Tenerife – výstup na El Teide – 3 700 m n. m. na dovolenke

Počas dovolenky na Tenerife sme mali možnosť vyskúšať, ako chutí prevýšenie takmer z 0 na 3 700 m .n. m. Bol to zážitok alebo utrpenie, ktoré by sme si už nezopakovali?

Samotný nápad výstupu na sopku El Teide nenapadol mne, ale môjmu kamošovi Maťovi. Dovolenku na Tenerife sme plánovali pol roka vopred, takže sme to nebrali veľmi na vedomie. Jednoducho sme sa dohodli, že si jeden deň urobíme turistiku. Však tam chodí aj lanovka, tak prinajhoršom by sme ju využili.

Plánovanie

Neskôr sme vybavovali povolenie, keďže samotný vrchol nie je bežne sprístupnený turistom kvôli bezpečnosti. Všetko to taktiež vybavoval kamarát Maťo, a to na tomto webe. Musíte tam zadať presný deň a čas príchodu, rovnako ako aj číslo pasov alebo občianskych preukazov, ktoré si musíte zobrať so sebou aj na samotný vrchol.

Keďže si výstup rezervujete na presný termín a čas, je dôležité, aby ste si dovolenku aspoň z časti vopred naplánovali. Dodatočné zmeny už nie sú možné.


Pohodový štart

Pripadali sme si, ako na marse.
Samotný výlet na sopku Teide na Tenerife bol skutočným dobrodružstvom. Vyrazili sme ráno o 7:30 hod. autom a dorazili na parkovisko po 1,5 hodine cesty. Veľmi sme sa však neponáhľali, keďže sme mali výstup na samotný vrchol naplánovaný až po 15 hodine. Tým pádom sme mali rôzne pauzy na fotenie a výhľady, ktoré boli takmer nevyhnutné, nakoľko sme mali so sebou naše polovičky a fotky na takomto krásnom mieste sú na nezaplatenie.


Od parkoviska sme sa rozhodli ísť pešo nahor k sopke, namiesto toho, aby sme využili lanovku, ktorá je spoplatnená. Táto túra nám trvala celkovo približne 10 hodín aj s cestou naspäť.

Prvé pocity

Už po príchode na parkovisko vyzeralo okolie neskutočne. Pripadali sme si, ako na marse. Mesačná spustnutá krajina vytvárala svojskú atmosféru. Od parkoviska sme sa vydali smerom hore. Zo začiatku bolo príjemných 20 stupňov, no pocitovo to bolo inak. Ostré slnko nám hneď pripomenulo, že si máme nasadiť okuliare a pokrývku hlavy. Opaľovací krém bol samozrejmosťou.


Po asi 1,5 hodine šliapania cez širokú cestu, kde sme mimochodom našli iba jeden malý kúsok tieňa, sme prišli k úzkemu a strmšiemu chodníku ako doteraz. Dali sme si pauzu na jedlo (toasty s arašidovým maslom a lekvárom padli super), pozdravili miestne jašterice a išli sme vyššie.

Prvé problémy?

Dovolím si tvrdiť, že aj tí turisti z lanovky by to dali v šľapkách.
Po ďalšej hodine, kde sme boli vo výške okolo 3 000 m n. m. som sa začal cítiť trochu zvláštne. Začínal som sa skôr zadýchavať a unavovať. Rozprávanie medzi účastníkmi výpravy utíchalo a prestávky boli pravidelnejšie. Našťastie sa nikomu z nás netočila hlava.


Vrchol? Takmer...

Posledné výškové metre k dosiahnutiu hornej stanice lanovky boli celkom namáhavé. Zvládli sme to a za odmenu sme mali neskutočné výhľady. Musím však podotknúť, že toto miesto je kvôli lanovke už turistickejšie. Vtipné boli pohľady na turistov, ktorí mali plné ruksaky a boli vybavení na dlhú túru v porovnaní s ľuďmi v šľapkách a peknom oblečení, ktorí išli lanovkou.


Po výjazde lanovkou je čas strávený na vrchole Teide obmedzený na 1 hodinu. Na hornej stanici nájdete toalety, ako aj dva automaty na vodu a občerstvenie, no reštauráciu by ste hľadali márne.

A je to tu - cesta na vrchol

Cesta na samotný vrchol bola asi najnáročnejšia. Nie kvôli tomu, že by bol výstup technicky náročný, práve naopak. Dovolím si tvrdiť, že aj tí turisti z lanovky by to dali v šľapkách. To čo bolo ťažké a náročné, bolo dýchanie. Preto sme stáli asi každých 50 metrov, urobili pár krokov a potom sme oddychovali. Však predsa, pred pár hodinami sme boli takmer pri mori a teraz sme o 3 500 výškových metrov vyššie.


Čím sme sa viac blížili k vrcholu, tým sme si mohli užiť krajšie výhľady. Akonáhle som videl a cítil síru, vedel som, že už sme blízko. Kráter El Teide – vrch sopky s výškou 3 715 metrov nad morom! Ohromujúca panoráma, kde bolo vidieť aj ostatné ostrovy okolo Tenerife, nás odmenila. Na vrchole sme strávili pár desiatok minút, užili sme si atmosféru, urobili fotky a mohli sme sa uberať smerom dolu.

Zostup – radšej na bicykli

Zostup bol náročnejší ako pri bežných turistikách. Sopečný povrch buď držal veľmi pekne – keďže kamene sú pórovité a drsné, alebo v spojitosti so sopečným prachom nedržal vôbec a šmýkal sa. Museli sme si teda dávať pozor. Zostup sa mi zdal byť nekonečný, avšak výhodou bolo, že nám cesta dolu umožnila ešte raz pozorovať okolie a vychutnať si túto úžasnú lokalitu.

Celý tento výlet bol nezabudnuteľným zážitkom, ktorý nám pripomenul krásu prírody a jej nesmiernu silu. Sopka Teide je skutočným pokladom Tenerife a odporúčali by sme ju všetkým cestovateľom, ktorí túžia zažiť niečo výnimočné. Či už budete na dovolenke alebo spoznávačke, Teide sa stala pre nás srdcovkou.

Rady pre budúcich turistov

Samozrejme, do budúcna je dôležité mať na pamäti niekoľko vecí, ak plánujete podniknúť podobný výlet na sopku Teide. Kvalitné slnečné okuliare s ochranou pred UV žiarením sú nevyhnutné vzhľadom na silné slnečné žiarenie v tejto oblasti. Ďalšou nevyhnutnou vecou je opaľovací krém. Opaľovací krém s vysokým SPF faktorom je tiež dôležitý, pretože slnko na Tenerife môže byť veľmi intenzívne.

Okrem toho by ste mali zvážiť aj tenkú bundu alebo vetrovku, aj keď je počasie na začiatku cesty slnečné. Vzduch vo vyšších nadmorských výškach môže byť chladný a veterný, a tak by vám takáto vrstva oblečenia mohla prísť vhod, aby ste sa udržali v pohodlí. Nezabudnite si so sebou vziať dostatok vody, pretože tekutiny sa rýchlo míňajú, a to obzvlášť počas intenzívneho slnečného žiarenia.


Zhrnutie

  • Lokalita: Tenerife
  • Značenie: Prehľadné
  • Obmedzenie: bez obmedzení (s výnimkou požiarov na Tenerife)
  • Obtiažnosť: Stredne náročná (kondične u každého individuálne)
  • Trvanie: 10 h 15 min (čas pohybu 5 h 40 min)
  • Parametre: 18,98 km /1 328 výškových metrov
  • Možnosť parkovania: bezplatné parkovisko
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

Či už hľadáš tip na dovolenku, miesto na dobrodružstvo, alebo kombináciu oboch, v tomto článku to isto nájdeš.
Naprieč Madeirou za 4 dni

Naprieč Madeirou za 4 dni

Ak si milovníkom jari, kvetov, turistiky a výhľadov, mám pre teba ideálnu destináciu.
Wadi Rum - lezenie na pieskovcových vežiach uprostred púšte v Jordánsku

Wadi Rum - lezenie na pieskovcových vežiach uprostred púšte v Jordánsku

Jordánsko ponúka okrem turisticky známeho Mŕtveho mora a kamenného mesta Petry aj unikátne lezecké zážitky v púšti Wadi Rum na juhu krajiny.
keyboard_arrow_up