Rozhovor: Adriana Matulíková – lezenie miluje na každý spôsob

Rozhodla sa presťahovať z hlavného mesta späť do rodného. Aj vďaka tomu je z nej naša kolegyňa a naviac sa môže pochváliť prácou s výhľadom na Tatry.

Vo veľkej väčšine našich rozhovorov s kolegami pozorujem spoločnú záľubu a tou je cestovanie. Ako samozrejmosť už beriem bicykel, turistiku, pohyb v prírode... Keď si hľadáte prácu, určite by ste najradšej robili to, čo vás baví – minimálne v segmente, ktorý má blízko ku vašim záľubám. V Adinom „príbehu“ išlo trochu aj o náhodu. Každopádne sme radi, že je v našom tíme a tovar v eshope pre vás zabezpečuje človek, ktorý má k outdooru naozaj blízko. Nebudem však predbiehať a trošku si ju vyspovedáme.

Adriana Matuliková lezenieAdriana Matuliková mtbiker

Ahoj Aďa, na začiatok nám prezraď pár základných informácií o tebe.
Ahojte, pochádzam priamo z Popradu, kde som aj vyrastala. Keď som bola dieťa, rodičia ma spolu s bratom brali na turistiku kade-tade po Tatrách. V puberte som na to ale „zanevrela“ a začala som sa venovať po vzore mladšieho brata ľadovému hokeju. Na vysokú školu som odišla študovať do Brna učiteľstvo telesnej výchovy, matematiky a deskriptívnej geometrie pre stredné školy.

Počas štúdia sa mi podarilo, cez program Erasmus, stráviť rok v slnečnej Valencii. Pláž som mala vzdialenú 15 minút bicyklom. Vďaka stopovaniu po Španielsku som sa zoznámila s domácimi lezcami a začala som liezť na skalách. Po skončení štúdia som sa presťahovala za prácou do Bratislavy, ale každý víkend ma to aj tak ťahalo domov do Tatier. Vďaka pandémii a zatvoreným kanceláriám som dostala odvahu presťahovať sa do Popradu, odkiaľ pracujem s výhľadom na Tatry.


Nechcem predbiehať, všetko preberieme po pracovnej časti rozhovoru, ale ako malú ochutnávku prezradím, že sa naozaj venuješ mnohým športovým aktivitám. Obetuješ tomu pravdepodobne veľa voľného času. Vieš si pracovný čas rozdeliť?
Začiatky boli náročné, keďže pracujem z domu, ale už som si zvykla. Keď je pekné počasie a chcem deň využiť naplno, musím vstať skoro. Vybehnem si v lete na raňajky na chatu, alebo v zime na skialpoch a o 9:00 hod. už sedím spokojná za počítačom.

Ako si sa dozvedela o MTBIKERi, ako si sa dostala k tejto práci?
Keďže som sa presťahovala do Popradu, musela som skončiť v bývalej práci. Mala som v pláne ísť pracovať na horskú chatu. Náhodné stretnutie s Mirkou na Skalnatom plese ale všetko zmenilo. Povedala mi, že MTBIKER rozbieha nový projekt MTHIKER a či by som nechcela byť toho súčasťou. Pravdupovediac, životopis som nikam inam neposlala. Som rada, že to klaplo.

Adriana Matuliková

Pozrime sa bližšie na tvoju pracovnú pozíciu B2B nákupcu. Priblíž nám, ako vyzerá tvoj pracovný deň.
Každé ráno objednávam tovar od našich dodávateľov. Niekedy to robím aj o 4:00 hod., ak je pekné počasie. V priebehu dňa robím operatívne úlohy, komunikujem s naším skladom či dodávateľmi. Po večeroch sa snažím s produktovým tímom „vyšperkovať“ MTHIKER, aby sme našim zákazníkom vedeli poskytnúť čo najlepší servis a prehľad v našej ponuke. Počas roka veľa cestujem po rôznych výstavách a prezentáciách značiek, ktoré predávame.

Adriana Matuliková  mtbiker
Spomínaš výstavy a prezentácie. Koľko toho v priebehu roka absolvuješ a čo to približne obnáša? Hľadáš aj nové značky pre eshop?
Také väčšie výstavy, ako ISPO v Mníchove, kde sú značky z celého sveta, mám raz do roka. Dvakrát do roka absolvujem Tatrameeting v Liptovskom Mikuláši, čo je výstava cielená hlavne na slovenský trh. Čo sa týka stretnutí s dodávateľmi, tak to je už adresné na konkrétnu značku a novú kolekciu na danú sezónu. Tieto prezentácie u dodávateľov absolvujem väčšinou dvakrát ročne (leto, zima). Keďže nový tovar sa objednáva na sklad rok dopredu, snažím sa odhadnúť, čo a ako sa bude predávať.

lezenie
Bohužiaľ, nemáme vešteckú guľu, a tak sa snažím vyznať sa čo najviac v celom portfóliu značky, v modeloch, farebných kolekciách, technológiách, materiáloch, ktoré využívajú a taktiež poznať pozadie a filozofiu značky.

Čo sa týka zaraďovania nových značiek, to bola úloha hlavne počas prvých dvoch rokov v MTHIKERi. Teraz sa skôr snažíme identifikovať to, o čo naši zákazníci majú záujem. Ale stále musíme sledovať aj novinky.

Na základe čoho si rozdeľujete úlohy v B2B tíme? Ty sa venuješ iba outdoor dodávateľom?
V podstate sa snažíme mať v tíme rozdelených dodávateľov podľa zamerania na outdoor, bike, výživu či elektro. Nedá sa to ale úplne diverzifikovať. Ja sa snažím zamerať hlavne na outdoor, ale ušlo sa mi aj pár cyklododávateľov. V princípe je proces objednávania rovnaký. Nakoľko sa snažíme zaradiť pre zákazníkov to najlepšie do ponuky, snažíme sa rozdeliť aj podľa toho, čomu sa venujeme, respektíve čomu najviac rozumieme. U mňa je to hlavne outdoor.


Pozrime sa na tvoj osobný život. Je toho pomerne dosť. Tak skúsim na základe nášho rozhovoru ešte pred článkom začať tým, čo si spomenula v úvode. Na strednej a vysokej škole si hrávala aktívne hokej za Poprad a Brno. Bola to tvoja iniciatíva venovať sa tejto aktivite?
Priznám sa, že moja iniciatíva to nebola. Môj brat síce chodil na hokejovú školu, ale ja som sa počas základnej školy venovala tancovaniu v country tanečnom súbore.
Zaujímavý úsek prišiel, keď som sa zmrznutými rukami chytila reťaze a nebola som si istá, či sa udržím.
V deviatom ročníku som bola na súťaži základných škôl v rýchlokorčuľovaní a keďže som mala „chlapčenské“ korčule bez zúbkov, bola som rýchlejšia ako ostatné dievčatá a vyhrala som. Môj učiteľ telesnej ma nahovoril, aby som to skúsila, že pozná hokejového trénera žien. A tak som počas celej strednej školy hrávala za Poprad a získala som aj nejaké tituly. Aktuálne sa hokeju nevenujem, ale počas roka si rada idem zahrať s kamarátmi.


hory, sneh, zima
Okrem titulov v hokeji si si pripísala na svoje konto aj ďalšie prvenstvá v iných aktivitách. Tvoje úspechy zhrniem na konci rozhovoru, no povedzme si niečo o nich. Poďme na kvadratlon.
Kvadratlon v Slovenskom raji je moja srdcovka. Sú to síce malé preteky, ale spájajú 4 krásne športy. Skladajú sa z týchto disciplín: 700 m plávania v Palcmanskej Maši, 40 km na MTB biku, 20 km behu a 3 lezecké cesty na Tomášovskom výhľade.

Preteky sa dajú absolvovať v štafete alebo aj ako jednotlivec. Žien jednotlivkýň chodí málo. Je to osemhodinová makačka, ale stojí to za to. Touto cestou by som aj rada pozvala aktívne baby na tieto preteky.

A teraz vec, ktorá aj mňa celkom dosť zaujíma – vynáška na horské chaty, alias Sherpa Rallye. Koľko je štartujúcich, ide sa za každého počasia?
Preteky vysokohorských nosičov sa konajú za každého počasia. Každý rok je cieľ na inej vysokohorskej chate. Či je sneh, prší, alebo fúka vietor, na štart sa postaví vždy cez 50 mužov a okolo 20 žien. Ostatný ročník 2023 na Chatu pod Rysmi pršalo už od rána a chodník sa premenil na potok. Spočiatku som sa snažila nestúpať do vody, keďže som šla v teniskách, no po pár minútach som to vzdala a sústredila som sa na to, aby som sa nepošmykla.


Zaujímavý úsek prišiel, keď som sa zmrznutými rukami chytila reťaze a nebola som si istá, či sa udržím. Aj napriek nepriaznivým podmienkam sa mi ale išlo veľmi dobre a veľká vďaka patrí aj mojim kamarátom, ktorí ma prišli podporiť – support pri týchto pretekoch zohráva veľa, hlavne v mužskej kategórii.

Čo sa týka tréningu, tak na vynášky nechodím. Som zvyknutá pohybovať sa v horách s ťažkým lezeckým batohom, prípadne si vybehnem na chatu naľahko.

Adriana Matuliková

Venuješ sa naozaj veľa športovým aktivitám, všetko ani nestihneme prebrať. Nakoľko sme cyklistický a outdoor portál a eshop, povedz nám niečo o bikovaní. Cesta alebo MTB? Koľko približne najazdíš za rok?
Odpoveď na tvoju prvú otázku je gravel. Ale ak by som si mala vybrať iba medzi možnosťami cesta alebo MTB, tak by to bol určite MTB. Za rok toho nenajazdím veľa. Skôr by som to nazvala ako doplnkové hobby, ja robím všetky športy iba pre radosť. Ak najazdím 1000 km ročne, tak som spokojná.

Adriana Matuliková na bajkucyklistika

Kolegyňa Lenka na teba „bonzla“, že si si požičala kolegov bike a hneď z toho bola pódiová miestenka na našej akcii MTBIKER Sliezsky kráľ.
O Sliezskom kráľovi som sa dozvedela na poslednú chvíľu a samozrejme som sa chcela zúčastniť. Kolegovia sa ma pýtali, aký mám bike a keď zistili, že chcem ísť pretekať na mojom graveli, hneď mi ponúkli tip-top cesťáčik od nášho fotografa Adama.

Išlo sa mi dobre, akurát sa mi nezdalo, že by mal mať ľahšie prevody ako môj gravel. V polovici trate prišlo rozuzlenie, keď som stretla Adama na e-biku, ktorý fotil a všimol si, že nemám prehodené na najľahší prevod. Dal mi inštrukcie, ako na to, hneď som zvýšila otáčky a podarilo sa mi „došprintovať“ na druhom mieste.

Adriana Matuliková na stupni víťazov
Dúfam že ťa prevody nestáli prvé miesto. Poďme na spomínané outdoorové aktivity. Je ich viac, ktoré ale najviac preferuješ?
Určite lezenie vo všetkých podobách: indoor, boulder, skalky, viac dĺžky v horách, zimné mixy, ľady, drytool. Rozmýšľam, či je ešte nejaká „odroda“ lezenia, ktorej sa nevenujem.

Moja najobľúbenejšia oblasť je Tomášovský výhľad. Krásne bouldre som mala možnosť poliezť vo Francúzsku, v oblasti Fontainebleau. Letné lezenie bolo zaujímavé v Maroku, na Sicílii, Tenerife, v Taliansku (Arco), v Dolomitoch, v Španielsku, Rakúsku či vo Francúzsku (Chamonix). Zimné lezenie a mixy som zatiaľ skúšala iba v Tatrách. Drytool som si vyskúšala v slovenských oblastiach – na Letanovskom Mlyne aj v Demänovskej doline (Ertoid).


Očividne aj veľa cestuješ. Ako to všetko stíhaš? Aké, pre teba najkrajšie miesta, si navštívila? A máš ešte nejaké vysnívané, kam by si sa rada dostala?
Aby som to všetko stíhala, musím bohužiaľ častokrát spájať cestovanie s prácou. Španielsko a Taliansko sú moje najobľúbenejšie destinácie, v Dolomitoch sa vždy cítim ako v rozprávke – či už v lete, alebo v zime. Ale asi všade, kde som bola, som si našla niečo pekné. Moja vysnívaná destinácia je Južná Amerika, ale v podstate tiež každé miesto, kde nie je veľa turistov.

Verím, že sa ti tam podarí dostať a zároveň prajem veľa šťastných kilometrov a zážitkov bez úrazu. Na záver chcem ešte spomenúť, že Aďa má v pláne tento rok dokončíť kurzy UIMLA – horský sprievodca a James – inštruktor skialpinizmu. Držme jej palce, aby to zvládla. Možno to bude práve ona, kto vás prevedie horami, alebo sa vďaka nej môžete zdokonaliť v skialpinizme.

Na úplný záver pripájam sľúbené Adine úspechy:
  • 2023 - 3. miesto Slovenský pohár v Drytoolingu
  • 2023 - 1. miesto Kvadratlon Slovenský Raj
  • 2023 - 1. miesto Sherpa Rallye na Chatu pod Rysmi (20 kg)
  • 2023 - 2. miesto na MSR v jazde na elektrickom býkovi (prvý bol muž – zmiešaná kategória)

  • 2022 – 3. miesto Sherpa Rallye na Téryho chatu (20 kg)
  • 2022 – 1. miesto Nosičská 100 na Zamkovského chatu (30 kg)
  • 2022 - 2. miesto Sliezsky kráľ

  • 2021 – 1. miesto Kvadratlon Slovenský Raj
  • 2021 – 1. miesto Sherpa Rallye na Zbojnícku chatu (20 kg)
  • 2021 - 2. miesto Spišských 111 km (na graveli)

Spoznaj našich ďalších kolegov

  • Marek Okrucký – cesta, MTB, outdoor, predajňa, bikefitting
  • Michaela Masariková – outdoor a dobrodružstvo má v krvi
  • Legenda hovorí, že bez Imra by nebol MTBIKER tým, čím je
  • Začať to môže aj brigádou, Matej je dobrý príklad
  • V Hrádku si našla prácu i lásku Henrieta Masárová
  • Jozef Dodo Ondič – o tovar na shope je postarané majstrovsky
  • Z džungle veľkomesta, cez Vietnam až do Hrádku – Jaro
  • Keď je bicykel tvoj najlepší kamarát – Andy
  • MTHIKER a outdoor očami Andrei
  • Blondína z Londýna alebo aj žena hôr Veronika
  • Turistika, bike, skialp, bežky… a to nie je všetko u Mirky
  • Najvernejší hrádocký brigádnik Erik
  • Prečo treba dizajn webu meniť a zlepšovať, porozprávala Karina
  • Skladové priestory má pod palcom Josty
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
Zubko1 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

Tretiu a zároveň finálnu etapu Bokami Západných Tatier sme poňali trochu odlišným štýlom a skúsili zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Podarilo sa nám to?
BOKAMI na vlastnej koži II. – epické Roháče

BOKAMI na vlastnej koži II. – epické Roháče

Druhá etapa podujatia Bokami Západných Tatier ponúkla takmer 2 400 výškových metrov a môžem povedať, že bola skutočne epická. Prečo? To už uvidíte na vlastné oči.
Rozhovor: Horský živel Mária Kubová

Rozhovor: Horský živel Mária Kubová

O tom, že vek je iba číslo, vás presvedčím v tomto rozhovore. Tentokrát vyspovedám Majku Kubovú, 54-ročnú ultra bežkyňu.
keyboard_arrow_up