Lyžovanie s deťmi - ako si naplno a bezpečne užiť zážitky na svahu

Ako zabezpečiť bezpečný pohyb detí na lyžiarskom svahu? Pozrime sa na niekoľko základných tipov a rád.

Ako zaistiť bezpečnosť svojich detí na svahu, je opodstatnená otázka, ktorú by si rodičia mali položiť skôr, ako vyvedú svoje deti na kopec. Ak je pre vás lyžovanie nový šport, ktorý by ste si chceli užiť s celou rodinou, je to skvelé! No existuje niekoľko vecí, ktoré by mali rodičia zvážiť ešte predtým, ako sa vydajú na svah s deťmi.

Lyžovanie je jedným z top zimných športov, ktorý obľubujú milióny ľudí na celom svete. Aj keď to môže byť neopakovateľné dobrodružstvo, rovnako ako pri každom športe, či už ide o outdoorové dobrodružstvo, alebo extrémny šport, je dôležité rozumieť rizikám lyžovania a dodržiavať niekoľko základných pravidiel a pokynov, aby sme boli spolu s deťmi pri jazde na svahu v bezpečí.


Výstroj a vybavenie, ktoré sedia ako uliate

Jednou z najčastejších chýb, ktoré rodičia robia, pokiaľ ide o bezpečnosť počas lyžovačky, je nevhodne zvolený výstroj. Lyžiarky, ktoré nesedia, prilba, ktorá je príliš veľká a pridlhé lyže, ktoré dieťa nevie ovládať. To všetko môže výrazne zvýšiť riziko zranenia na svahu.

Lyžiarka nie je zrovna najpohodlnejšia obuv, no deťom by nemala spôsobovať bolesť. Ideálne na začiatok je nechať deti skúšať si ich doma, chodiť po snehu či ľade, aby si zvykli na iný sklon nôžky. Uistite sa, že výstroj vášho dieťaťa je profesionálne namontovaná a nastavená predtým, ako sa vydáte na svah.

bezpečnosť detí na svahulyžovanie s deťmi

Na úvod je dobré zamyslieť sa, ako často plánujete vyraziť na s deťmi na lyže. Deti rastú, a tak je vysoko pravdepodobné, že budete potrebovať každý rok nový výstroj, čo stojí nemálo peňazí. Namiesto toho môže byť rozumné riešenie výstroj deťom požičať, a tak zabezpečíte, že deti dostanú kvalitný a správne zvolený výstroj prispôsobený ich potrebám.

Okrem základného lyžiarskeho výstroja sú veľmi dôležité aj ďalšie ochranné prvky. Túto tému sme rozoberali v samostatnom videu, kde sme sa podrobnejšie venovali lyžiarskej prilbe, okuliarom a chrániču chrbta.

bezpečnosť detí na svahubezpečnosť detí na lyžovačke

Ďalšou častou chybou je nevhodné oblečenie vzhľadom na poveternostné podmienky. Je dôležité obliecť svoje dieťa do vrstiev, vrátane nepremokavej a vetru odolnej vonkajšej vrstvy, aby bolo chránené pred chladom a vlhkom. Uistite sa, že nosia rukavice, čiapku, kuklu a lyžiarske alebo slnečné okuliare, aby si chránili zrak pred slnkom a snehom.

Pre vyššiu bezpečnosť voľte deťom neónové a výrazné farby oblečenia a doplnkov a nezabúdajte ani na reflexné prvky. Pravidelne kontrolujte, či deckám nie je zima, prípadne nemajú omrznuté prsty a tvár. A nezabudnite na opaľovací krém, aby ste predišli spáleniu tváre na intenzívnom horskom slnku.

deti a lyžovanielyžovanie s deťmi

Oboznámte sa so strediskom a dodržiavajte lyžiarsku etiketu

Vyberte si stredisko, ktoré je vhodné pre rodiny s deťmi a zohľadňuje úroveň všetkých členov rodiny od pokročilých až po tých najmenej skúsených. Skontrolujte si zoznam vlekov, lanoviek, kabín, náročností lyžiarskych svahov ako aj doplnkovej infraštruktúry (funpark, občerstvenie, toalety, horská záchranná služba,...). Je dôležité mať komplexný prehľad o stredisku a vhodne zvoliť terén s ohľadom na lyžiarske zručnosti a skúsenosti detí.

Najväčším nebezpečenstvom pre dieťa sú jeho príliš premotivovaní rodičia...
K podpore bezpečnosti na zjazdovkách je dôležité, aby ste s deťmi komunikovali a aktívne demonštrovali všeobecne platné pravidlá na zjazdovke - kto má prednosť, ako a kde bezpečne zastaviť, ako rýchlo vstať, dodržiavať nápisy a upozornenia atď. Môžete tak pomôcť predchádzať úrazom a zabezpečiť, aby sa deti naučili správať sa na svahu zodpovedne bez ohľadu na vek. Bezpečnosť lyžovania a bezpečnosť na svahoch je o spoločnej tolerancii, rešpekte a spolupráci pri dodržiavaní pravidiel.

bezpečnosť detí na svahu

Nepreceňujte svoje schopnosti a schopnosti detí

Ďalšou častou chybou, ktorú rodičia robia v súvislosti s bezpečnosťou lyžovania detí, je, že neučia správnej techniky lyžovania. Je dôležité naučiť deti správne zatáčať, zastavovať a kontrolovať rýchlosť na svahu. Týmto spôsobom môžeme predchádzať nehodám a zvýšiť ich sebavedomie a radosť z lyžovania.

Ak si nie ste istí, či dokážete svoje dieťa učiť správnej technike lyžovania, využite služby lyžiarskej školy alebo inštruktora, kde majú bohaté skúsenosti a deti tak rýchlo naučia základným lyžiarskym zručnostiam.

Bezpečný pohyb s deťmi na svahulyžovanie s deťmi

Najväčším nebezpečenstvom pre dieťa sú jeho príliš premotivovaní rodičia, ktorí sa snažia, aby ich dieťa zdolávalo terén, na ktorý ešte nie je technicky alebo mentálne pripravené. Rodičia by si priali, aby ich decká rýchlo napredovali, aby im nič nebránilo lyžovať ešte vyššie a strmšie svahy. Ľahko sa však môže stať, že zostanete uviaznutí na vrchole čiernej zjazdovky a budete nútení zlyžovať s malým vystrašeným dieťaťom medzi vašimi nohami. Pretože jediná cesta domov vedie dole.

Ak chcete so svojimi deťmi objavovať terén a stredisko, spýtajte sa svojich lyžiarskych inštruktorov, na akých svahoch boli vo svojich lekciách a spolu s deťmi sa tam vyberte. Opýtajte sa, ktoré ďalšie vleky či lanovky odporúčajú pre deti, ako aj na názvy zjazdoviek vhodných pre rodiny, ktoré by ste mohli preskúmať spolu. Ak budete s deťmi na lyžiach postupovať trochu pomalšie, eliminujete tak riziko zranenia alebo rozrušenia a užijete si kopec rodinnej zábavy.

Bezpečný pohyb s deťmi na svahu

Plné brušká, oddýchnuté nôžky a zábava môže pokračovať celý deň

Ak ste rodič a čítate toto, je pravdepodobné, že ste sa stretli so syndrómom vyčerpaného dieťaťa po náročnom dni. Ani lyžovanie nie je výnimkou a ako každá iná fyzicky náročná aktivita, vaše dieťa bude pravdepodobne trvať na tom, že ide, ide, ide... až kým sa niečo nestane.

Je ľahké nechať sa vtiahnuť do vzrušenia z lyžovania a zabudnúť na prestávky, no práve tie sú kľúčovým aspektom bezpečnosti lyžovania u detí. Deťom sa rýchlo vytratí nielen nadšenie a úsmev z tváre, ale aj pozornosť, ak začnú pociťovať diskomfort, či už je to smäd, hlad, chlad alebo únava. Z tohto dôvodu si nezabúdajte robiť pravidelné prestávky, počas ktorých deťom doplníte tekutiny a energiu. Navštívte bufety alebo reštaurácie v rezorte, kde si okrem výborného jedla doprajete aj dlhší odpočinok a oddýchnutí sa môžete vrátiť späť do kolotoča lyžiarskej zábavy.

lyžovanie s deťmiBezpečný pohyb s deťmi na svahu

Čo robíme, ak sa stratíme - záložný plán

Takmer všetci sme sa niekedy stratili, či už ide o nákupy s mamou v potravinách, alebo lyžovanie s priateľmi na horách. Veľakrát sa v stredisku stáva, že vidíme, ako deti a rodičia oslovujú ostatných pri hľadaní niekoho z ich rodiny, kto sa vybral inou zákrutou dolu svahom. Urobte si s deťmi plán „pre každý prípad“ - čo robiť a kde sa stretnúť, ak sa niekto stratí. Každému z vás to ušetrí trochu stresu, ak sa tak stane.

Pripravte deťom kartičku, ktorú budú nosiť stále vo vrecku, kde napíšete základné údaje a telefonický kontakt, v prípade, že sa stratí, zablúdi alebo sa niečo nevyspytateľné stane.

Bezpečný pohyb s deťmi na svahulyžovanie s deťmi

Snažte sa zostať spolu, prípadne si vždy zvoľte miesto stretnutia alebo bod na zjazdovke, na ktorom viete bezpečne zastaviť a počkať sa navzájom. Menšie deti, ktoré ešte nemajú dostatočné skúsenosti, nenechávajte nikdy osamote a bez dohľadu, aby sa nezatúlali do neznámeho a menej bezpečného terénu. Koniec-koncov, spoločné lyžovanie je oveľa zábavnejšie, ako byť celý deň len osamote.

Dúfam, že tento zoznam pomôže vytvoriť kontext pre bezpečné lyžovanie s vašimi deťmi. Aj keď je lyžovanie vo svojej podstate vysoko rizikový šport, je to jeden z najlepších zimných športov vôbec a môžete si ho s radosťou užiť, ak dodržíte základné pravidlá a budete ohľaduplní k ostatným.
Zdroj fotografií: archív autora, archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
katkaadventures 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

(Nielen) zimná turistika s bábätkom v Dolomitoch

(Nielen) zimná turistika s bábätkom v Dolomitoch

Viete si predstaviť zimnú dovolenku v Dolomitoch bez lyžovania? Val Gardena ponúka kopec možností aj pre rodinky.
Prečo ma nadchol freeridový set Ortovox Ravine?

Prečo ma nadchol freeridový set Ortovox Ravine?

Novinka z dielne značky Ortovox označená ako Ravine ponúka zaujímavé vlastnosti a môže nadchnúť aj tých, ktorí sa doteraz nepovažovali za „čistokrvných“ freeriderov. A ja som vhodný príklad.
Video: Bezpečnosť detí na lyžiarskom svahu

Video: Bezpečnosť detí na lyžiarskom svahu

V rozhovore s Katkou sa povenujeme dôležitosti ochranných prvkov ako prilba, okuliare a chránič chrbta.
keyboard_arrow_up