Lezecké krásy na Považí

Súľovské skaly, Manínska tiesňava a Strecha Slovenska sú dominantami Považia, ktoré denne navštívi veľa (dokonca aj medzinárodných) turistov. No a ak si okrem fotoaparátu prinesieš aj lezecký materiál, okrem parádnych fotiek ťa čaká aj veľké dobrodružstvo.

Na Považí sa so skalnými oblasťami akoby vrece pretrhlo. Materiálovo dominuje vápenec a zlepenec a lezecké počiatky tu siahajú až do roku 1940 (v prípade Súľova, kde na vežiach zanechali vrcholovú knižku nemeckí vojaci). Nájdeš tu prevažne športovo odistené cesty, ale priprav sa aj na dobrodružstvo, väčšie odlezy, špáry a lezenie po vlastnom istení - trénovať tu vieš naozaj všetky lezecké aspekty.

Súľovské skaly

Nekonečné skalné mesto zlepencových veží roztrúsených okolo dediny Súľov Hradná ponúka lezenie asi všetkých obtiažností a typov. Od položených ciest pre začiatočníkov až po previsnuté „mordy“ pre väčších „drsňákov“.

Súľovské skaly
Ak sa rozhodneš pre lezenie na celý víkend, prespať môžeš napríklad v kempe dole v dedine. Na východ slnka môžeš vybehnúť na zrúcaninu hradu a po lezení ti určite dobre padnú halušky v kolibe na lúke. No a ak sa bojíš, že by si po víkende už mal všetko prelezené, nie je to potrebné. Na Súľove je vyše 20 sektorov a dokopy viac než 500 ciest.

Súľovo

Manín

V Manínskej tiesňave sa lezie na oboch priľahlých kopcoch - na Malom aj na Veľkom Maníne. Zaparkovať môžeš priamo v tiesňave za dedinou Považská Teplá, no ak sa rozhodneš prísť cez víkend, oplatí sa privstať si. Parkovisko nie je najväčšie a môže sa stať, že bude plné.

ManínManín, Sektor Biela Stena

Pribudli začiatočnícke cesty okolo obtiažnosti IV UIAA.
Potom už len treba zvážiť svoje lezecké možnosti a schopnosti. Sektory sú roztrúsené vo väčších vzdialenostiach po oboch Manínoch, preto ti odporúčame vybrať si na deň jeden alebo dva. Najbližšie z nich sú iba pár minút od parkoviska, no a za tými vzdialenejšími sa pokojne prejdeš lesom aj polhodinku.

Pri výbere tiež zváž svoje skúsenosti s miestnou „klasou” (niektoré päťky od lokálnych autorov tu vyškolili aj ostrieľaných lezcov) a pozri sa, či je cesta „športovo odistená”. Nájdu sa tu aj také, v ktorých by si potreboval vlastné istenie, prípadne materiál na viacdĺžkové lezenie. Západy slnka, veľké lúky, ohniská, výhľady alebo bazén a bufety vo vynovenom kempe sú iba potvrdením, že Manín sa oplatí vyskúšať.

Všetky cesty sú detailne popísané v novom knižnom sprievodcovi, ktorý ti pomôže zorientovať sa a nájsť presne to, čo hľadáš.

Prečín

Ak sa ti zapáčilo lezenie na zlepenci, určite sa niekedy zastav aj na Prečíne. Hneď za dedinou Prečín si všimneš, ako z lesa vykúka Prečínska ihla s krížom a v jej okolí nájdeš aj zvyšné cesty.

Prečínska ihlaPrečín, Ihla

V porovnaní s Manínom a Súľovom je Prečín menšia oblasť, ale nenechá sa zahanbiť. V nedávnej dobe pribudli začiatočnícke cesty okolo obtiažnosti IV UIAA a keď si sa s považským zlepencom už zoznámil, určite si vylezieš aj nejakú sedmičku na Prečínsku ihlu.

PrečínPrečín

Priedhorie

Pre tých, ktorým viac vyhovuje lezenie na vápenci, je Priedhorie jasná voľba. Údolie za dedinou Pružina ukrýva až 12 sektorov. Veľkou výhodou je, že sú orientované na rôzne svetové strany, takže v jarných a jesenných mesiacoch sa môžeš vyhrievať na slniečku v sektore Zlatá a v lete nájdeš cesty v tieni stromov v sektore Podkova.

PriedhoriePriedhorie

Strecha Slovenska - Kostolec

Už samotný názov vraví, že sa tu skrýva slovenský unikát. Strecha Slovenska je jaskyňa, obrovský previs, ktorý sa nachádza nad dedinkou Záskalie.

Kostolec
Väčšina ciest v oblasti je z dávnejších čias a aktuálne sa lezú pomenej. Priprav sa preto na menej kompaktnú skalu, väčšie odlezy a potrebu zakladania vlastných istení. Cesty majú často až 30 metrov a odporúčame ich skôr skúseným lezcom, ktorí si vedia užiť aj takúto divočinu.

KostolecKostolec

Zaujímavosťou je štvordĺžková cesta Strecha Slovenska obtiažnosti V A3e, ktorá vedie priamo najväčším previsom a voľný prelez nemá - lezie sa technicky (lezec nepoužíva na postup len skalné útvary, ale aj rebríčky, slučy a pod.).

No a toto z Považia rozhodne nie je všetko. Aby sme neukrivdili ostatným oblastiam, treba spomenúť Bosmany, Belú, Porúbku, Domanižu, Višňové, Kamenné Vráta, Skalku pri Trenčíne alebo Beckov. Ak by si chcel detailnejší článok z niektorej z nich, navrhni to v komentároch a pokojne sa v ďalších článkoch pozrieme aj tam.

Rovnako ako v minulých článkoch, pripomíname, že všetky lezecké oblasti sa nachádzajú v pásme ochrany prírody, preto sa v nich treba správať zodpovedne a rešpektovať lezecké obmedzenia a výnimky. Ich aktualizovaný zoznam nájdeš vždy na stránke Slovenského horolezeckého spolku James.
Zdroj fotografií: archív autora, Filip Valúch
report_problem Našiel si v texte chybu?
DadaP 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Andezitové kráľovstvo v strede Slovenska

Andezitové kráľovstvo v strede Slovenska

Nie je skala ako skala - neuveríš, kým neuvidíš. Typ skaly naozaj veľmi ovplyvňuje zážitok z lezenia ako taký. A na to, aké lezenie môžeš zažiť na andezite, sa pozrieme v tomto článku.
Hrebeňom Solísk až na Bystrú lávku

Hrebeňom Solísk až na Bystrú lávku

Preliezanie, obliezanie, zliezanie, zlaňovanie, vyliezanie, traverzovanie a mnoho ďalšieho. Aj to nám ponúkol Soliskový hrebeň vo Vysokých Tatrách.
Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
keyboard_arrow_up