Veľký Inovec: Objavovanie čarovného Regiónu Gron

Turistika pre všetky vekové kategórie v srdci listnatých lesov a dychberúcich lúk čaká na teba pri výstupe na Veľký Inovec.

Oblasť Regiónu Gron je ohraničená pohoriami ako Vtáčnik, Štiavnické vrchy, Tribeč, ale aj Pohronský Inovec, kde sa tento kopec nachádza. Tieto pohoria sú tvorené prevažne vulkanickým podložím a vďaka tomu môžeš v lesoch spozorovať mnohé väčšie skaly alebo lepšie pomenované kusy skamenenej lávy. Názov Regiónu Gron je z pôvodného názvu rieky Hron.

Veľký Inovec
Tento región je charakteristický rozľahlými lesmi, ktorými sú popretkávané početné turistické chodníky a novovzniknuté cyklotrasy. Svojou bohatou históriou sa môžu pýšiť aj mnohé dedinky, kde sa nachádza mnoho pozostatkov po banskej činnosti.

Veľký Inovec

Veľký Inovec

My sme na vybrali na najvyšší vrch tohto pohoria vo výške 901 m n. m., nazývaný Veľký Inovec. Na tento vrch sa dá dostať doslova všetkými turistickými farbičkami, ktoré táto škála ponúka. My sme sa vybrali z nám blízkeho Drozdova, ktoré slúži v zime ako skicentrum a v lete ako bikepark. To sa dá pekne spojiť v zime aj v lete. Na vrchol sme sa vybrali po modrej turistickej značke, kde sme prechádzali listnatými lesmi, prevažne dubmi, kde sa striedali aj lúky, na ktorých sa pásol dobytok.

Veľký Inovec výletVeľký Inovec

Príroda všade naokolo

Stretli sme aj milého pastiera, ktorý nám porozprával o divokej zveri, ktorá sa objavuje tiež - srnky a diviaky. No a medveďa za hojný počet rokov pôsobenia v tejto oblasti ešte nestretol. Super, hovoríme si, pre tých, čo by sa obávali tohto zvera, ideálna túra. Následne sme sa napojili na žltú značku, ktorou sme prešli na hrebeň Rudnej magistrály. Rudná magistrála vedie od Muránskej planiny až do Zlatých Moraviec - vyše 250 km a 10 000 metrov prevýšenia.


Po stopách Rudnej magistrály

Na hrebeni sa nachádza na krátkom úseku stará asfaltová cesta a studnička. Onedlho sme sa dostali ku chate Veľký Inovec. Výhľad odtiaľto bol až na jadrovú elektráreň Mochovce. Chata bola momentálne mimo prevádzky, ale počas prázdnin by mala byť opäť otvorená. Len 5 minút od chaty nás delilo od vrcholu Veľkého Inovca.

Veľký Inovec
Prechádzali sme lesom plným listnatých stromov a zrazu medzi nimi kopa skál a samotný vrchol. Nádherné výhľady široko-ďaleko s nekonečným jagavozeleným lesom v nás vzbudzovali úplný pokoj. Sadli sme si na skalu, zapísali sa do denníčka a užívali sme si prítomný okamih a čarovné ticho naokolo.

Veľký Inovec

Čo sme si na túru zobrali?

Na túto príjemnú túru nám stačil malý batoh s desiatou, nejakými energy tyčinkami, keďže sme si neboli úplne istí, či chata s bufetom bude otvorená, tak sme sa patrične aj poistili. Mali sme veľmi príjemné a slnečné počasie, no samotný les si držal svoju klímu, takže dlhé nohavice boli akurát a krátke funkčné tričko, ktoré som si poistila mikinou v batohu.

Vždy nosím so sebou aj lekárničku a alu fóliu, človek nikdy nevie a prvú pomoc nemusíš podať len sebe, ale aj druhým. Topánky som si zvolila nízke a bola to ideálna voľba aj v tomto prípade, keďže technický terén bol len pár skaliek v závere vrcholu Veľkého Inovca.

Veľký Inovec

Čo sa dá navštíviť v okolí?

Okrem spomínaného bike parku a skicentra sme v minulosti navštívili aj Štiavnické vrchy a okolie či samotné mesto Banskú Štiavnicu. Neminuli sme ani najvyšší vrchol v okolí - Vtáčnik a Bojnice. Z druhej strany nezabúdame ani na pohorie Tribeč.

Veľký Inovec

Zhrnutie

  • Názov: Veľký Inovec
  • Lokalita: Pohronský Inovec, Región Gron
  • Značenie: modrá, červená a žltá značka
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Trvanie: 2 - 3 hod.
  • Parametre: 8km/285 m
  • Typ: okruh, vrchol
  • Možnosť parkovania: parkovisko pri skicentrum/bikepark Drozdovo
  • Mapka a GPX: Strava


Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.

Zdroj fotografií: Viktor Tóma MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Poznáš všetky národné parky Slovenska?

Poznáš všetky národné parky Slovenska?

Poď sa pozrieť na slovenské národné parky a nájdi si pre seba ten najlepší a najobľúbenejší alebo naopak, poď objavovať krásu a jedinečnosť každého z nich.
Skalisko - skala schovaná uprostred Volovských vrchov

Skalisko - skala schovaná uprostred Volovských vrchov

Čo tak navštíviť menej známe pohorie, kde sa môže stať, že za celý deň nestretneš nikoho a napriek tomu si užiješ krásne kruhové výhľady? Ide sa na Skalisko.
Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
keyboard_arrow_up