Výzva ku dňu Zeme – odpad v prírode nechceme

Priprav si doma vrece, rukavice a pomôž nám vyčistiť kúsok našej Zeme. Zapoj sa do výzvy a my ťa odmeníme.

Minulý rok Maroš napísal článok o tom, čo všetko vyzbieral v Tatrách v rokoch 2019 a 2020. Maroš je cyklista a na túry chodí párkrát do roka. Už len počas tých pár túr vyzbieral obrovské množstvo odpadu. Počas každej pešej turistiky nachádzal PET fľaše, obaly od potravín, plechovky, vreckovky, hygienické pomôcky…

Celý Marošov projekt sa začal v lete v roku 2019 pri prechádzke na Zelené pleso, z ktorej sa vrátil ťahajúc plné vrece odpadu. Zmenilo sa niečo od tej doby? Zlepšilo sa to? Sú turistické chodníky čistejšie? Vybrali sme sa na prechádzku na Zelené pleso s vrecom, rukavicami a nádejou, že to bude lepšie.

Ako to dopadlo?

Vyštartovali sme od parkoviska Biela voda smerom na Zelené pleso. Spočiatku, ako sme sa obzerali po okolí, sme si mysleli, že nenájdeme takmer nič. Bodaj by! Stačilo však trochu zájsť od chodníka za najbližší strom a zber sa začal. Jedna, druhá, tretia, piata, desiata vreckovka. Tento scenár sa opakoval pri každom vybočení z turistického chodníka, tam, kde to vyzeralo ako vhodné miesto na „cikpauzu“.

Výzva ku dňu Zeme 2024, zbieranie odpadkov v prírodeMTHIKER Výzva ku dňu Zeme 2024, zbieranie odpadkov v prírode

Vreckoviek by sme narátali určite vyše 100, no horšie bolo, že popri tom sa našli aj obaly od vreckoviek a takisto pár vložiek, tampónov, dokonca aj plienka. Milé turistky, ale aj turisti, úplne chápem, že keď musíš, tak jednoducho musíš, ale bordel za sebou nechať určite nemusíš. Jednoduché riešenie - na túru si pribaľte vždy igelitové vrecko, do ktorého si papier po vykonaní akejkoľvek potreby zabalíte a neskôr doma vyhodíte do koša. Nič komplikované. Našli sme aj pár papierikov od sladkostí, celkovo cca 4 PET fľaše, 3 plechovky, 3 sklenené fľaše od alkoholu. Nechýbali ani kúsky oblečenia - rukavice, spodné prádlo, tričko,...

MTHIKER Výzva ku dňu Zeme 2024, zbieranie odpadkov v prírodeVýzva ku dňu Zeme 2024, zbieranie odpadkov v prírode

Bolo toho dosť! A to sme ani nedošli na koniec trasy. Približne po 3,5 km už začala snehová pokrývka, čiže všetok odpad bol ukrytý pred našimi očami. Na tom mieste sme sa otočili a cestou dole ešte sem-tam niečo našli. V porovnaní s Marošovými výsledkami zberu to asi bolo o niečo lepšie. Určite sa zlepšila aspoň situácia s PET fľašami a plechovkami. Ale aj tak to bolo zlé a boli sme z toho sklamaní. Výsledok? 2 a pol hodiny zbierania, 7 km chôdze a tri kompletne naplnené 35 l vrecia.

Malo to zmysel? Zostali sme znechutení a sklamaní, no na druhej strane s dobrým pocitom, že sme vyzbierali aspoň malý zlomok odpadu, ktorý sa v prírode nachádza. Aj to sa ráta. A možno sme tým prinútili zamyslieť sa niektorých okoloidúcich, a možno tým motivujeme aj niekoho z vás. V to dúfame. Pripravili sme si pre vás totiž výzvu.

MTHIKER Výzva ku dňu Zeme 2024, zbieranie odpadkov v prírodeVýzva ku dňu Zeme 2024, zbieranie odpadkov v prírode

Zapoj sa do výzvy

Každoročne si 22. apríla pripomíname Deň Zeme. My sme sa rozhodli urobiť si celý týždeň Zeme, počas ktorého vás chceme vyzvať k zberu odpadu. Je len na vás, či vyrazíte niekde na turistiku do prírody, alebo sa vyberiete k rieke s naplaveným odpadom, alebo vezmete deti na ihrisko či do parku a počas prechádzky spolu vyzbierate odpadky. Zapojiť sa môžete akokoľvek a kdekoľvek, cieľ je jasný - skrášliť naše okolie a vyzbierať odpad, ktorý v prírode nemá čo robiť. Zapojiť sa môžete počas celého týždňa, od pondelka do pondelka.

Som presvedčená, že všetci MTHIKER čitatelia si nepotrebujete špeciálne tento deň pripomínať, pretože sa k prírode správate ohľaduplne nielen počas jedného dňa či týždňa, ale po celý rok. Veríme však, že vás predsa len trochu nakopneme a urobíte pre prírodu nasledujúce dni o niečo viac. Poďme spolu dnes, na Deň Zeme, odštartovať celý „MTHIKER týždeň Zeme“ a pomôžme tak aspoň malým dielikom našej planéte. A ak to budeme ďalej šíriť, možno týmto prinútime niektorých menej dbalých turistov zamyslieť sa.

Výzva ku dňu Zeme 2024, zbieranie odpadkov v prírode

Zdieľaj a vyhraj

Aby sme vás ešte viac motivovali, vymysleli sme súťaž. Kdekoľvek vyzbierate odpadky, stačí, ak sa so svojím „úlovkom“ odfotíte alebo natočíte video. Fotku alebo video pridaj do stories alebo postu na Instagram (verejný profil) a viditeľne označ @mthiker_sk a #denzeme.

Výzva trvá od pondelka 22. 4. do pondelka 29. 4. a v utorok 30. 4. troch z vás odmeníme. Možno to budeš práve ty, kto vyhrá balíček s naším merchom. Tešiť sa môžeš na:

Všetci traja výhercovia budú informovaní dňa 30. 4. 2024 prostredníctvom stories na Instagrame. Bližšie informácie, ako aj pravidlá súťaže na sociálnych sieťach nájdete na tomto odkaze.
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Súťaž: MTHIKER oslavuje a jedného z vás obdaruje

Súťaž: MTHIKER oslavuje a jedného z vás obdaruje

Dnes, 1. februára 2024, oslavuje MTHIKER 3. narodeniny. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa to celé začalo a v závere si môžeš s nami aj zasúťažiť.
Geocaching - poklady, skrýše a zábava

Geocaching - poklady, skrýše a zábava

Chcete si spestriť pobyt v prírode hľadaním pokladov, ktoré vás môžu priviesť na zaujímavé miesta? Skúste geocaching.
Pozvánka: Od Tatier k Dunaju 2024 - prebehni s tímom 345 km dňom aj nocou

Pozvánka: Od Tatier k Dunaju 2024 - prebehni s tímom 345 km dňom aj nocou

Chceš zažiť atmosféru najväčšieho štafetového behu na Slovensku? Registruj sa, kým nie je neskoro.
keyboard_arrow_up