Nebezpečenstvo búrky na horách

Ak ma búrka zastihne v pokoji domova pod dekou s teplým čajom v ruke, vždy si vravím, že teraz by som na horách nechcel byť, a s údivom sledujem divadlo, ktoré sa vonku odohráva. No čo ak túto možnosť nemám?

Nie som žiadny odborník na meteorológiu, ani človek, ktorý sa týmto javom venuje. Patrím medzi ľudí, u ktorých búrka vyvoláva strach a rešpekt. Možno je táto téma „otrepaná” a každý vie, čo má robiť, ale ako sa vraví, opatrnosti a opakovania nikdy nie je dosť. Preto som sa rozhodol napísať článok, v ktorom sa jednoduchým spôsobom pokúsim zhrnúť:
  • Ako sa búrkam vyhnúť
  • Čo robiť, keď ma búrka zastihne
  • Čo v prípade, že mňa alebo môjho parťáka zasiahne blesk

Čo robiť, ak ma zastihne búrka na horách?

Prečo sa ocitneme v búrke, aj keď sa tomu dá predísť?

Myslím, že každý z nás pozná situáciu, kde videl okoloidúcich, alebo pozná ľudí, ktorí sa v letnom období vydajú na dlhú túru do vysokých hôr v neskorých hodinách, keď sa ty už vraciaš z vrcholu. Alebo možno sa takáto situácia stala aj tebe. Niekedy si nenavyberáme a rôzne okolnosti nás dovedú tam, kde byť nechceme. Odpoveď na otázku, prečo sa ocitneme v búrke, je teda irelevantná, pretože to závisí od mnohých premenných, ktoré sa v daný deň stanú, a my ich niekedy nevieme ovplyvniť.
Dôležité je zachovať si duchaprítomnosť, reagovať pohotovo a rýchlo.

Čo sa však ovplyvniť dá, je náš rozum a zdravý úsudok, ktorý by sme mali mať. V prírode je mimoriadne dôležité všímať si okolie, hodiny, terén a v tomto prípade aj počasie a malé náznaky, ktoré postupne zapadajú do skladačky a ukazujú, že v daný deň sa to môže zvrhnúť.

Ako sa búrkam vyhnúť

Poďme si to zhrnúť pekne zážitkovo na príklade Jozefa, ktorý sa rozhodol ísť na 10-hodinovú túru. Jozef vie, že túra je dlhá, terén náročný a včera v počasí hlásili, že poobede môžu prísť búrky, preto musí urobiť nasledovné:
  • Budík na 4.00
  • 5.00 vyráža na túru
  • 12.00 je na vrchole
  • 12.30 schádza dole
  • 13.30 prichádza búrka
  • 14.00 je na horskej chate alebo v doline a prečká búrku
  • 16.00 je dole pri aute

turistihory

Druhý príklad je Herkules, ktorý si nepozrie, na akú náročnú túru sa chystá, ani aký je terén a počasie nesleduje. Herkules má však ten istý cieľ ako Jozef. Po ceste sa aj stretnú, ale každý ide iným smerom, pretože Herkules vyrážal 4 hodiny neskôr ako Jozef. Z rána má Herkules ešte krásne počasie, ale pod vrcholom sa začína zmrákať. Keďže je to už iba hodina hore, rozhodne sa pokračovať na vrchol.

Hore vidí, že počasie sa prudko mení, v diaľke hrmí a blýska sa. Rýchlo si dáva vrcholovú desiatu a frčí dole. Lenže mraky sú rýchle, všetko sčernelo a búrka, ktorá sa javila ešte ďaleko, je zrazu nad ním. Herkules uteká rýchlo dole exponovaným terénom a okolo seba počuje hromy a pozoruje blesky ako z katastrofického filmu. Našťastie sa mu podarí rýchlo zísť na chatu a ukryť sa.

Toto bol krátky príbeh, ktorý sa skončil šťastne, ale na Slovensku aj vo svete to každý rok pre niekoho, bohužiaľ, šťastne nekončí, pretože sa podcení skladačka, ktorá nás nepriamo varuje.

Ak by sme si mali z Herkulovho príbehu zobrať ponaučenie, tak sú tieto faktory:
  • Pozrieť si predpoveď počasia pre danú oblasť deň vopred alebo skoro ráno.
  • Plánovanie a časovanie túry podľa svojej kondície tak, aby som bol o 12.00 na vrchole.
  • Sledovanie počasia v teréne a prehodnotenie zmeny trasy.

Nebezpečenstvo búrky na horách

Čo ak sa v búrke ocitnem?

Presný návod, ako sa správať v búrke neexistuje...
Budem pokračovať podobným príbehom, len s tým, že Herkules má dobrú kondičku, Jozefa dobehol, dali sa do reči, ale strašná búrka ich oboch zastihla na hrebeni, z ktorého najbližšia zostupová trasa, sedlo, je hodinu cesty ťažkým terénom. Herkules chce bežať na sedlo a zísť dole, ale skúsenejší Jozef ho upozorní, že to nie je dobrý nápad a obidvaja si nájdu úkryt.

Ako by mali postupovať?
  • Vzdialiť sa od najvyššieho miesta v okolí.
  • Zložiť si zo seba všetky kovové predmety. Mobil sa odporúča nechať si pri sebe a zapnutý, aby si vedeli zavolať pomoc. (Nikde nie je dokázané, že mobil priťahuje blesky.)
  • Vzdialiť sa od seba aspoň na 5 m, tak aby na seba videli, a veci odložiť aspoň 100 - 200 metrov ďalej (nie priamo nad seba).
  • Vzdialiť sa od batohov, kde majú rôzne kovové predmety, ktoré môžu priťahovať blesky.
  • Dať pod seba niečo suché, čupnúť si, nohy spojiť tesne k sebe, chrániť si sluch a prečkať najhoršie.

Búrka

Čo robiť, ak ma zasiahne blesk?

Obidvaja splnili predchádzajúce body, vzdialili sa od seba a pod, lenže čas hľadať úplne najlepšie miesto, bohužiaľ, nebol a obidvaja sa ukryli pod skalou. Búrka nabrala extrémny charakter a v okolí Joža a Herkula udiera jeden blesk za druhým.

Bohužiaľ, pár metrov nad nimi zasiahol vrchol priamy blesk a obidvoch to takisto nepriamo zasiahlo. Jozef bol pri dejisku bližšie a prúd ho zasiahol tak, že skončil v bezvedomí s ťažkými popáleninami. Herkules mal viac šťastia, ostal pri vedomí, bol ľahko omámený, ale v poriadku. Po čase búrka ustala a Herkules sa vydal za Jozefom.

Aké z toho plynie ponaučenie?
  • V prvom rade Herkules urobil dobre, že najhoršie prečkal a chránil seba a až následne, keď to bolo možné, okamžite išiel na pomoc Jozefovi.
  • Herkules vidí, že Jozef nereaguje, preto mu skontroluje životné funkcie - Jozef dýcha.
  • Zapína mobil, vytáča číslo 18 300 a popisuje, čo sa stalo.
  • Uloží ho do stabilizovanej polohy a čaká na záchranárov.

Takýchto príbehov by som si mohol vymyslieť množstvo s rôznym terénom, ľuďmi a koncom. Nikto sa tu nejde hrať na odborníka a tento článok slúži na pripomenutie si, čo všetko sa môže v horách stať. Dôležité je zachovať si duchaprítomnosť, reagovať pohotovo a rýchlo. Určite nie je zlé absolvovať riadny kurz prvej pomoci, kde sa dá na rôzne situácie aspoň čiastočne pripraviť.


Tu sú body, ktorými by som sa riadil JA:

  1. V prípade, že hlásia búrky, naplánujem si takú túru, aby som bol max do 12.00 na vrchole.
  2. Vyrážam skoro ráno.
  3. V prípade, že sa prudko mení počasie, radšej zvolím zostup.
  4. Pokiaľ vidím, že sa búrka približuje a som na vrchole, zvolím urýchlený zostup dole tak, aby som si nespôsobil zranenie.
  5. Pokiaľ ma zastihne búrka, hľadám miesto, ktoré nie je najvyššie, a snažím sa búrku prečkať.
  6. Úkryt nehľadám pod osamelým stromom alebo v malej jaskyni, pretože tieto miesta sú zradné.
  7. Ak si už zvolím jaskyňu, som od steny vzdialený aspoň 2 m a sedím na izolovanej podložke.
  8. Nemám na seba kovové predmety.
  9. Pod seba dám niečo suché, čupnem si na špičky, hlavu dám medzi kolená a ruky na ušiach.
  10. Pokiaľ mám parťáka vzdialim sa od neho aspoň na 5 m tak, aby som naňho videl.
  11. Zachovám si duchaprítomnosť a zdravý úsudok.

Presný návod, ako sa správať v búrke, neexistuje a záleží to od mnohých faktorov a premenných. Myslím, že najlepšie je čítať skladačku a búrke sa vyhnúť. Môžu však nastať situácie, ktoré neovplyvníme alebo niekedy jednoducho spravíme chyby. V zásade platí, že čím vyššie v horách sme, tým je to náročnejšie na psychiku.

Každopádne, ak máte nejaké skúsenosti a ďalšie tipy, ktoré ste zažili, alebo chcete nejaké informácie doplniť, urobte tak v komentároch, pretože je to aj o tom, navzájom si poradiť a podeliť sa o svoje skúsenosti.
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
viktorvinciktoma 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Viem byť aj ja ohľaduplný?

Viem byť aj ja ohľaduplný?

Ohľaduplnosť a ľudskosť – dve vlastnosti, ktoré vnímame na jednej strane ako samozrejmosť, veď sme predsa ľudia, no na druhej strane sú to vlastnosti, na ktoré sa často zabúda.
Prvá pomoc na horách - bezpečne za každých okolností PR článok

Prvá pomoc na horách - bezpečne za každých okolností

Hory sú krásne, no nebezpečné. Preto treba mať so sebou výbavu, ktorú možno využiť v prípade vyhrotenej situácie.
keyboard_arrow_up