je dvojmetrový vztýčený kameň, ktorý je otesaný a zasadený ako obelisk. Tieto menhiry mali napodobňovať ľudské postavy vzpriameným držaním tela, ktorým sa odlišujú od zvierat.


Glamping

Jazdili sme po okolí, keď sme pri nástupe na Sitno zbadali nádherný priestor, ktorý nás uchvátil natoľko, že sme museli zastaviť a chceli sme o tom mieste zistiť viac. Pozerali sme sa na dedinku pozostávajúcu z netradičných domčekov. Boli to drevené stanové chatky na koloch, obklopené nádhernou prírodou Štiavnických vrchov. Nazýva sa to glamping. Z dostupných informácií sme prišli na to, že všetky stanové chatky sú zateplené, v zimnom období vykurované a v lete chladené. Toto netradičné bývanie musíme pri najbližšej návšteve Banskej Štiavnice vyskúšať. Viac info nájdete na ich webe.


Okolie Salamandry a tajchy

My sme bývali v Hoteli Salamandra, ktorý je situovaný v srdci prírody a športového vyžitia. Lanovka, turistika, ktorú sme absolvovali, bikovanie po okolí, pumptrack a flowtrail, Horný Hodrušský tajch tiež nechýbali na našom zozname vecí, ktoré sú vzdialené len pár desiatok metrov od hotela. Na Veľkom tajchu si človek užije aj paddleboarding, či len tak zrelaxuje. Vedľa v požičovni sa dajú zapožičať nielen bicykle ale aj e-biky. Keďže sme toto všetko mali, prišli sme si aspoň po rady, kam sa v okolí vybrať. Milý a ochotný personál nám super poradil.


Baňa Starovšechsvätých v Hodruši

Na opačnú stranu od hotela sme sa vybrali za kúskom baníckej histórie na prehliadku. Baňa, ktorá je známa pre svoje bohaté náleziská rôznych druhov kovov, najmä zlata a medi. Banská činnosť v Hodruši sa datuje až do 13. storočia a patrí k najstarším banským lokalitám na Slovensku. Prezreli sme si banské chodby, odvodňovacie systémy, komory a iné zaujímavé pamiatky baníckej histórie. Človek pri výklade pochopí dôležitý vplyv na históriu a kultúru. No a budete sa cítiť ako baník/baníčka s prilbou a svetlom, je to dobrodružstvo.


Zabudnite na čas a ponorte sa do kúzelného sveta tohto jedinečného slovenského miesta, ktoré vás očarí svojou nádhernou atmosférou obklopenou Štiavnickými vrchmi s bohatou faunou a flórou. Dajte nám vedieť, ktoré miesta ste už navštívili, prípadne miesta, ktoré ste tu nenašli.
Zdroj fotografií: Adam Milo
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Nemáš čas či chuť na náročnú túru? Potrebuješ kvôli zdraviu trochu ubrať, no nevieš sa vzdať pobytu v prírode? Tak, hor sa na niektorú z rozhľadní a vyhliadok.
 Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Počas leta sme na prelome júla a augusta mali voľný víkend. Kam pôjdeme? Dohadovali sme sa s priateľkou... do Slovinska.
Nezabudnuteľný roadtrip po Rumunsku

Nezabudnuteľný roadtrip po Rumunsku

S Multivanom sme sa vybrali preskúmať, aké poklady v sebe ukrývajú Rumunské Karpaty.
keyboard_arrow_up