Turistika so psíkom - tipy, rady, skúsenosti

Máš psíka a chceš s ním chodiť na hory a zažívať nezabudnuteľné zážitky?

Labka, sadni, ľahni, „mŕtvola“, štekaj, plávaj, „lietaj“,.... Jednoducho, uštekaná turistika. Môj haviačik sa volá Korin – sibírsky husky a vždy mi teda nejaký ten zážitok pripraví. Pozrime sa na to, ako sme spolu s turistikou začínali, kam psíka beriem a kam naopak nie, aké dlhé trasy vyberám a čo všetko so sebou balím, aby sme z turistiky prišli všetci zdraví a spokojní.

turistika so psomako na turistiku so psom

Kto som?

Havúšik patrí už medzi geriatrických psíkov a gaučových povaľačov. Čo to znamená? Je starší pánko plemena sibírskeho huskyho, má skoro 11 rokov a zbožňuje spať na gauči. No aj napriek tomu so mnou ešte stále zvládne prebehnúť za pár hodín z Kraviarskeho na Poludňový Grúň. Na konci túry ešte stále kyvká chvostíkom a pobehuje okolo mňa plný energie. Pýtaš sa, ako je to možné? Tréning a príprava sú základ.

turistika so psom

Ako začať?

Super je, že začať turistikovať a užívať si krásy našich hôr môžeš v ktoromkoľvek veku psíka a aj tvojom. Ak nemá psík natrénované, je lepšie pomaly nabaľovať, ako ohroziť jeho aj tvoje zdravie a bezpečnosť. My sme začali pomaličky od šteniatka. Najskôr krátkymi prechádzkami a postupne sme pomaličky predlžovali prechádzky po rovinke až na niekoľko kilometrov.

Jednoduchá všeobecná mierka je, koľko mesiačikov šteniatko má, maximálne toľko km by malo prejsť. Pravdaže, každé plemeno je individuálne a je dobré sa poradiť so svojím veterinárom, aký je najlepší postup pre tvojho psíka.

ako na turistiku so psom

Vždy je dôležité pozorovať psíka, ako sa správa, koľko má energie, ako vysoko dvíha labky, či sa na teba pozerá a niečo potrebuje, ako dýcha,... Psíky prirodzene nechcú prezradiť, že ich niečo bolí, aby ich ostatné zvieratá nevnímali ako korisť. Korin štandardne ťahá ako každý husky, či už do kopca, alebo dole kopcom. No keď chce vodu alebo mlsky, tak príde ku mne a poskakuje okolo. Pletie sa mi popod nohy, strašne sa usmieva a krúti chvostíkom. Postupne sa naučil, ako mi povedať, čo potrebuje. Platí, že pomalým tréningom sa po pár mesiacoch obaja dostanete do formy a budete behať po horách ako kamzíky v Tatrách.

ako na turistiku so psom

Kam a na ako dlho?

Radšej ideš na blink a chceš zažiť neplánované dobrodružstvo na mieste, kde si ešte nikdy nebol? Nepoznáš trasu, nevieš čo ťa na nej čaká, nevieš ako dlho potrvá? Určite to bude super, no tentoraz zváž, či psíka necháš doma oddychovať. Pri turistike so psíkom je podľa mňa plánovanie trasy a príprava základom pre super zážitky.

Osobne milujem prehrabovanie sa v turistických mapách, kukanie, plánovanie, prezeranie presnej trasy. Najradšej cez mapy.cz, no možností je viac a každý má svoju obľúbenú voľbu. Ak som si trasu prešla sama a poznám ju, viem odhadnúť, či si trasu užije aj môj chlpatý parťák. Sú tam reťaze, rebríky, ťažké a vysoké skalné prechody? Zvažujem a zistím, že toto naozaj nie je pre môjho havúšika. Korin je fyzicky veľmi dobre vybavený, no napríklad rebríkov sa bojí. Netrénovali sme chodenie po nich od šteniatka na cvičisku. Takže ani mlsky nepomôžu a pre mňa je bezpečnosť moja aj jeho to najdôležitejšie.


Ideme pozrieť do národného parku? Ako prvé kuknem návštevný poriadok a zisťujem, či má psík do národného parku vstup povolený a za akých podmienok. V Malej Fatre musí byť psík na vôdzke po celý čas. Samozrejme, môže sa chodiť len po turistických chodníkoch. V Národnom parku Nízke Tatry musí mať naviac aj náhubok po celý čas. Pripomeniem, že povinné očkovania a odčervenia sú nutnosťou a odporúčam pripraviť psíka dopredu aj na kliešte (obojček, pipeta, tabletka, atď.).

turistika so psom
Nezabúdaj prosím, že na turistike môžeš stretnúť veľa ľudí aj zvierat. Preto by si mal mať psíka vždy na očiach a pod kontrolou. Základné povely by mal psík pravdaže ovládať. Jedným z najdôležitejších je „ku mne“, resp. „k nohe“.

ako na turistiku so psom

Vieš ako dlho budeš so psíkom na turistike? Pár hodín, pol dňa, celý deň, viacdňová túra s prespávačkou? Na všetky možnosti sa dá pripraviť a užijete si výlet obaja.

Čo balím na kratší výlet?

Či už ideme na pár hodín, alebo celý deň, vždy beriem môj najobľúbenejší malý 24-litrový ruksačik Sirrius od Osprey. Ruksak má bedrový pás a výstuhu na chrbát, čo je pre mňa super. V bedrových kapsičkách „žijú“ trvalo vrecká na hovienka, zápalky, višňový Carmex a maličký nožík. Sem-tam sa tam objaví aj nejaká tá sladkosť pre mňa.

ako na turistiku so psom
Balím niečo pod zub pre mňa, dostatočne veľa mlsiek pre havúšika (v prípade dobrôt resp. žrádla je vždy lepší variant viac ako nemať dostatok), občas slúžia ako odmena, občas ako motivácia. Ďalej skladaciu misku na vodu a pravdaže dostatočne veľa vody pre nás oboch. Štandard by mal byt aspoň 1 liter čistej vody pre psíka.

Viem doplniť vodu na trase, napije sa psík z potoka alebo studničky? Nájdem ešte sneh vo vyšších polohách? Aké budú teploty počas dňa? Všetky parametre mi ovplyvnia rozhodnutie, koľko vody budem brať. Sibírsky husky naozaj nemá rád vysoké teploty, a tak počas letnej sezóny veľmi zvažujem, kam a či vôbec so mnou na turistiku pôjde.

turistika so psom
Korin, keď vidí postroj, hneď vie, že sa ide na výlet a teší sa. Poskakuje, pobehuje, otravuje, krúti chvostom. Aj napriek tomu, že má čip, navliekam mu cez hlavu obojok s malou schránkou, v ktorej je moja adresa a telefónne číslo.
Aj psík môže mať svalovicu ako ty.
Nasadím slušivú žltú neónovú vestu a na ňu postroj. Balím dlhú vôdzku, ktorú si viem pripnúť na bedrový pás ruksaku (nepoužívam úväz na canicross). Ruky mám tak vždy voľné. Dobré je mať vždy zbalenú v ruksaku aj lekárničku pre seba a psíka.

ako na turistiku so psom

Ideme na prespávačku?

Prespanie v prírode pre mňa znamená, že spíme v stane. Preto beriem veľký batoh od Osprey. Prešla som s ním GR20 aj NT a nemôžem si ho vynachváliť. Havúšik vtedy ostal pravdaže doma oddychovať. Keďže som veľký bojko, nikdy nespávam len tak pod holým nebom, stan je pre mňa „must“. Korin by zas chcel spávať len vonku, kde má kopec nových pachov a všetko je zaujímavé. Trošku vždy zabojujeme, ale nakoniec ho dotlačím ku mne do stanu.

Keďže má Korin mega kožuch, nepotrebuje vlastnú karimatku a spacák. Keď už, karimatku obsadí moju a ja spím nohami na zemi a telom na karimatke. Chápem však, že ostatné plemená nemusia byť takto od prírody vybavené hustým kožuchom. Preto odporúčam karimatku alebo podložku psíkovi zobrať. Pre fajnšmekrov je na trhu aj kopec možností spacákov pre psíky. Niektoré sa dajú pripnúť k tvojmu, čo je super a počas chladnejšej noci sa viete navzájom zahriať, naprdieť si spolu.


Koľko krmiva beriem?

Čo sa krmiva týka, beriem štandardnú dennú dávku granúl, plus 20 % naviac. Predsa len, na turistike aj ty viac zješ a psík to má rovnako. Popri tom, samozrejme, cez deň dostáva mlsky. Sibírsky husky vypije za deň veľa a na turistike počas jari a jesene ešte viac. Ak viem, že nenájdeme prirodzenú vodu, beriem minimálne 1,5 litra vody na deň.

turistika so psom

Po turistike

Po turistike nechaj psíkovi dostatočný oddych v závislosti od dĺžky, náročnosti túry a veku psíka. Aj on môže mať svalovicu ako ty. Pre lepšiu regeneráciu je dobré dať ku štandardnej dávke aj niečo naviac. Či už vo forme vyššej kŕmnej dávky, alebo výživového doplnku pre psíka.


Spoločný pohyb a zážitky vás spoja a vybudujú puto na celý život. Užite si pohyb v prírode obaja a hlavne bezpečne a ohľaduplne.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
ziriane 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Speedhiking alebo ako turistikovať svižne a s ľahkosťou

Speedhiking alebo ako turistikovať svižne a s ľahkosťou

Chceš sa pohybovať v horách rýchlejšie, výkonnejšie a naľahko? Vyskúšaj speedhiking.
Prvá pomoc na horách - bezpečne za každých okolností PR článok

Prvá pomoc na horách - bezpečne za každých okolností

Hory sú krásne, no nebezpečné. Preto treba mať so sebou výbavu, ktorú možno využiť v prípade vyhrotenej situácie.
Ako na ferraty: Výbava a oblečenie

Ako na ferraty: Výbava a oblečenie

Súčasťou každého športu, ktorý chceme vykonávať, je vlastné vybavenie. Ani ferraty nie sú výnimkou. Pozrieme sa, čo všetko treba mať so sebou, ak chceš absolvovať ferratu bezpečne.
keyboard_arrow_up