Pozvánka: Od Tatier k Dunaju 2024 - prebehni s tímom 345 km dňom aj nocou

Chceš zažiť atmosféru najväčšieho štafetového behu na Slovensku? Registruj sa, kým nie je neskoro.

Od Tatier k Dunaju je štafetový beh 6 a 9 až 12-členných tímov, ktoré pretekajú na 345 km dlhej trati dňom aj nocou. Čaro pretekov spočíva najmä v tímovom duchu a v pocitoch, ktoré pri sólo behu len tak ľahko nezažiješ. Nejde tu len o výkon, ale najmä o správnu logistiku a tímovú súhru.

Ak chceš zažiť poriadnu dávku vzrušenia, neváhaj a prihlás sa, pretože kapacita je obmedzená a už teraz je registrovaných viac ako 100 tímov. Termín behu je 17. – 18. 8. 2024. V reportáži od Lucky sa dočítaš, čo všetko takýto beh obnáša a na čo sa treba pripraviť.

Od Tatier k Dunaju

Bez prípravy to nejde

Štart pretekov je v Jasnej v Demänovskej doline, cieľ je na Tyršovom nábreží v Bratislave. Beží sa 95 % po asfaltke na cestách 2. a 3. triedy a približne 5 % tvoria nespevnené cesty a cesty 1. triedy. Tímy na 345 km nastúpajú 3 990 m a naklesajú 4 870 m. Na zdolanie trasy má tím 36 hodín, čo znamená, že bežci by si mali držať priemerné tempo aspoň 60 minút na 10 km.

bežecký maratónOd Tatier k Dunaju

Trať je rozdelená na 36 úsekov rôznej dĺžky (7-12 km) aj obtiažnosti. Úsek vždy beží len 1 člen tímu a ostatní sa presúvajú autami (maximálne 2 autá na tím) na ďalšie štafetové odovzdávky. Jednotlivé úseky sú priradené konkrétnym štartovým číslam (napr. člen tímu s číslom 1 beží 1. úsek, 13. úsek a 25. úsek), preto je veľmi dôležité naštudovanie trasy a stratégia. V prípade 12-členného tímu odbehnú bežci 3 úseky, pri menšom počte odbehnú niektorí aj 4 úseky a v 6-členných tímoch to vychádza na 6 úsekov na bežca.

bežecký maratónOd Tatier k Dunaju

Súťaží sa v týchto kategóriách (bez rozdielu veku a výkonnosti):
  • ALL: 9 až 12-členné mužské alebo zmiešané tímy (počet žien je menší ako počet mužov)
  • ŽENY: 9 až 12-členné ženské tímy
  • MIX: 9 až 12-členné zmiešané tímy (počet žien musí byť rovnaký alebo väčší ako počet mužov)
  • ULTRA: 6-členné tímy (bez rozdielu pohlavia)
  • SÓLO: individuálny beh celej trate

Logistika a dôsledná príprava je nesmierne dôležitá, preto si treba podrobne preštudovať propozície behu a na čo všetko treba pri príprave myslieť.

Od Tatier k DunajuOd Tatier k Dunaju

Výsledky, ktoré motivujú

Tento rok zabehol najrýchlejší tím SUPERPODIUM.SK trať za 23 hodín a 48 minút. Traťový rekord z roku 2021 tak ostal neprekonaný (22 hodín – poľský tím GORALI MOK MSZANA DOLNA). V kategórii MIX bol najrýchlejší tím Belda Sport (25 hodín a 2 minúty), v kategórii ŽENY to boli ROMI RUN ŽENY A (29 hodín a 2 minúty) a kategóriu ULTRA vyhral tým PEXTON UNICORNS (27 hodín a 44 minút).

Od Tatier k Dunaju 2023Od Tatier k Dunaju 2022

Podarilo sa prekonať doposiaľ najlepší výsledok sólo bežca z roku 2020 (58 hodín a 25 minút – Michal Šulja). Sám Michal svoj vlastný doterajší rekord prekonal o neuveriteľných 15 hodín a trať odbehol za 43 hodín a 47 minút. Sólo bežkyne sa na štart tento rok nepostavili a tak jedinýkrát odbehla trať sólo bežkyňa zo Slovenska, Silvia Blahušiaková, v roku 2022 s časom 88 hodín a 20 minút.

Od Tatier k Dunaju, beh, maratónOd Tatier k Dunaju, pozvánka

Ako sa prihlásiť?

Štartovné je odstupňované do troch cenových skupín od 750 € do 950 € za tím, pričom tím je zaradený do najnižšej voľnej cenovej skupiny v čase vytvorenia tímu. Počet aktuálne registrovaných tímov aj voľných miest nájdeš na tomto odkaze. Ak si tento beh nechceš nechať ujsť, zaregistruj sa čo najskôr. Na zostavenie tímu je čas až do 31. 7. 2024.

Ak nemáš tím, nezúfaj. Prihlásiť sa môžeš aj ako jednotlivec hľadajúci tím alebo ako kapitán, ktorý chce tím zostaviť. Všetky info sa dočítaš v bežeckej zoznamke. Aj tesne pred pretekmi sa dejú v tímoch rôzne zmeny a výpadky bežcov a na štart sa každoročne postavia takmer všetci bežci z bežeckej zoznamky.

beh Od Tatier k DunajuOd Tatier k Dunaju

Nechceš bežať? Staň sa dobrovoľníkom

Beh takéhoto rozsahu by sa nezaobišiel bez viac ako 150 usporiadateľov a dobrovoľníkov. Okrem toho si každý tím zabezpečuje vlastný podporný tím (vodičov, cyklistov…). Tímy môžu zabezpečiť aj dobrovoľníka usporiadateľskej služby, ktorý pomôže pri organizácii pretekov.

Dobrovoľníci zabezpečujú napr. navigáciu na trase, občerstvovacie stanice, rozdávanie medailí v cieli a pod. Každý jeden dobrovoľník je obrovská pomoc a aj takouto formou môžeš zažiť najväčší štafetový beh na Slovensku. Stačí sa zaregistrovať na beh345@odtatierkdunaju.sk.

Tak čo? Budeš aj ty súčasťou štafetového behu Od Tatier k Dunaju?
Zdroj fotografií: archív organizátorov
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: August - prázdninuj a dovolenkuj v športovom nasadení

Pozvánka: August - prázdninuj a dovolenkuj v športovom nasadení

Behy do vrchu, duatlony, akcie pre celé rodiny aj drsné horské výzvy. August bude pestrý a plný rôznorodých akcií.
Štafetový beh od Tatier k Dunaju je za dverami

Štafetový beh od Tatier k Dunaju je za dverami

Dá sa zabehnúť 345 km za jeden víkend? Tímy bežcov odštartujú už 19. augusta v Jasnej a pobežia až do Bratislavy.
Reportáž: Od Tatier k Dunaju – keď sa z individuálneho behu stane tímový výkon

Reportáž: Od Tatier k Dunaju – keď sa z individuálneho behu stane tímový výkon

Od Tatier k Dunaju je 345 km dlhý štafetový beh. 6 alebo 12-členné tímy pretekajú na trati z Jasnej v Nízkych Tatrách až po Tyršovo nábrežie v Bratislave. Prečo bežcov lákajú tieto odbehnuté kilometre s minimom spánku a pohodlia?
keyboard_arrow_up