Príprava na najťažšie skialpové preteky u nás začína

Nech je táto zima veselšia, pripravili sme si pre vás aj s Tomášom Višňovským jeden spoločný skialpový projekt. O čom bude?

Ak ste fanúšikmi skialpu, tak pri slove „bokami“ určite zbystríte pozornosť. Ale aj keď sa v tejto disciplíne toľko nepohybujete, je možné, že už sa vám toto slovo dostalo do uší. Bokami Západných Tatier sú trojdňové preteky dvojíc pod záštitou Slovenského horolezeckého spolku JAMES s dlhoročnou tradíciou. Sú jediným viacdňovým podujatím a zároveň najnáročnejšími skialpinistickým pretekmi v strednej Európe. Tak teraz je už, myslím, úplne jasné, kam smerujeme.


Máme radosť, že MTHIKER sa stal partnerom už doslova kultového podujatia a úlohy sa chceme zhostiť poriadne a najmä naším vlastným štýlom. Nechceli sme robiť klasickú reportáž, akú ste už možno videli niekde v televízii. Radi by sme vás zobrali priamo do diania a pokúsili sa vytvoriť akýsi „inside“ pohľad zvnútra, ktorý by vás vtiahol do deja s väčšími emóciami – možno to bude zaujímavejšie aj z dôvodu, že nie sme „čistokrvní“ pretekári v skialpinizme, ku čomu sa ešte dostaneme.


Ak sledujete aj náš cyklistický portál MTBIKER, zrejme vám neušla určitá „paralela“ s podujatím BIKE Transalp. Tam sme vám chceli ukázať, ako prebieha príprava na náročné etapové preteky z dlhodobého hľadiska a Tomáš bol mojím trénerom, pričom skialp tvoril v podstate jeden z hlavných pilierov celej zimnej prípravy.

Už počas svojej kariéry profesionálneho jazdca mal Tomáš tento šport ako najobľúbenejšiu časť zimnej prípravy, neraz sa zúčastnil aj pretekov. Bokami si chcel vždy skúsiť, lenže nebol priestor a v tom čase už musel vždy brúsiť kilometre niekde v teple. Zdravotné problémy jeho profi kariéru ukončili, čo má aj svoju pozitívnu stránku a otvorili sa možnosti k novým zážitkom. Teraz bude opäť garantom toho, že informácie z kondičnej prípravy budú mať hlavu a pätu a verím, že poslúžia aj vám.


Ja sa skialpu venujem v podstate ešte dlhšie, ale s pretekaním som začal len minulý rok. Moju premiéru som aj zdokumentoval pod patričným názvom – Moje prvé skialpové preteky. Skúsiť Bokami ma lákalo už dávnejšie, ale nevedel som, čo môžem vôbec čakať od pretekov a ešte od pretekov dvojíc. Mávnem rukou a hovorím si, možno inokedy.

Práve skúsenosť v rámci cyklistiky s podujatím BIKE Transalp, čo boli rovnako dvojice, mi otvorila oči. Ak má človek dobrého „parťáka“, o zážitky (doslova na celý život) nie je núdza. Preto mi myšlienka, ktorú nám vnukol náš kolega Matej, prišla ako super nápad a ten začína teraz naberať reálne kontúry.


Cieľom bude séria, ktorá bude mapovať našu cestu a finále potom obstará samotné podujatie. No jej primárnym cieľom nebude len hluché „búchanie“ výškových metrov a pokus o nejaké umiestnenie. Zhodli sme sa, že ideme s veľkou pokorou, chceme si preteky hlavne užiť, bezpečne dôjsť do cieľa a popri tom vám zážitky sprostredkovať. Bude potrebná hlavne dostatočná zručnosť v práci s materiálom a schopnosť pohybu v technicky náročnom teréne. Pekným príkladom boli aj minuloročné Hore-dole Derešom, kde som si veľa vecí skúsil vrátane tvorby reportáže z náročnej trate a dalo to zabrať.

Rovnako je naším cieľom robiť obsah multimediálne a všetky ďalšie detaily nájdete vo videu nižšie. Dali sme si spoločný výlet na lyžiach, občerstvenie na chate a tam si aj v stručnosti povieme viac. Predstavíme si v skratke, čo nás čaká vrátane samotných etáp a zhodnotíme naše ciele. Vitajte v pilotnom diele.


Náš rozhovor si môžete vypočuť aj ako podcast.



Koho zaujíma viac detailov ohľadom samotného podujatia, nájde ich na oficiálnej stránke Bokami Západných Tatier. Registrácia na 15. ročník sa spúšťa 2. januára 2024. Osobne sa na celý projekt veľmi teším a zároveň mám aj trochu obavy. Predsa len vo všetkom je veľa premenných (o počasí ani nehovorím), človek si na seba vytvorí aj tlak, ktorý vie byť miestami nepríjemný.

Na druhej strane, mám postarané o dostatočnú dávku motivácie a zrejme najlepšie, ak sa budem držať osvedčeného príslovia: „Kto nič nerobí, nič nepokazí.“ A dúfam, že nakoniec motivujeme aj niektorých z vás, aby ste o niečo podobnom v budúcnosti uvažovali. Na koniec už len jedno. Prajeme šťastný nový rok, doprajte si koláče, oddych, pohodu s rodinou a od nového roka makáme naplno. Teda aspoň ja, inak ma tam bude Tomáš ťahať na lane.
Zdroj fotografií: archív MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

3 000 výškových v tatranských klasikách – príprava na Bokami

3 000 výškových v tatranských klasikách – príprava na Bokami

Jedna zdokumentovaná a poctivá túra ako test, skúsenosti s výbavou, prvé preteky aj nečakaný odvoz vrtuľníkom. Odohralo sa toho dosť, ale v článku sa všetko dozviete.
Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Poď sa s nami pozrieť, ako vyzeral náš freeridový kurz, ktorý sme organizovali v spolupráci so Summit Academy na rakúskom Molltaleri.
BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

Tretiu a zároveň finálnu etapu Bokami Západných Tatier sme poňali trochu odlišným štýlom a skúsili zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Podarilo sa nám to?
keyboard_arrow_up