Andezitové kráľovstvo v strede Slovenska

Nie je skala ako skala - neuveríš, kým neuvidíš. Typ skaly naozaj veľmi ovplyvňuje zážitok z lezenia ako taký. A na to, aké lezenie môžeš zažiť na andezite, sa pozrieme v tomto článku.

Zatiaľ čo na väčšine slovenských skalných oblastí sa stretneš s typickým vápencom, dajú sa nájsť aj výnimky. Andezit je sopečná hornina a už na pohľad sa výrazne líši od „klasickej skaly”. Je tmavší, drsnejší na dotyk a charakteristický vodorovným vrstvením, ktoré vytvára jemné „vlnky”. Lezenie na nich je kúsok odlišné, plôšky na trenie, ktorým najskôr neveríš, sa striedajú s madlami v špárach, komínoch a kútoch. Po pár návštevách si ale určite zvykneš a nebudeš chcieť liezť nikde inde!

Andezitové kráľovstvo v strede Slovenska

Kam sa teda vybrať?

Najväčšou skalnou oblasťou na Slovensku počtom ciest je rozhodne Kalamárka. V okolí sopečného pohoria Poľana tu máme hneď niekoľko sektorov, ponúkajúcich až stovky ciest. Ďalším andezitovým kráľovstvom je nepochybne Sitno, okolie Handlovej, no a najväčšie andezitové steny rozhodne nájdeme na Hrádku.

Kalamárka

Ak sa nechceš v horúci letný deň pripiecť k nejakej južnej stene, zamier k Detve na Kalamárku! Jej skaly sa skrývajú hlbšie v lese a keďže sú situované „dookola”, vždy sa vieš slniečku skryť. Pod Kalamárkou chápeme dokopy až 5 sektorov - Horné skaly, Dolné skaly, Južné skaly, Melichova skala a Boriakove skaly. Všetky tieto sektory nájdeš v sprievodcovi Skaly na Slovensku.

Lezecká história tu siaha až do 60-tych rokov a k lezeckým menám ako J. Valter, K. Kos a J. Štec a ďalším. Celý príbeh jej histórie si môžeš doštudovať na stránke kalamarka.sk.

Kalamárka
Cesty sa pôvodne liezli po vlastnom istení, následne boli niektoré sporo odistené kruhmi a až neskôr sa pridali ďalšie postupové istenia. V súčasnosti si preto vie človek vybrať, či sa pustí do čistej klasiky (so zakladaním vlastných istení), alebo radšej zvolí nejakú „odistenejšiu” cestu. Dodať treba, že aj tie odistené majú výrazne väčšie odlezy a pred nalezením treba poriadne zvážiť svoje možnosti. Prvé istenia sú často o niečo vyššie, ako by bolo bežnému lezcovi príjemné.

Kalamárka, lezenie na Slovensku
Na Kalamárke sa každoročne koncom septembra koná lezecká súťaž Kalamárkap. Súťažné dvojice z troch kategórií (chlapi, baby a zmiešané dvojice) najprv súťažia v behu ku samotným skalám (betónová cesta zdola z dediny) a následne majú celý deň na preliezanie ciest za čo najviac bodov. Hodnotí sa štýl prelezu a bonusové body sú za cesty po vlastnom istení a nepoužívanie mádža!

Hrádok

Ak sa chceš priblížiť horskému lezeniu viacdĺžkových ciest - si tu správne. Na Hrádku nájdeš v každej ceste veľa zážitkov. Okrem odistených ciest s borhákovými štandami nájdeš aj cesty po vlastnom istení. Od najpopulárnejších ciest, na ktoré v pekný deň možno postojíš v rade (Vzdušná IV), tu nájdeš aj také, ktoré (aspoň podľa sprievodcu) nemajú opakovanie! (Hitparáda 70. rokov pokračuje X-/X).

HrádokHrádok

Pri prvej návšteve odporúčam dávať pozor na obtiažnosť. V miestnych päťkách sa sem-tam zapotia aj šestkoví a sedmičkoví lezci. Skala je orientovaná na juh, takže je vhodná na skorú jar alebo neskorú jeseň. Počas leta sa radšej treba skryť do tieňa alebo zobrať pod skalu veľa vody. Aktualizovaného sprievodcu nájdeš na FB stránke.

Hrádok, čelovky, večerné lezenie
Ak máš po lezení čas, vrchol skalného brala ponúka niekoľko miest na opekanie alebo oddych v hamaku. Výhľady na jesenný les a západ slnka tu naozaj stoja za to.

Hrádok, oheň

Sekaniny

Ak sa chceš schovať pred slnkom na Hrádku, určite daj šancu skalkám po okolitom lese. Na Sekaninách nájdeš mnoho sektorov rôznych obtiažností aj orientácií - určite si vyberieš! Sektory sú na oboch stranách údolia a ponúkajú všetko - od nových ciest v previsoch až po staré cesty v platniach.

Končitá

No a pre tých, ktorí do lesa radšej ako lano nosia matrace, nemôžeme vynechať najväčšiu slovenskú bouldrovú oblasť - Končitú.

Sitno

Banská Štiavnica je pre mnohých jedno z najkrajších miest na Slovensku. Úzke uličky v kopci historického mestečka, kalvária a príroda na dosah. Studené tajchy, čarovné lesy, no v neposlednom rade - Sitno!

Hrad Sitno je zrúcaninou z 13. storočia, ktorá stojí na rovnomennom kopci v Štiavnických vrchoch. No a okrem historicko-kultúrnej vsuvky si nechaj čas aj na miestne lezecké skvosty.

SitnoSitno

Lezie sa v dvoch hlavných sektoroch - severné a južné skaly. Nástup síce nie je najkratší, no prejdeš sa peknou prírodou. Odmenou ti budú krásne dlhé andezitové skvosty, ktoré sa tu lezú už od 70-tych rokov. Nevedno, či kvôli šetreniu materiálom, ohľaduplnosti ku skale, alebo lepšej morálke, no odlezy sú tu zapamätaniahodné. Rozhodne si zváž obtiažnosť, do ktorej sa pustíš, a radšej sa pred veľkými projektami oboznám s miestnou klasou a charakterom ciest.

Okolie Handlovej a Veľký Grič

Výnimočným andezitovým rajom je oblasť Veľkého Griča, kde sa lezú dokonca viacdĺžkové cesty rôznych obtiažností. Lezci z Handlovej a okolia sa nedali zahanbiť ani v zime, vďaka čomu môžeš nájsť v tejto oblasti aj zimné mixové cesty, ktoré ti poskytnú pravé horské dobrodružstvo v strede Slovenska.

Handlová
Ďalšie „susedné kráľovstvá” andezitu môžeš nájsť v okolí Handlovej. Miestny horolezecký klub HK Prometeus ponúka na svojej stránke sprievodcu na Lehotské skaly, Bralovu skalu, Malý Grič a Biele veže. Všetky spomenuté oblasti sú tiež andezitové a dokazujú, že miestni borci boli naozaj odhodlaní trénovať na všetkých lokálnych skalách. V sprievodcovi nájdeš aj detailnejšie fotky a popis prístupu pod skalu. Hrádok ani Kalamárku nečakaj, no objavovanie, prechádzky po lese a krásne výhľady rozhodne stoja za to!

Prístrešok, oddych, lezenieLuka

No a ak si budeš chcieť oddýchnuť od andezitu, tak „čo by si kameňom dohodil” nájdeš dve vápencové oblasti - Bralie a Hájsku skalu.

Pripomíname, že väčšina lezeckých oblastí sa nachádza v chránených oblastiach, preto sleduj zoznam výnimiek od Slovenského horolezeckého spolku.
Zdroj fotografií: Jakub Letovanec, DadaP
report_problem Našiel si v texte chybu?
DadaP 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Fascinujú ťa skalnaté mestečká či iné skalné útvary tých najrozličnejších tvarov? V tom prípade máme pre teba skvelý tip na jesennú túru neďaleko rodnej obce Juraja Jakubiska.
Hrebeňovka bielymi kobercami v Malých Karpatoch

Hrebeňovka bielymi kobercami v Malých Karpatoch

Malé Karpaty sú krásne pohorie, ktoré sa na prvý pohľad môže zdať prinízke alebo nezaujímavé, avšak opak je pravdou.
keyboard_arrow_up