Aiguille du Midi – 3 842 m vysoko uprostred masívu Mont Blanc

Francúzske Alpy ponúkajú nespočetné množstvo možností. My sa vydáme lanovkou na ikonický vrchol nad mestom Chamonix Mont-Blanc.

Mnohí iste poznáte mesto Chamonix vo Francúzsku. Nachádza sa priamo pod najvyšším vrchom Európy. Mont Blanc je vyobrazený takmer všade. My sa pozrieme priamo naň z veľkej výšky v jeho masíve. Aiguille du Midi je najnavštevovanejšou atrakciou regiónu. Nenecháme si to ujsť.


Ako im napadlo postaviť lanovku?

Keď sa pozrieme na vrchol z fotiek, nenapadlo by nám postaviť tam lanovku. Mimoriadne strmý svah zo všetkých strán, špic na vrchu a sypká pôda. Výstavba lanovky na vrchol začala v roku 1955. Kompletne dokončená a renovovaná bola až v roku 1991. Pre verejnosť bola však sprístupnená až v roku 2012 a funguje dodnes.

Výstavba bola mimoriadne náročná kvôli celoročne nízkym teplotám, neustálemu zosuvu pôdy a nevyspytateľnému počasiu. Celkové náklady sú odhadované na 7 000 000 €. Dodnes ju zaraďujeme ako „kabínkovú lanovku s najvyšším prevýšením v Európe“.


Cesta na vrchol

Začiatočná stanica je v meste Chamonix vo výške 1 035 m n. m. Lanovka odtiaľ pokračuje na medzistanicu, kde prestúpime do druhej lanovky vo výške 2 317 m n. m. Odtiaľ vedie na plošinu vo výške 3 777 m n. m. Tam sa nachádza reštaurácia, miestnosť venovaná hypoxii (spojenou s výškovou chorobou), obchod, ale aj otvor na ľadovec pre lezcov, ktorí sa chcú prejsť po ľadovci.


... toto je skutočný unikát: horský, cestovateľský aj staviteľský.
Sprístupnený je pre vás len ak máte dostatočné vybavenie: mačky, cepín (aj v lete), lano. Je to preto, lebo priamo pri vrchole sa nachádza ľadovec, v ktorom sú veľké neviditeľné trhliny pokryté snehom. Aby sme sa dostali na úplný vrchol (pod vysielač), vyvážame sa výťahom do výšky 3 842 m n. m., odkiaľ je úžasný výhľad s vyhliadkovou plošinou.


Výhľady kam len oko dovidí

V deň našej návštevy sme mali šťastie. Dohľadnosť totiž bola približne 85 kilometrov. A tak sme si mohli užiť výhľady na známe vrcholy ako Matterhorn (4 478 m n. m.), Monte Emilius (3 559 m n. m.), Gran Paradiso (4 061 m n. m.), Grand Combin (4 314 m n. m.), Grandes Jorases (4 208 m n. m.) či vo veľkej diaľke najvyšší vrchol Švajčiarska Dufourspitze (4 634 m n. m.). Samozrejme, nemôžem zabudnúť na Mont Blanc, kvôli ktorému tu všetci chodia, ktorý sa nachádzal hneď pri nás vzdušnou čiarou 5 kilometrov a týči sa do výšky 4 810 m n. m.


Na najvyššej vyhliadkovej plošine bol veľmi dlhý rad. Nevedel som prečo. Až neskôr som zistil, že ľudia čakajú na tzv. „Step into the Void“ (krok do prázdnoty). Ide o presklenný výklenok do vzduchu mimo budovy. Pod vami sa nachádza jednokilometrový zráz. Na vstup doň si okrem hodinového čakania musíte tiež obuť špeciálne papuče, aby ste neurobili stopy na skle. Nemám rád mainstream a tiež aj čakanie. A tak sa ďalej kochám okolitými výhľadmi a nervóznymi ľuďmi v rade.


Oplatí sa sem merať cestu?

Alpy ponúkajú nespočetné možnosti pre všetkých milovníkov hôr. Výlet lanovkou je možno trochu „hanba“ pre skúsenejších turistov či horolezcov, no tento vrchol je skutočne takmer neprístupný aj pre skúsených lezcov. Navyše, z Aiguille du Midi sa dá pešo pokračovať aj na Mont Blanc či zalyžovať si po ľadovci.

Ja nemám rád lanovky, pretože mám zdravé nohy, ale toto je skutočný unikát: horský, cestovateľský aj staviteľský. A čo cena? V čase našej návštevy (august 2023) bola cena obojsmerného lístka 75 €. Všetko som zdokumentoval aj v mojom youtube videu.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
maliskajakub 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Castor a Pollux - zdolám dve štvortisícovky v jeden deň?

Castor a Pollux - zdolám dve štvortisícovky v jeden deň?

Aké je pohybovať sa v nadmorskej výške 4 000 m n. m. po ľade, snehu a skalách?
Hochanger – aj sychravé Alpy majú čaro

Hochanger – aj sychravé Alpy majú čaro

S počasím je to asi tak ako s rádiom, musíme si užívať to čo hrá, nie to, čo by sme momentálne chceli počuť.
Na skok do rakúskych Álp

Na skok do rakúskych Álp

Naša krajina je bohatá na hrebeňovky a diaľkové trasy, no čo tak to trošku obmeniť a ocitnúť sa v Alpách?
keyboard_arrow_up