Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Odpoved starej skoly (takych bezcov v 90tkach, kedy behali len ti co boli rychli) je, ze 10 pod 40 zabehne priemerne zdravy muz v principe bez treningu. V sucasnosti sa nam tato odpoved velmi nepaci, lebo pre viacerych to nie je uplne jednoducha zalezitost. Z mojho pohladu (co 95% aktivit su behy vsetkeho druhu) postacilo pravidelne behat (70-80km / tyzden) volne - konverzacne a pravidelne zaradovat intervalovy trening 5-8 x 1km na drahe / na hradzi.
10km pod 40 minút bez tréningu? To je strašná blbosť. To sa mi ani nechce veriť, že to mysleli vážne. Či oni skôr nelakovali ostatných, aby si si mysleli že sú lemry lenivé, keď to nevedia zvládnuť bez tréningu.
Ja som začal pred niekoľkými rokmi behávať (hlavne kvôli hokeju) a 10km behy som postupne stlačil od 60-70minút na nejakých 48-52 minút. Akože nie som najmladší ale zase VO2 max mám na úrovni 50-51. Ale dať tempo bez tréningu pod 40 minút? Neexistuje.
Jedine ak by som sa primárne vo svojich aktivitách zameral len na beh a bicykel-hokej-plávanie odsunul na doplnkový šport. Potom možno za rok-dva by to šlo.
Veď špičkoví bežci mávajú tempo okolo 3 minúty na km. To je pre "netrénovaného priemerne zdravého muža" v podstate šprint.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
10km pod 40 minút bez tréningu? To je strašná blbosť. To sa mi ani nechce veriť, že to mysleli vážne. Či oni skôr nelakovali ostatných, aby si si mysleli že sú lemry lenivé, keď to nevedia zvládnuť bez tréningu.
Ja som začal pred niekoľkými rokmi behávať (hlavne kvôli hokeju) a 10km behy som postupne stlačil od 60-70minút na nejakých 48-52 minút. Akože nie som najmladší ale zase VO2 max mám na úrovni 50-51. Ale dať tempo bez tréningu pod 40 minút? Neexistuje.
Jedine ak by som sa primárne vo svojich aktivitách zameral len na beh a bicykel-hokej-plávanie odsunul na doplnkový šport. Potom možno za rok-dva by to šlo.
Veď špičkoví bežci mávajú tempo okolo 3 minúty na km. To je pre "netrénovaného priemerne zdravého muža" v podstate šprint.