Behanie
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_non-professional_marathon_runners
Vrcholovi sportovci, s maratonskym osobakom pod 3 hodiny: 13
Vrcholovi sportovci, s maratonskym osobakom nad 3 hodiny: 40 (plus viem o tom, ze bezal napriklad aj Mark Messier v NY a zabehol cez 4 hodiny).
Profi cyklisti su na tom o cosi lepsie ako priemer, ale musel bezat nedavno aj Yates v kontroverznych teniskach a Jalabert si musel zlepsit svoj povodny cas, ktory bol 3h 11min:
Pod 3 hodiny: 6
Nad 3 hodiny: 4.
No prosím. Z tisícov vrcholových športovcov 13 zabehlo pod 3 hodiny. Takže veľmi málo. Určite nie skoro každý.
- pohybujem sa najma v bezeckych komunitach (aj stari, aj mladi, aj rychli, aj pomali). Moj postreh: pred 20 rokmi islo o beh + zabavu a dnes je to o instagrame a strave (s nadsazkou samozrejme)
- pred tymi 20 rokmi poznam ludi co behali aj 2:30 (hobby bezci) po robote, s kamosmi atd. proste ludia zmenili casom styl na sedavejsi pohodlnejsi a preto sa cas 3 hod zda intergalakticky (ale urcite nie je)
- co sa tyka profi sportovcov a behu: uz v ramci bezeckych disciplin je to velky rozdiel - napr. Usain Bolt nebude behat maraton lebo je skor kulturista ako vytrvalec... Z atletiky vieme, ze sa to da rozdelit na sprinty, stredne trate a potom vytrvalcov - v mladsom veku 5,10 a neskor maratonci (kipchoge, bekele)... Takto nejak analogicky by som sa snaizl aj na cykliatov pozerat - drahovy spurter co ma 100kilo a vyzera ako hulk nebude az taky dobry vytrvalec, ale v sprinte na 100m je urcite dobry (podobne ako guliari, ci judisti) proste vybuch sily a potom koniec. Vytrvalec v cyklistike ma s najvacsou pravdepodobnostou velku sancu byt aj dobrym vytrvalcom bez bicykla (ak riesime cinnost srdca ci usilie, dychanie atd)
- ak teda profi sport ma nutnost v kardio zaklade (vytrvalost) tak po kratkej adaptacii by ti ludia urcite dali maraton pod 3..ale nemaju dovod to robit, naco?
- ku karbonovej obuvi: na maratone to podla statiatik vychadza tak 3-5sek/km zlepsenie oproti bezeckym teniskam bez strun
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_non-professional_marathon_runners
Vrcholovi sportovci, s maratonskym osobakom pod 3 hodiny: 13
Vrcholovi sportovci, s maratonskym osobakom nad 3 hodiny: 40 (plus viem o tom, ze bezal napriklad aj Mark Messier v NY a zabehol cez 4 hodiny).
Profi cyklisti su na tom o cosi lepsie ako priemer, ale musel bezat nedavno aj Yates v kontroverznych teniskach a Jalabert si musel zlepsit svoj povodny cas, ktory bol 3h 11min:
Pod 3 hodiny: 6
Nad 3 hodiny: 4.
Spomenul som cyklistov lebo je to tu hlavne o cyklistoch a aj tý ma motivovali maraton odbehnuť, plus prvotný moj koment bol k výkonu cyklistu v maratone. Nerozumiem prečo máš snahu znižovať výkony športovcov, to že je niekto lenivý a nevie trpieť neznamená že sa to týka všetkých. Presne ľudia ako ty znižujú latku, a nie len v maratóne svojou pohodlnosťou.
Ako som písal vyššie, mimo silových športov či ťažkých váh by každý profík mal zabehnúť okolo 3hod. Beh bol a myslím že je súčasťou prípravy väčšiny športov, takže pre nikoho to nie je neznáma disciplína.
Limit 4 hodiny ostal aj po revolucii nehakú dobu a práve ten nútil bežcov k behu, proste minimálne tempo 11km za hodinu a nie rýchla chôdza.
Veril by som ze vacsina pro cyklistov by po kratkej cca 2mesacnej priprave dali 3h v pohode
Ty si daj Vaporfly, možno tiež pomôže.
Netvrdíme, že vrcholový vytrvalostný športovec je schopný zabehnúť maratón len za 3:53 - 4:00 hod. ,,Veľa,, z nich by ho dalo za 3:30, málo aj za 3:15 ale len veľmi málo za 3:00 hodiny. Určite pre nich 3:00 hod. neni bežná vec.
Robme veci presne.
Jeden taký strava cyklista s päťkou zabehnutou za 13:25 tu nedávno bol. /Pidcock/. Nakoniec to bolo o takmer 20 % pomalšie.
edit: Kristína. Môj maratón za 3:02:37 z MMM Košice 1983 je v dnešných karbonových Nike Vaporfly co má napr. Yates zabehnutý pod 3 hodiny. Medzi 3:02:37 a 3:00:00 je až taký problém, že sa stačí prezuť.
Viem, že je to sakra rozdiel, pre mňa nedosiahnuteľný.
Ale ja nie som vrcholový vytrvalostný športovec.
A je sakra aj rozdiel, behať 40-50km týždenne a 12km týždenne.
A behať celý život a začať pol roka pred tým, je tiež sakra rozdiel.
Ale ak ma tu dá niekto svojimi radami do takej formy,
že by som to vedel dať za 03:10:00, tak mu budem vďačný.
Robme, čo nás baví a na čo máme čas.
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14