Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Nemáš čas či chuť na náročnú túru? Potrebuješ kvôli zdraviu trochu ubrať, no nevieš sa vzdať pobytu v prírode? Tak, hor sa na niektorú z rozhľadní a vyhliadok.

Na Slovensku ich máme viac než požehnane, stačí si len vybrať tú, ktorá ťa najviac láka a zaujíma. Prístup k väčšine z nich vôbec nie je náročný, a tak ho zvládnu deti, starší ľudia,
...je jednou z najkrajších rozhľadní, aké som kedy navštívila. A to som na ňu natrafila úplnou náhodou.
zdravotne indisponovaní či menej fyzicky zdatní turisti.
Ja osobne zvyknem rozhľadne a vyhliadky navštevovať počas svojich túr, keď si pri nich urobím menšiu medzizastávku alebo zachádzku. Musím povedať, že sa mi takto podarilo objaviť ozaj prekrásne či nevšedné výhľadové miesta. Pre mnoho ľudí však predstavujú primárny cieľ ich turistickej prechádzky v prírode, keďže ponúkajú ozaj očarujúce výhľady na bližšie okolie aj širokú panorámu v diaľave.

Aké pravidlá pri ich návšteve dodržiavať?

Pri každom pobyte v prírode, a to platí aj pri návšteve rozhľadní a vyhliadkových veží, by sa mali dodržiavať určité pravidlá, tak si ich poďme zopakovať:
  • na rozhľadni a ani v jej bezprostrednej blízkosti nenechávaj pohodené odpadky (obaly, plechovky, servítky, hygienické vreckovky…),
  • z jednotlivých plošín rozhľadne sa nenakláňaj, nestoj a nevysedávaj na zábradlí v snahe o lepší výhľad či zaujímavejšiu fotku, taktiež nehádž dole žiadne predmety,
  • nebuď pod vplyvom alkoholických látok a taktiež v priestoroch rozhľadne nefajči a nezakladaj oheň,
  • buď ohľaduplný voči iným návštevníkom, pusti aj ostatných k výhľadovému bodu či informačnému panelu,
  • nepíš, nestriekaj a nevyškrabuj v objekte žiadne nápisy, nelep nálepky, nemanipuluj s konštrukciou rozhľadne a ani ju iným spôsobom nepoškodzuj,
  • rešpektuj nariadený zákaz vstupu (za nepriaznivých poveternostných podmienok a nevyhovujúceho technického stavu vyhliadkových veží),
  • neruš hlukom ostatných návštevníkov a s väčšou partiou dodržuj kapacitné obmedzenie rozhľadne,
  • pri námraze a snehovej pokrývke podláh či schodiska buď obozretný, aby si sa nepošmykol a neprivodil si tak zbytočný úraz,
  • deti do 12 rokov by mali vstupovať na rozhľadňu výhradne pod dozorom - v sprievode osoby staršej ako 18 rokov.
  • dodržuj všeobecne platný zákaz vodenia zvierat na takéto typy stavieb.

výhľady z rozhľadne Balažka

Rozhľadňa Balažka (600 m n. m.)

Vôbec nepreháňam, ak poviem, že Balažka je jednou z najkrajších rozhľadní, aké som kedy navštívila. A to som na ňu natrafila úplnou náhodou. Keďže sa vypína v blízkosti hlavnej cesty smerom na obec Kamenica, hneď upútala moju pozornosť a jej návštevu som proste nemohla vynechať.

Táto trojpodlažná rozhľadňa, slávnostne otvorená v roku 2019, poskytuje prekrásne výhľady na obec Lipany, Kamenický hrad a okolité vrchy pohoria Čergov, v pozadí Levočské vrchy a dokonca i Slanské vrchy. Dostaneš sa k nej po zelenej turistickej značke v smere od starého cintorína k horskému masívu Balažka zhruba za jednu hodinku pohodovej prechádzky.

lesný chodníkrozhľadňa Balažka

Celá cesta k rozhľadni je prehľadne značená, pričom v horných úsekoch v príjemnom lesíku už len nasleduješ miestnu turistickú značku, takže túto 14 metrov vysokú stavbu nemôžeš prehliadnuť. Príjemným prekvapením na vrchu je aj ďalekohľad, ktorý umocní tvoj zážitok z okolitej panorámy.

Tip pre náročnejších turistov: Určite nevynechaj návštevu neďalekých zrúcanín Kamenického hradu a prírodné skalné útvary zvané Spiaci Mních.

Spiaci Mníchpríroda okolo rozhľadne

Svätojánska rozhľadňa (700 m n. m.)

Nad rázovitou obcou Liptovský Ján sa týči pomerne nenápadná rozhľadňa, ktorá štýlom svojho prevedenia vychádza z tradičnej slovenskej architektúry. Dostaneš sa k nej priamo z Ulice pod Stráňou, a to z areálu termálneho prameňa Teplica. Smerom k rozhľadni vedie upravený cikcakovitý chodník, no my sme radšej využili pomerne strmú skratku priamo hore.

Za 15 až 20 minút výstupu sa ti naskytne úchvatný výhľad na časť Liptovskej kotliny, Liptovský Mikuláš, Chočské vrchy a vrcholce Západných Tatier. Na hornom podlaží tejto 10,5-metrovej rozhľadne je umiestnená aj informačná tabuľa, ktorá ti pomôže v lepšej orientácii. Odporúča sa sem zavítať aj počas západu slnka, vtedy sú tu, údajne, najkrajšie výhľady. My sme počas zostupu nadol ešte využili posilňovacie stroje v prírode, ktoré sa nachádzajú priamo pri chodníku.

Rozhľadňa v Liptovskom Jáne
Tip pre náročnejších turistov: Určite si naplánuj túru na Poludnicu s ikonickou skalou na vrchole. Po túre si dopraj blahodarný 20-minútový kúpeľ v neďalekej Kadi s liečivou vodou.

kaďavrch Poludnica

Rozhľadňa na Košiarnom Briežku (530 m n. m.)

Pomerne málo známa rozhľadňa v rovnomennej rekreačnej lokalite na okraji Slovenského raja, ktorá bola otvorená v roku 2020. Táto 8-metrová rozhľadňa ponúka podmanivý výhľad na okolité lesy národného parku, pričom jedna z jej strán slúži ako lezecká stena o výške 5 metrov. Čo vidím ako veľký bonus, hneď pri rozhľadni sa môžeš výdatne občerstviť v blízkej reštaurácii v lone prírody.

rozhľadňa Košiarny Briežok
Z jej vrchného podlažia ťa ohúri veľkolepý výhľad na panorámu Nízkych Tatier s Chopkom v popredí.
Tip pre náročnejších turistov: Určite si urob túru až na neďaleký výhľadový vrchol Matka Božia, kde nestretneš davy turistov, ako je tomu v iných častiach tohto národného parku. Na vrchole ťa však ohúria prekrásne výhľady na okolité prírodné krásy podobného charakteru ako na turisticky vyhľadávanom Tomášovskom výhľade.

Matka Božia

Rozhľadňa Bachledka (1 109 m n. m.)

Počas svojich potuliek hrebeňom Spišskej Magury som objavila aj rozhľadňu Bachledka, ktorá stojí v tesnej blízkosti populárneho Chodníka korunami stromov. Bola sprístupnená v roku 2011 a aj napriek tomu, že ponúka nádherné výhľady na okolitú panorámu, ostáva v tieni svojej slávnejšej susedky, čo je, podľa mňa, škoda. V porovnaní s ňou sa zo štyroch podlaží môžeš kochať porovnateľnými výhľadmi úplne zadarmo!

V spodnej časti sú vyryté výroky slávnych osobností – Sofokla, V. Huga či M. Twaina, ktoré rozhľadni dodávajú špecifické čaro. Z vrchného podlažia si zasa užiješ podmanivé výhľady na hrebeň Belianskych Tatier či Spišskej Magury, Pieniny a zopár vysokotatranských vrcholov v pozadí. A ako sa k nej dostaneš? Jednoducho, po žltej značke z Bachledovej doliny, po modro značenej hrebeňovke Spišskej Magury či z obcí Ždiar a Jezersko.

Tip pre náročnejších turistov: Prejdi sa po celej hrebeňovke Spišskej Magury a budeš tak mať krásnu poldennú túru.

rozhľadňa Bachledka

Rozhľadňa Ostredok – Bencúrova veža (1 167 m n. m.)

Chceš obdivovať krásy Demänovskej doliny z výšky? V tom prípade ti postačí, ak zavítaš na Bencúrovu vežu, ktorá nesie názov na počesť záchranára a horolezca Romana Bencúra. Z jej vrchného podlažia ťa ohúri veľkolepý výhľad na panorámu Nízkych Tatier s Chopkom v popredí. Dostaneš sa k nej úplne jednoducho, stačí, ak budeš nasledovať žlté značenie cez Ostredok z parkoviska Jasná – Biela púť a za 20 minút si pri nej.

Táto rozhľadňa sa pýši výškou 7 metrov a dvoma podlažiami, z ktorých si vychutnáš nezameniteľný výhľad na okolité prírodné krásy. Pár minút chôdze od rozhľadne sa nachádza symbolický cintorín obetiam Nízkych Tatier, ktorý je významným pietnym miestom.

Bencúrova veža

Tip pre náročnejších turistov: V zime si nesmieš nechať ujsť skitouring na neďaleký vrch Chopok, kde sa môžeš pokochať ešte krajšími výhľadmi (za predpokladu, že ťa tam nezastihne hmla).

Vyhliadka Srdiečko (585 m n. m.)

Ponúka neopísateľný pocit adrenalínového zážitku, keďže ti dodáva ilúziu mierneho kývania.
Neďaleko zastrčenej obce Lipovce v sabinovskom okrese sa v miestnych lesoch ukrýva turistický skvost. V skalnom brale vsadená oceľová vyhliadková lávka s poetickým názvom Srdiečko. Ponúkne ti pohľad na okolitú panorámu doliny Lipovského potoka a priľahlé lesné porasty. Neďaleko Lačnova prejdi cez veľkú drevenú bránu s názvom Zlá diera a cez lúku, neskôr po lesnom chodníčku prídeš na miesto. Určite sa cestou zastav aj v blízkej jaskyni, ktorá nesie názov Zlá diera.

vyhliadka Srdiečko
Tip pre náročnejších turistov: Urob si prechádzku pár kilometrov vzdialeným Lačnovským kaňonom, uvidíš, miestami sa budeš cítiť ako v malom Slovenskom raji!

okolie vyhliadkyprírodné útvary

Vyhliadka na Skalke (1 168 m n. m.)

Z hlavného parkoviska na Skalke pri Kremnici sa za necelú polhodinku chôdze dostaneš k ďalšej vyhliadke – výhľadovej lávke s preskleným zakončením. Je ľahko prístupná po lesnom chodníčku a na jej návštevu (na rozdiel odo mňa) nie je nutné zdolávať žiadnu z miestnych ferratových ciest. Ponúka neopísateľný pocit adrenalínového zážitku, keďže ti dodáva ilúziu mierneho kývania. Z tohto miesta sa budeš kochať pohľadom na Turčiansku dolinu, hrebeň Kremnických vrchov či Krížnu vo Veľkej Fatre.

vyhliadka na Skalke

Tip pre náročnejších turistov: Nenechaj si ujsť adrenalínové lezecké dobrodružstvo v miestnom ferratovom svete na Skalke.

Frerrata Skalka

Vyhliadka Malý Roháč (750 m n. m.)

V Kvačianskej doline je vybudovaná ďalšia z vyhliadok medzi turistami známa ako Malý Roháč, ktorá sa týči nad potokom Kvačianka. Ide o drevenú plošinku vybudovanú na skalnom brale vo veľkej výške. Od ústia doliny sa k nej hravo dostaneš za hodinku pohodovej chôdze po červenej značke a od neďalekých mlynov si tam zasa za 20 minút.

Vyhliadka bola vybudovaná v roku 2013 z dôvodu bezpečnosti ľudí, ktorí sa neraz nahýnajú nad strmými bralami v snahe vidieť čo najviac z okolitého prostredia. A veru, z tejto plošinky postavenej medzi stromami je čo obdivovať – hornú časť doliny, strmé kaňony či impozantnú skalnú ihlu.

vyhliadka v Kvačianskej doline

Tip pre náročných turistov: Prejdi si celý okruh cez Prosiecku a Kvačiansku dolinu a určite sa zastav aj pri unikátnych vodných mlynoch na Oblazoch.

mlyny Oblazy

Zhrnutie na záver

Naša krajina disponuje obrovským počtom rozhľadní, vyhliadkových veží či plošiniek, z ktorých sa môžeš kochať krásami okolitých prírodných scenérií. V tomto článku sa spomína len malá hŕstka z nich, mnohé sú omnoho krajšie (Vyhliadková veža Malá Tŕňa), väčšie (Vyhliadková veža Čajka v oblakoch), známejšie (Rozhľadňa Terchovské srdce) či kontroverznejšie (Veža snov na Štrbskom plese). Každá z nich je svojím spôsobom jedinečná a ponúka iný druh zážitku v lone prírody. Obľubujú ich prevažne rodinky s deťmi, pre ktoré je to častokrát prvý kontakt s turistikou alebo starší, či menej pohybovo zdatní ľudia, túžiaci po objavovaní nových zákutí.

Aké rozhľadne si už poctil svojou návštevou ty? Čo sa ti na nich páčilo alebo nepáčilo? A ktoré z nich by si ostatným turistom odporučil ty? Daj nám vedieť do komentára.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.
10 tipov kam ísť v Banskej Štiavnici a okolí

10 tipov kam ísť v Banskej Štiavnici a okolí

Toto úchvatné miesto, zasadené do pôvodného krajinného prostredia Štiavnických vrchov, ponúka návštevníkom jedinečnú príležitosť objaviť fascinujúcu históriu a pokochať sa architektúrou pri dobrom jedle a káve priamo v centre.
keyboard_arrow_up