Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Asi sme sa nepochopili. Nechcem mat tepy ako ma niekto iny ani nechcem behavat rychle casy. Ako tu uz niekto pisal ide mi skor o zdravie. Viem ze tym ze som poslednych 20 rokov sportoval (i amatersky pretekal) v roznych sportoch vzdy vo vyssich intenzitach tak som sa uplne rozhasil. Nikdy som realne netrenoval. Uz viem ze to je brutal zataz ze tepy a zony v ktorych beham mam vyssie ako som si myslel a chcem to fixnut. Realne to vyzera ako by som prve zakladne zony do tych 70% mhr preskakoval a aj ked sa skutocne snazim behat co najpomalsie tak mi to skoci okolo tych 70% takmer instantne. Na biku som na tom ovela lepsie, tam nemam problem udrzat ani nizsie intenzity ani fungovat vo vysokych intenzitach niekolko dni po sebe (bikepacking s kratkym spankom, prevyseniami cez 2000 a k tomu kazdy den s nejakou ferratou cez 60 min vystup na rychlost) - akurat pri tom dychcim a potom som odpisany na dost dlho. Na enduro cz/sk pretekoch sa v slapavych rs blizim k tym najlepsim (cca 4-12 miesto minimalne v kategorii, brzdou je skor technika a agresivita). Viem ze to tiez nie je dobre ale pri behu som na tom ako zaciatocnik bezec. Skialp mam niekde medzi, lezenie asi skor blizsie k behu.
V podstate cele dva mesiace citam clanky, kazdy sa trochu lisi ale kazdy riesi to co tu pisete, ze zacinat treba budovanim aerobnej vytrvalosti. Nic o tom ze by som bol v nejakom sporte na tom lepsie alebo ze by som mal uz vybudovane tie vyssie zony.
Realne za ten mesiac co sa snazim behat v co najnizsich tepoch uz viem bezat realne pomalsie a napriklad teraz som si pozrel porovnanie rovnakej trasy pred mesiacom a pred par dnami na 8,5km s prevysenim 170m. Pred mesiacom to bolo avg pace 7:32 a HR 170 (65% nad 175) a na takmer 95% rovnaka trasa s totoznymi parametrami pred 9 dnami avg pace 7:34 a HR 146 (len 22% nad 155 a 0% nad 175). Pocitovo ovela lepsi pocit na tom druhom behu, bez zastavok, bez pocitu ze umriem. Pripadne vcera 21km, 377m prevysenie a 154 tepov, s kratsimi strmsimi vyslapmi a plynulymi dlhymi klesaniami to vyslo na 7:08min/km. Nejaky rozdiel uz zacinam badat i na skialpe kde vydrzim dlhsie vo vyssich tepoch a zvladam sa hybat i v o nieco nizsich tepoch.
V podstate sa pytam ci je dobre behat tak ze mam nastaveny HR alert na zonu 70%-80% mhr s tym ze realne na rovinkach som na tych 80% a to co uz mam vybudovane si aktualne drzat skialpom vo vyssich intenzitach alebo ci mam nieco upravit ci uplne zmenit ak mi o beh ako taky vobec nejde (ziadne preteky ani dokazovanie si niecoho). Nechcem este zhorsit stav ktory mam ze by som zapojil dalsi sport a prepinal sa i v nom. Zatial mi to pomaha ale neviem ci to je uplne optimalne, nechcem sa uplne odpisat.
Zatial som z toho vsetkeho vyvodil ze mam trenovat ako zacinajuci bezec co ine sporty nerobi. Je to tak?
V kazdom pripade dakujem za rady, vazne si cenim ze chcete poradit a sorry za tie moje dlhsie vylevy.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
V podstate cele dva mesiace citam clanky, kazdy sa trochu lisi ale kazdy riesi to co tu pisete, ze zacinat treba budovanim aerobnej vytrvalosti. Nic o tom ze by som bol v nejakom sporte na tom lepsie alebo ze by som mal uz vybudovane tie vyssie zony.
Realne za ten mesiac co sa snazim behat v co najnizsich tepoch uz viem bezat realne pomalsie a napriklad teraz som si pozrel porovnanie rovnakej trasy pred mesiacom a pred par dnami na 8,5km s prevysenim 170m. Pred mesiacom to bolo avg pace 7:32 a HR 170 (65% nad 175) a na takmer 95% rovnaka trasa s totoznymi parametrami pred 9 dnami avg pace 7:34 a HR 146 (len 22% nad 155 a 0% nad 175). Pocitovo ovela lepsi pocit na tom druhom behu, bez zastavok, bez pocitu ze umriem. Pripadne vcera 21km, 377m prevysenie a 154 tepov, s kratsimi strmsimi vyslapmi a plynulymi dlhymi klesaniami to vyslo na 7:08min/km. Nejaky rozdiel uz zacinam badat i na skialpe kde vydrzim dlhsie vo vyssich tepoch a zvladam sa hybat i v o nieco nizsich tepoch.
V podstate sa pytam ci je dobre behat tak ze mam nastaveny HR alert na zonu 70%-80% mhr s tym ze realne na rovinkach som na tych 80% a to co uz mam vybudovane si aktualne drzat skialpom vo vyssich intenzitach alebo ci mam nieco upravit ci uplne zmenit ak mi o beh ako taky vobec nejde (ziadne preteky ani dokazovanie si niecoho). Nechcem este zhorsit stav ktory mam ze by som zapojil dalsi sport a prepinal sa i v nom. Zatial mi to pomaha ale neviem ci to je uplne optimalne, nechcem sa uplne odpisat.
Zatial som z toho vsetkeho vyvodil ze mam trenovat ako zacinajuci bezec co ine sporty nerobi. Je to tak?
V kazdom pripade dakujem za rady, vazne si cenim ze chcete poradit a sorry za tie moje dlhsie vylevy.