Uhádni správnu odpoveď a vyhraj lavínový set

Skialpinizmus u nás v poslednej dobe zažíva doslova „boom“. Netreba však zabúdať na bezpečnosť.

A čo dokáže rapídne zvýšiť bezpečnosť? Vo voľnom teréne je to predovšetkým povinná lavínová výbava. Tá pozostáva z lavínového vyhľadávača, ľudovo „pípáku“, lavínovej lopaty a lavínovej sondy. Lavínové vyhľadávače majú spoločné najmä to, že dokážu nájsť zasypaného a urýchliť tak jeho záchranu. Niektoré však majú aj niečo „naviac“ a medzi také patrí aj model Ortovox Diract Voice.

súťaž o lavínový vyhľadávač

Nielen vizuálna pomoc

Pri „štandardných“ vyhľadávačoch sme zvyknutí, že smer a vzdialenosť k zasypanému sa zobrazuje na displeji a okrem toho počujeme kolísavý tón. Ortovox v spolupráci s tirolským strediskom pre lavínovú prevenciu vyvinuli nový vyhľadávač Diract Voice.

Ten pracuje s tým, že človek sa jednoduchšie sústredí na hlasové povely, než na zrakové vnemy a aj takáto drobnosť vie urýchliť záchranu. Hlas k záchrancovi prehovára len vtedy, keď je to nutné, pričom pri priblížení sa k zasypanému sa prepne na už spomínaný kolísavý tón. Jeho intenzita sa zvyšuje až do momentu, kým záchranca stojí nad zasypaným a v tomto momente už iniciatívu preberá lavínová sonda a následne lopata.

vyhraj lavínový set Diract Voice od Ortovoxvyhraj lavínový set Diract Voice od Ortovox

Samozrejmosťou je v dnešnej dobe viacnásobné označenie v prípade, že lavína strhla viacerých ľudí. V teréne sa môžeš pri hľadaní spoľahnúť na široký okruh. Ak by sa nedajbože stalo, že budeš hľadaný, záchrancom spresní tvoju polohu Smart Antena, ktorá výrazne spresňuje polohu, v alpských krajinách aj systém RECCO.

lavínový vyhľadávač, súťažsúťaž o lavínový vyhľadávač

Jednou z najvýznamnejších devíz tohto vyhľadávača je jeho univerzálnosť a práve tej sa týka aj naša otázka. Schopnosť „rozprávať“ je pri lavínových vyhľadávačoch neobvyklá a pri modeli Diract Voice ju podčiarkuje aj fakt, že to nie je len jeden jazyk.

Tvojou úlohou je správne označiť počet jazykov, ktorými Ortovox Diract Voice hovorí. Správnu odpoveď nájdeš v našom reelsku o lavínovej výbave, scrollni nižšie. V prípade správnej odpovede to možno budeš práve ty, kto vyhrá Ortovox lavínový set v hodnote 449 €.

Tipovanie je uzavreté, víťazov žrebujeme 15.12.


Pred sezónou treba poriadne skontrolovať lavínovú výbavu. Mirka ti v reelsku okrem správnej odpovede na súťažnú otázku prezradí ako na to.


Lavínový vyhľadávač môže byť v prírode doslova „life saver“. Treba však pamätať, že ho nestačí len vlastniť, ale aj vedieť správne používať a nechodiť na lyžiarske túry vo voľnom teréne osamote. Tak teda, do zlyžovania...


Pravidlá súťaže:

1. Predmetom súťaže je výber správnej odpovede na súťažnú otázku.
2. Môžeš vybrať len jednu z uvedených možností.
3. Odpoveď môžeš poslať iba jeden krát, t.j. máš len jeden pokus.
4. Odpovedať môžeš do 14. 12. 2023 23:59 hod.
5. Spomedzi správnych odpovedí vyžrebujeme jedného výhercu/výherkyňu.
6. Žrebovanie prebehne 15. 12. 2023.
Zdroj fotografií: archív MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
Príbehy tatranských žľabov - skialp Štrbský štít a Capia veža

Príbehy tatranských žľabov - skialp Štrbský štít a Capia veža

Tak ako každá tatranská stena a tatranský vrchol majú svoje príbehy, aj žľaby si píšu tie svoje. A tie najkrajšie píšu o legendárnom prašane, ktorý nie je lavinózny a bezpečne ťa pustí na vrchol a potom aj z neho.
Prečo ma nadchol freeridový set Ortovox Ravine?

Prečo ma nadchol freeridový set Ortovox Ravine?

Novinka z dielne značky Ortovox označená ako Ravine ponúka zaujímavé vlastnosti a môže nadchnúť aj tých, ktorí sa doteraz nepovažovali za „čistokrvných“ freeriderov. A ja som vhodný príklad.
keyboard_arrow_up