Behanie
ne, vážne lapaloma, Stax, janoxl, Marli, user_id, ... to celý civilizovaný svet už roky hodnotí kondíciu bežcov, ... takýmito exaktnými údajmi
na tvojom mieste by som sa predčasne nevytešoval, tvoja kondícia - aeróbna výkonnosť srdcovo cievneho systému čo si dosiahol VO2max dajme tomu 58 ml/min/kg hodinami jazdenia na bicykli a to nie že ,,turistikou,, ale určitým výkonom pôjde takýmito 50 minútovými behmi tempom napr. 5 minút na kilometer rapídne dole (ak by si naďalej neabsolvoval aj hodiny určitým výkonom na biku), aby si mal len z behania VO2max 58 ml/min/kg musel by si dosiahnuť bežeckú výkonnosť 36:20 min. na 10 000 m to je tempo 3:38 min/km, na takúto výkonnosť pri ktorej je spomenutá VO2max by si musel behanie podstatne zrýchliť, neviem či si ju vieš predstaviť ale môžeš si to oskúšať v najbližšom behu - koľko takýmto tempom prebehneš, tri behy máš za sebou tak ťa čaká najbližší minimálne rok cca dalších 200 takýchto 50 minútových behov ale nie s pace 4 - 5 - 6 - 7 min/km ale aj podstatne rýchlejších, za 50 minút je síce odbehané ale akú to má takým tempom 5 - 6 - 7 min/km hodnotu - oproti mnohým hodinám určitým výkonom na biku, toto je ten reálny zásadný rozdiel behu oproti biku, ja som bol dnes 2 hodiny na biku výkonom 3,3 W/kg pri bpm 156 (čo odpovedá cca 164 bpm bežeckým) to je 86 % z môjho cyklistického max., napr. pri takejto cyklistickej výkonnosti 3,3 W/kg počas 2 hodín je VO2max cca 56 ml/min/kg - tomuto VO2max odpovedá bežecká výkonnosť 37:30 min. na 10 000 m, samozrejme že by som to neodbehol ale oproti behu sa x-násobne väčším počtom odjazdených hodín na biku určitým výkonom takáto kondícia - aeróbna výkonnosť srdcovo cievneho systému VO2max cca 56 dosiahne
"Bicyklujem uz nejednu dekadu, ako obycajny hobik samozrejme, a ked som dal davnejsie ku koncu roka na jesen/zimu beh, aj pri pomalom tempe som bol zadychcany a nohy ma boleli.
Teraz ked dam obcas beh, je to bez zadychcania a nohy su v pohode (hmotnost mam priblizne rovnaku). Zaujimave
Pred par rokmi som zistil presne to iste.
Ak chces zlepsit kondicku tak beh je najlepsi.
Zapajas cele telo, typicky hned po prvom behu svalovica na bruchu.
Behaval som len 3km, rekreacne, ziadne vedecke pristupy, zony a bol vidiet rozdiel v kondicke.
Hlavne na turistike v horach.
Na biobiku (mam aj e-bike) som vtedy nalietal hromady km ale uz len ten pravidelny 3km beh mi dal ovela viac.
Takze za mna odporucam aj behavat.
A ako píše Stax, človek má oproti bajku za chvíľu odbehané...
tak požierať jesenno, zimno jarné objemy je vhodné ak sa chceš zlepšovať menej, ak sa chceš zlepšiť viac je potrebné behať aj v prípravnom období tak rýchle veci aby si po jari nezažíval na pretekoch a tréningoch laktátovo šľachovo svalové, ... šoky a aj vďaka ním sa nezlepšil len na 85 % zo svojho maxima teda je potrebné čím viac udržiavať dosiahnutú úroveň natrénovanej tempovej rýchlosti, tempovej vytrvalosti, rýchlosti behu na úrovni ANP hoci to v zime na šmykľavom podklade nie je jednoduché, takže čím menej pomalých ,,objemových,, kilometrov budeš mať v prípravnom období (do konca jari) tým viac sa zlepšíš, celkové týždenné objemy na čas half maratónu za 1:06 hod. (v karbonových maratónkach súčasných hviezdnych technológií bez prípravy vo vysokej nadmorskej výške, bez hypobarickej komory je to čas 1:04:30 hod. a s využitím aj týchto hviezdnych metód je to čas 1:02 hod. až 1:03 hod.) sú od 130 do 155 km s tým že pomer ,,pomalých,, objemových kilometrov a kilometrov v zmiešanom a aneróbnom režime je 70 % k 30 % v týždennom, mesačnom celkovom objeme
Ak by som sa vsak zacal sustredit na intenzity, zony, effort ..stratilo by to u mna ten "fun factor" . Osobne ani nesledujem aky dlhy cas bezim. Bezim v podstate kolko ma to bavi a ako sa pri tom citim v danom case citim. Skoro ako Forrest Gump
Ten rozdiel v prebehnutych km sa ale nedal nevsimnut. Na moment zaujalo
Teraz ked dam obcas beh, je to bez zadychcania a nohy su v pohode (hmotnost mam priblizne rovnaku). Zaujimave
Minuly tyzden som sie len "na chvilu", tak som ani vodu nebral a bolo z toho 8km. Vcera uz aj s vodou 16km, co je moj rekord.
Koncom novembra zas trochu maknem, aby som bol pripravený na zimnú (bežky) sezónu.
Dúfam, že nebude bieda ako vlani, to som nové bežky ani nevytiahol, brúsil som len staré kameňáky... Viem, že na Čertovici bolo vlani skvelo, ale tak ďaleko sa mi nechcelo jazdiť... Tento rok ale určite pôjdem, nech sa mi nezosušia...
Som zvedavý či dotyčný má charakter a ozve sa, že mu tá cena nepatrí. Ak nie, tak je pekný sviniar. Lebo si tu už určite musel všimnúť.
Usporiadateľ povedal, že sa to nejak vyrieši, v čo teda dúfam, inak to bude pekná blamáž...
Palec hore organizátorom. Hodinky vyriešili od sponzora. Čakali či sa niekto ozve, samozrejme nie...
Koncom novembra zas trochu maknem, aby som bol pripravený na zimnú (bežky) sezónu.
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14