Brankovský vodopád a túra nepoznanými vrcholmi Nízkych Tatier

Poďme sa spolu pozrieť na najvyšší vodopád Nízkych Tatier a objaviť nepoznaný hrebeň Brankova.

Brankovský vodopád je ľahko dostupný, párkrát sme sa tu už zastavili, keď sme to mali po ceste. Je to jednoduchá prechádzka, kúsok od cesty, ktorá ťa ale zavedie na jedno magické rozprávkové miesto. Toto miesto nás vždy fascinuje, hoci sme samotný vodopád vždy zažili len s minimom vody. Vraveli sme si, že teraz, počas tejto „jari“ vo februári, by tam mohlo byť vody dosť.

Ako sme blúdili prstom po mape, pozeráme na turistický chodník vedúci bočným hrebeňom priamo nad vodopádom. Čítam názvy vrcholov - Vyšný Brankov, Kozol, Brankov, Kriváň, Ostré, Kutiny, Borovnisko,... a vravím: „Tu sme ešte nikdy neboli. Poďme to preskúmať!“ A tak sme aj urobili a objavili ďalšiu, pre nás nepoznanú oblasť Nízkych Tatier. Poď sa tam s nami pozrieť aj ty.


Praktické info na úvod

Táto túra je z bodu A do bodu B, a tak najprv trochu logistiky. Je to ale veľmi jednoduché. Štart aj cieľ trasy sa totiž nachádza na hlavnom ťahu Ružomberok - Donovaly, kde premávajú autobusy každú chvíľu. Túra začína v osade Podsuchá (časť ružomberskej mestskej časti Biely Potok), kde stoja aj autobusy a takisto sa tu nachádzajú viaceré veľké parkoviská. My parkujeme priamo pri ceste oproti kolibe Bodega.

Cieľ trasy je priamo pri autobusovej zastávke Biely Potok - pri moste. Po túre tak stačí počkať pár minút na autobus, ktorý chodí viackrát za hodinu a odvezie ťa 10 km naspäť do Podsuchej (ak tam necháš auto ako my). Plán je jasný, počasie vyzerá sľubne, ide sa na to.

Brankovský vodopád

Brankovský vodopád nie je len o vodopáde

K vodopádu je to približne 2 km príjemnej nenáročnej prechádzky. Najprv sa dostávame k informačnej tabuli, odkiaľ to je už len krátka zachádzka k vodopádu. Postupne prichádzame medzi majestátne skalné bralá, z ktorých už z diaľky pozorujeme padať Brankovský vodopád. Tento útes sa nazýva aj Kurucká skala, ku ktorej sa viaže legenda, ale o tom si povieme v samotnom videu.

túra nepoznanými vrcholmi Nízkych Tatier
Brankovský vodopád je s výškou 55 m najvyšším vodopádom Nízkych Tatier. Jeho podoba sa počas roka mení. V lete a keď je sucho vodopád zo skaly takmer vôbec alebo vôbec netečie. V zime sa zas mení na nádherný ľadopád, no a na jar, keď sa topí sneh, je vodopád najmajestátnejší.

túra nepoznanými vrcholmi Nízkych TatierBrankovský vodopád a Kurucká skala

Terén dal zabrať strmými zrazmi a miestami to bola aj celkom divočinka.
Keďže tento rok máme vo februári doslova jarné počasie, po snehu a ľade tu nie je ani stopy a vodopád je pomerne vodnatý. Vlastne ho v takejto podobe vidíme po prvýkrát, doteraz sme natrafili len na maličký tečúci pramienok. Nech už má vodopád akúkoľvek podobu, celú atmosféru dotvára hlavne to prostredie. Hoci sme milovníci vodopádov, tu nás vždy najviac ohúri zurčiaci potok, machom obrastené stromy a vápencové bralá. Práve v tom je čaro tohto miesta.

Potok a machy ako z rozprávky

Nepoznaným hrebeňom Brankova

My dnešný výlet nekončíme, vlastne sme len na začiatku. Vrátime sa trošku naspäť a pokračujeme zelenou značkou na hrebeň nachádzajúci sa nad vodopádom. Tento bočný hrebeň je tak trochu zatienený okolitými známejšími kopcami a sami sme zvedaví, čo nás čaká.

Brankovský vodopádtúra nepoznanými vrcholmi Nízkych Tatier

Hneď úvod bol trochu nečakaný. Strmý výšľap na hrebeň dal celkom zabrať. Dostávame sa na lúku s výhľadmi na okolité pohoria. Po snehu nie je takmer stopy, akurát kde-tu ešte posledné fliačky akejsi bielej kaše. Doplníme energiu a naša brankovská hrebeňovka cez neznáme vrcholy začína.

Pohľad na hrebeň Brankova a Chočské vrchy v pozadíNízke Tatry a Salatín sú zahalené

Prechod týmto hrebeňom nás v mnohom prekvapil. Terén dal zabrať strmými zrazmi a miestami to bola aj celkom divočinka. Táto trasa nie je vôbec frekventovaná a treba byť pozorný. Počas prechodu sme rad radom míňali kopce hrebeňa s najvyšším vrcholom Brankov (1 177 m n. n.).

Západné TatryBrankov

Nemenili sa len kopce, ale aj les a príroda vôkol nás. A takisto výhľady. Hrebeň Brankova nám ponúkal pohľady na známe kopce ako Salatín v Nízkych Tatrách, Veľký Choč a celé Chočské vrchy, Smrekovicu a hrebeň Veľkej Fatry a neskôr aj zasnežené Západné Tatry a ukázal sa nám aj Kriváň, Sidorovo či Veľký Rozsutec.

Vrchol OstréVýhľad z posledného vrcholu Borovnisko

Tento bočný hrebeň Nízkych Tatier ti ponúkne netradičný pohľad na populárnejšie okolité pohoria. Je dosť pravdepodobné, že počas celej túry nestretneš ani nohy (tej ľudskej). My sme stretli len štvornohých domácich. Zároveň si dáš celkom do tela a počas prechodu nastúpaš okolo 1 300 výškových metrov. Vo videu ťa prevedieme celou trasou a ak máš rád/rada takéto neobjavené chodníčky aj ty, neváhaj a vyraz na túru.


Zhrnutie

  • Názov: Brankovský vodopád a hrebeň Brankova
  • Lokalita: Nízke Tatry
  • Značenie: zelená značka (treba byť obozretný)
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 5 - 6 hodín
  • Parametre: 13,5 km/1 245 m
  • Typ: vodopád, hrebeň, vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: dobré autobusové spojenia (zastávky Podsuchá a Biely Potok - pri moste), bezplatné parkovisko v Podsuchej
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cez tiesňavu za výhľadmi v Nízkych Tatrách

Cez tiesňavu za výhľadmi v Nízkych Tatrách

Prejdi si s nami turistický okruh od jaskyne cez dolinu Vyvieranie až na nádherný vyhliadkový vrchol Krakovu hoľu so zakončením v bunkroch.
Slovenský raj – Ferrata HZS Kyseľ

Slovenský raj – Ferrata HZS Kyseľ

Poď si s nami prejsť divokú a nespútanú roklinu Kyseľ, ktorou vedie nenáročná ferrata v Slovenskom raji.
Bike & hike v Nízkych Tatrách - Jasenianska dolina a Ďurková

Bike & hike v Nízkych Tatrách - Jasenianska dolina a Ďurková

Dolina so zurčiacou vodou, lúčky s pasúcimi sa kravami aj hrebeň hôr s nekonečnými výhľadmi. Južná strana Nízkych Tatier nám opäť ukázala svoje čaro.
keyboard_arrow_up