Behanie
Co na strave sledujem top (ultra) maratoncov bezcov (Kreienhuebel, Sorokin, Jornet,..), tak nikto z nich si urcite nechodi zabicyklovat (u bezcov co behavaju kratsie ako maraton mi bicykel dava este mensi zmysel). Ale cyklisti zabehat ano, aj pocas sezony. Dokonca niektori velmi slusne, vid Pidcock. Aj ked van der Poel, Pidcock, ci WVA nejaky ten slusny beh potrebuju aj kvoli cyklokrosu. Zabehat si castokrat chodieval aj Greipel napriklad, aj ked nie ziadne bomby. Bardet zvykol napriklad behavat traily do kopca. Ale vravim, je to len moje pozorovanie.
Triatlonistami by som asi neargumentoval, lebo slovenska situacia je skreslujuca a dost vzdialena od (svetovej) reality: to, ze sa nasi triatlnosti umiestnuju na nasich bezeckych pretekoch casto na bedni neznamena, ze su dobri bezci, ale ze nasi cisto bezci, su slabi bezci
A to co spominas Zatopka je tiez trochu nestastne porovnanie, lebo viac ako minuta na 10 000m (medzi stefkom a zatopkom) je pri hentakych casoch rozdiel triedy a nie ze +- rovnake casy. Aj ked silny faktor je doba, kedy to behaval...
a k tej ivanovej tabulke, resp. celkovo k SK rekordom, noze si tam skus dosadit napr. takeho Zatopka, kt. +- rovnake casy daval pred 70 rokmi (a EPO vtedy este nebolo
takže Slovenskí bežci - ak chcete dosiahnuť takéto výkony nebicyklujte ale venujte sa len behu, nemrhajte svoj nie neobmedzený potenciál na pre beh kontraproduktívne aktivity, podľa možnosti behajte po rovine - aby ste nestrácali rýchlostné schopnosti behaním do kopca, ...
Pri profi cyklistovi si viem predstavit drobnu prekazku, kedze pri behu mas spravidla vyssie tepy (15-20 uderov) a "nesies cele telo", mal by si mat nasledne aj dlhsiu rekonvalescenciu a tym padom dlhsi vypadok z riadneho treningu. Tzn. nemal by behavat velke objemy v ramci treningu v sezone resp. pred pretekom. Par tyzdnov pred pretekmi sa beh uplne vynechava.
Taktiez si z mladosti pamatam vhodnu kombi v poradi bicykel-beh a nie naopak v ramci dna. (samozrejme duatlonisti trenuju obe)
Pri bezcoch sa zas odporuca o trochu vyssia kadencia na bicykli a cyklo sa vyslovene odporuca na dlhe treningy vytrvalosti. Pred pretekom sa neodporuca bicykel, naopak po pretekoch ako regeneracia ano.
V zasade sa ale nevylucuju, ak sa nebavime o pred-pretekovej faze... (nie som profi sportovec
chcem sa spytat, ze ci tu je nejaky (kludne aj starsi/uz neaktivny) profesionalny sportovec (cyklista / bezec / atlet) a podelil sa s nami o svoje skusenosti s pristupom k treningovym metodam BEH vs BICYKEL. Cital som totiz viacero kniziek (aj z minulosti) a je to jedna z tem kde sa odbornici a profesionali nevedia akosi zhodnut... jedna skupinka tvrdi ze beh a bicykel su pre profesionalov absolutne sa vylucujuce aktivity (cize ked profik cyklista chodi rekreacne / easy behat, tak si skodi) a su tu nazory, ze beh je tak univerzalna aktivita pre telo (srdce, pluca atd) ze bez zakladnej "bezeckej kondicie" akoby ani profesional sportovec (nie len cyklista) nemohol existovat.
ak by sa nasli nejake skusenosti sucasne, ale aj minule, ze akym "metodam" verili vasi treneri, resp. vy sami..tak by ma to celkom zaujimalo
Terén to vôbec neberie do úvahy. Len sklon a pripadne ešte vietor
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14