Pozvánka: Marec plný výziev na snehu aj na blate

V marci nám bežecké výzvy pomaličky pribúdajú, no stále sme pretekovo naladení aj na skialpy a bežky. Čo si vyberieš?

Zima, zdá sa, predčasne odišla a hoci niekde už panuje jar, v Tatrách máme vo vyšších polohách dostatok snehu a skialpové preteky nebudú chýbať ani v tomto mesiaci. A kto vie, počasie možno prekvapí a aj v nižších polohách si ešte pobežíme na snehu. Marec ponúka rôznorodé podujatia, stačí si nájsť to svoje.

2. - 3. 3. 2024 - Skalka pri Kremnici - Biela stopa

Už prvý marcový víkend sa na Skalke pri Kremnici uskutoční 51. ročník pretekov v behu na lyžiach. Zasúťažiť si môžeš v troch kategóriách - 50 km voľnou technikou, 25 km voľnou technikou alebo 30 km klasickou technikou. Pre juniorov sú pripravené 2 - 10 km preteky klasickou technikou v závislosti od vekovej kategórie. V sobotu si zasúťažia korčuliari a nedeľa bude patriť klasikárom. Ak si chceš spríjemniť celý víkend, môžeš si zakúpiť aj kúpeľný pobyt v Turčianskych Tepliciach so špeciálnou ponukou pre účastníkov pretekov. Všetko sa dočítaš na webe podujatia.

Skalka pri Kremnici - Biela stopa

3. 3. 2024 - Malá Lučivná - Strungami Osnice

Tieto epické skialpové preteky dvojíc sa mali konať ešte vo februári, no z dôvodu nepriaznivého počasia boli presunuté práve na tento deň. Uvidíme, či to tentokrát vyjde a podmienky v Malej Fatre umožnia akciu uskutočniť. Ide o preteky dvojíc, kde muži zdolajú viac ako 20 km a 2 000 výškových metrov a ženy a juniori 1 500 m prevýšenia. Pretekárov čaká množstvo výšľapov a zjazdov, preto nalepovanie a strhávanie pásov je rozhodujúce. Aktuálne informácie môžeš sledovať aj na FB a stránke podujatia.

Malá Lučivná - Strungami Osnice

9. 3. 2024 - Veľké Kozmárovce - Pátračka

Poriadnu zábavu si užiješ na treťom ročníku tohto orientačného behu dvojíc. Vezmi parťáka, čelovku na hlavu, mapu do ruky a ideš na to. Cieľom bude čo najlepšie sa zorientovať a čo najrýchlejšie prejsť jednotlivými kontrolnými stanoviskami. Súťaží sa v 4 kategóriách - muži, ženy, mix a gen (dospelý + dieťa). Dobrý pocit budeš mať nielen z výkonu, ale pomôžeš tým aj iným. Celý výťažok z behu bude venovaný rehabilitačnému centru Bosco Boys Lang´ata pre chlapcov ulice Nairobi. Viac sa dočítaš na stránke organizátora.

Veľké Kozmárovce - PátračkaVeľké Kozmárovce - Pátračka

10. 3. 2024 - Blažice - Beh Olšavskou dolinou

V Blažiciach pri Košiciach sa uskutoční už 49. ročník tradičného behu Olšavskou dolinou. Ide o 16 km dlhý cestný beh cez obce Blažice, Ruskov, Ďurkov, Olšovany, Vyšný Čaj, Nižný Čaj, Bohdanovce a späť do Blažíc. Na trati budú pripravené 3 občerstvovačky - na 8. km, 12. km a v cieli. Súťažiť sa bude v množstve kategóriách od juniorov až po veteránov. V cieli na teba čaká medaila a najlepší traja bežci z každej kategórie budú finančne odmenení. Podrobnosti sa dozvieš na stránke pretekov.

Blažice - Beh Olšavskou dolinou

14. - 16. 3. 2024 - Bokami Západných Tatier

Najnáročnejšie skialpové preteky dvojíc v strednej Európe. To sú Bokami a my vás vezmeme priamo do diania. MTHIKER sa stal partnerom podujatia a Imroman spolu s Tomášom Višňovským už trénujú. Čo všetko taká príprava zahŕňa môžeš sledovať v sérii z prípravy. A čo všetko na pretekárov čaká? Preteky pozostávajú z troch etáp v Západných Tatrách, pričom každý deň absolvujú niekoľko výšľapov a zjazdov s dĺžkou okolo 20 km a prevýšením 2 000 - 2 700 metrov. Na ženy čakajú rovnako 3 etapy s prevýšením 1 500 - 2 200 m a juniori absolvujú jednu etapu. Podrobnejšie info nájdeš na bokami.sk.

Bokami Západných Tatier

23. 3. 2024 - Svit - ALS charitatívny beh - Memoriál Jána Svočáka

Za dobrú vec si môžeš prísť zabehať do krásneho prostredia Kozích chrbtov. Ide o preteky s krásnou myšlienkou pomôcť osobám a rodinám trpiacim ALS - druhom svalovej artrofie a zároveň si uctiť pamiatku športovca Jána Svočáka, ktorý tomuto ochoreniu podľahol. Tento ročník ponúka na výber trate naozaj pre všetkých.

Najnáročnejší bude 44 km dlhý beh cez Kozí kameň s prevýšením viac ako 1 900 m. Výzvou bude aj beh na 21 km s prevýšením 826 m, ktorý si môžeš prísť odbehnúť aj so psíkom. Ak nie si bežec/bežkyňa a chceš podporiť tento charitatívny beh, neváhaj a prihlás sa na 7 km dlhý ALS Nordic Walking. Okrem toho si môžeš aj s parťákmi odbehnúť štafetový beh a takisto sa budú organizovať detské preteky. Prihlásiť sa môžeš na tomto odkaze.

Svit - ALS charitatívny beh - Memoriál Jána Svočáka

23. 3. 2024 - Švošov - Švošovská pätnástka

Obec Švošov privíta tento rok cestných bežcov na okrúhlom 40. ročníku 15 km behu na ceste. Bežci z Liptova už vo veľkom trénujú, keďže okrem vypísaných vekových kategórií sa bude súťažiť aj o najlepšieho bežca Liptova v rámci Liptovskej bežeckej ligy. Ak s naberaním kondičky ešte len začínaš, toto môže byť super štart do bežeckej sezóny. Preštuduj si propozície pretekov a prihlás sa na obecnom úrade Švošova.

24. 3. 2024 - Čečechov - Čečechovský polmaratón

Oficiálne zmeraný a certifikovaný cestný polmaratón si môžeš prísť odbehnúť do obce Čečechov v okrese Michalovce. Štart aj cieľ je v Čečechovciach a pobeží sa cez obce Jastrabie, Iňačovce, Zemplínsku Širokú, Michalovce - časť Vrbovec. Celý povrch trate je asfaltový a má nulové prevýšenie. Ak si na 21 km netrúfaš, prihlás sa na 5 km trať, ktorá ťa do bežeckej sezóny určite nakopne. Tohtoročnou novinkou sú 10 km dlhé preteky v in-line korčuľovaní. Okrem korčúľ musíš mať aj prilbu a chrániče lakťov, dlaní a kolien. Všetko podstatné sa dočítaš v propozíciach.

Ďalšie športové akcie nájdeš v našom MTHIKER kalendári.
Zdroj fotografií: organizátori pretekov
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Apríl - okrem behu aj poriadna štafeta a horský festival

Pozvánka: Apríl - okrem behu aj poriadna štafeta a horský festival

Sezóna je už v plnom prúde a počet pretekov exponenciálne narastá. Čo nás čaká v apríli?
Pozvánka: Mesiac január – nový rok, nové výzvy

Pozvánka: Mesiac január – nový rok, nové výzvy

Rok 2024 je už za dverami, preto máme možnosť vyskúšať nové výzvy alebo prekonať samých seba.
Pozvánka: Máj - lásky čas k športovým výkonom

Pozvánka: Máj - lásky čas k športovým výkonom

Sezóna je v plnom prúde, a tak sme si pre vás pripravili prierez bežeckých podujatí v mesiaci máj. Ktoré to sú?
keyboard_arrow_up