Veľký Rozsutec pod 1 hodinu

Niekedy máte radosť z krásneho prostredia, niekedy zo svojho športového výkonu a pocitu, že si dáte do tela. No a niekedy vyjde oboje do jedného...

Možno si ešte spomínate, že MTHIKER začal svoju púť práve videom z tejto oblasti, presnejšie z hrebeňa Krivánskej Malej Fatry. No a prvými kopcami boli Rozsutce. To ale nie je dôvod, aby sme sa sem nemohli znovu vrátiť, len trochu v inej podobe.

Jednoducho krásny kopec, ktorý je ale okorenený aj o technickejšie úseky a skaly.
Čo sa mi pri pohybe v horách páči, je spôsob, že aj keď ste už na niektorom mieste či kopci boli x-krát, zakaždým je niečo inak. Raz idete na rodinnú turistiku, raz hore duje, potom idete naľahko, čoskoro máme prvý sneh, atď... Podmienky sa neustále menia a ja sa snažím, si v každom prípade nájsť niečo pekné. Základom ostáva jedno - vertikálny pohyb.

V podstate s podobnou myšlienkou vznikli na MTBIKER série najkrajších stúpaní, kde sa vám snažíme priblížiť naše domáce kopce, ktoré si viete dať na bicykli. No samozrejme, u nás je oveľa viac miest a najmä vrcholov, kam sa na bicykli nedá. Po sezóne rád nasadím bežecké tenisky a po prekonaní úvodných „svalovíc“ už nič nebráni naberaniu ďalších vertikálnych metrov v inom prostredí .


A potom si hovorím, že časť myšlienky z „najkrajších stúpaní“ by sa dala preniesť aj mimo bicykel. Predsa len, kopec naozaj vnímate inak, keď si ho dáte, ako sa hovorí, v tempe, a práve niečo podobné tvorí základ celej myšlienky. Skúsiť si niekam vybehnúť, sprostredkovať pocity, predstaviť parametre a stopnúť si aj čas. Jednoducho sa hýbať v kopcoch.

Veľký Rozsutec zo Štefanovej

Pri našom videu z prechodu hrebeňa sme na Veľký Rozsutec vystupovali zo sedla Medzirozsutce, teda po tom, čo sme zbehli z Malého Rozsutca a začínali v Terchovej (Biely Potok). Dnes si predstavíme cestu nahor zo Štefanovej, ktorá je rovnako výborným východiskovým bodom. A navyše, odspodu to máme hore cca 4,3 km s prevýšením 935 metrov, čo dáva priemer 22 %. Jednoducho krásny kopec, ktorý je ale okorenený aj o technickejšie úseky a skaly, čo na pomery Malej Fatry rozhodne nie je bežné. Je to, akoby ho niekto zobral z iného miesta a presunul sem. A navyše si viete spraviť pekný okruh, čakajú vás aj retiazky alebo rebríky... Jednoducho sa nebudete podľa mňa ani chvíľu nudiť.


Koľko to trvá najlepším?

V nadpise síce hovorím, že som si ho dal pod hodinu, čo bol môj osobný cieľ pre danú časť roka, teda po cyklistickej sezóne a rozhodne sa nejedná o „svetoborný výkon“ . Práve veľkou výhodou siete STRAVA je možnosť pozrieť si, aké časy dosahujú tí najlepší, pričom sa netreba nechať demotivovať. Práve naopak a len ako príklad uvediem kamaráta Andreja Paulena, inak zrejme top bežca do vrchu u nás. Spomínam ho aj z dôvodu, že bol súčasťou našej štafety na Liptov Ride a zrejme môžem aj povedať, že rovnako základným kameňom víťazstva .


Zhrnutie

  • Názov: Veľký Rozsutec zo Štefanovej
  • Lokalita: Krivánska Malá Fatra
  • Dĺžka: 4,3 km
  • Prevýšenie: 935 výškových metrov
  • Priemerný sklon: 22 %
  • Náročnosť: 4/5, podklad je z veľkej časti kamenistý, v spodnej časti býva blato, retiazky a rebríky, pozor najmä za mokra
  • Faktor zábavy: 5/5, okruh je veľmi pestrý a rôznorodý
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy

Budem rád, ak video poslúži ako motivácia k pohybu a rovnako budem rád, ak dáte váš pohľad. Koniec koncov, konštruktívna kritika posúva dopredu . Užívajte jeseň.


Použitá výbava:

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: 13 častých chýb u bežcov

Video: 13 častých chýb u bežcov

Pozrime sa na najčastejšie chyby, ktoré sa vyskytujú u začínajúcich aj pokročilejších bežcov.
Na Suchý s bežcom do vrchu Andrejom Paulenom

Na Suchý s bežcom do vrchu Andrejom Paulenom

Poďte s nami na Suchý v Malej Fatre aj s jedným z top trailových bežcov, Andrejom Paulenom. Cestou hore sme si dali menší súboj a nebude chýbať ani rozhovor, kde sa o ňom dozviete viac.
Veľká Fatra - beh zo Smrekovice na Borišov a späť

Veľká Fatra - beh zo Smrekovice na Borišov a späť

Nádherný inverzný jesenný deň, výhľady, kopce, ale aj blato, prekážky a divočina. To všetko nám naservírovala Veľká Fatra.
keyboard_arrow_up