Prečo behať aj v zime?

V tomto článku sa pozrieme na benefity bežeckého tréningu v zime.

Zimu máme v plnom prúde. Každý čaká na víkend, kedy sa vyberie na lyže, bežky a podobné chuťovky. Ale trénujete tieto aktivity počas pracovného týždňa? Pár šťastlivcov, ktorí bývajú v severných oblastiach Slovenska a majú dobré podmienky, môžu túto tréningovú výsadu praktizovať, ale väčšina ľudí takú možnosť nemá, preto sa venujú posilke alebo iným indoorovým športom, ktoré sú pre nich prístupnejšie. Ale čo zimný beh? Aký má pre nás prínos?

beh v zime

Kondícia

Udržanie kondičky je najzákladnejší benefit, ktorý nám beh v zime prináša, či už ide o náš prioritný, alebo doplnkový šport. Mnoho ľudí behá len v pekných teplých letných dňoch, ale keď príde chladnejšie obdobie, presunú sa do fitness centier, čo má za následok 3 – 4-mesačný výpadok z bežeckej kondičky vo vonkajšom prostredí.

Pri správnom tréningovom nastavení dokáže zimný beh človeka udržať v solídnej kondícii po celý rok. Pre tréning nie sú výhovorky v žiadnom počasí a neostáva nám nič iné, len prekonať samého seba a vyraziť za každých podmienok. Predsa len, beh nás udrží v nadštandardnej kondičke celú zimu a na jar môžeme pokračovať v behaní alebo presedlať na iné športy, ktoré majú pre nás väčšiu prioritu.

zimný beh

Časová nenáročnosť

Tento bod považujem za hlavný benefit, ktorý beh v zime má. Skialp, bežky a ďalšie outdoorové športy v konečnom dôsledku zaberú viac času. Človek sa musí vychystať, obliecť, pripraviť lyže, dopraviť sa na miesto, čo môže zabrať celkom slušný čas a energiu. Pri behu sa stačí len správne obuť, obliecť, otvoriť vchodové dvere a začať behať. Za hodinku sme vybavení s podobným a často lepším tréningovým efektom ako pri spomenutých aktivitách.

beh cez zimu

Finančná nenáročnosť

Pre tento pocit sa oplatí vstať z gauča alebo si urobiť pauzu od práce...
Aj v tom je krása behu. Netreba drahé lyže, lyžiarky alebo drahé komponenty na bicykel a o servise už ani nehovorím. Jediné, čo je skutočne dôležité a netreba podceniť ich kvalitu, sú dobré bežecké topánky, ktoré nás podržia na zamrznutom povrchu a budú pohodlné. Ostatné veci typu „super-profi“ nohavice, bunda, rukavice a pod. si človek časom prirodzene a postupne dokupuje podľa dostupných financií.

Psychohygiena

Chlad, čerstvý vzduch, ticho, málo ľudí,... To všetko dokáže krásne prečistiť hlavu od každodenného stresu, ktorý zažívame v práci či v škole. Niekedy stačí vybehnúť len na pár minút a doslova ťa to nabije energiou.

beh v zime

Imunita

Niekto má možno zaužívané, že v zime sa nemá behať, pretože človek môže prechladnúť alebo dostať zápal pľúc. Keby to bola pravda, rovnako by sme sa museli zamyslieť aj nad ostatnými športami, ktoré vykonávame vonku. Pokiaľ sme na pobyt v zimnom prostredí zvyknutí, netreba sa podobných vecí obávať. Opak je pravdou a beh v zime pri dostatočnej pravidelnosti prispieva k budovaniu lepšej imunity.

Čaro okolia

Človek môže byť akokoľvek unavený, ale keď otvorí dvere a zacíti chladný vzduch, okamžite ho to preberie. Následne pri behu zažíva rôzne typy terénu od snehu, ľadu a niekedy aj blata, čo tréning určite spestrí a robí ho zaujímavejším. V zime sa k bežeckému tréningu väčšina dostane v poobedňajších hodinách, čo znamená, že musia behať s čelovkou na hlave, čo je tiež super zážitok.


Pozitívna energia

Pre tento pocit sa oplatí vstať z gauča alebo si urobiť pauzu od práce či učenia a na hodinku vyraziť hoci aj na zamrznutú lúku za mesto. Za krátky čas má človek „porobené“ a cíti sa úplne inak ako pred tým. Z vlastnej skúsenosti viem, že aj na pracovné povinnosti sa po takejto bežeckej pauze dokážem lepšie sústrediť.

Beh mi počas pracovného týždňa pomáha udržať myseľ na správnej pozitívnej vlne. Odkedy behám aj v zime, pociťujem výrazný kondičný rozdiel aj pri skialpe a bežkách. A čo ty? Beháš aj v zime?
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
viktorvinciktoma 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Spoveď ulietanej mamy alebo ako ma narodenie dieťaťa prinútilo behať

Spoveď ulietanej mamy alebo ako ma narodenie dieťaťa prinútilo behať

Šport je neoddeliteľnou súčasťou môjho života. Nevedela som si ani predstaviť, že ho jeden deň nebudem mať. Skoro sa to však stalo...
Moja kľukatá bežecká cesta - v čom som sa poučila?

Moja kľukatá bežecká cesta - v čom som sa poučila?

Od nevinného behu cez beh z povinnosti až po bežeckú vášeň.
Môže sa aj zo mňa stať ultrabežec či skyrunner?

Môže sa aj zo mňa stať ultrabežec či skyrunner?

Ako sa stať vysokohorským bežcom na dlhé vzdialenosti? Je to pre teba vhodná disciplína?
keyboard_arrow_up