Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Ja uz treti tyzden, a dufam ze mi to vydrzi celu zimu. Tiez to po prvej 25-minutovke stalo zato, tri dni som preklinal schody a nemohol poriadne sadnut na hajzel
Tak dnes prvá skúšobná 20-ka s Vaporfly... Mierne nestabilné pri došľape (ale zas ja nebehám non-stop cez špičky ako chlapci africkí), ale inak maximálna pecka... Trampolína hadr...
Tak ono ako som predtým písal - toto nie je tréningová topaňa, je to závoďák... Takže tých km v nich zas (v porovnaní s objemom tréningu) toľko nebude... A tú trampolínu ber s rezervou, to je skôr subjektívne hodnotenie...
tak vybuchavat nohy a tento typ topanok na skusobne 20tky je celkom zbytocne - jednak pri obycajnom kluse je strih a celkova konstrukcia nepouzitelna (ano treba behat cez stred/spicky a aj v nejakom tempe), a aj zivotnost tychto zavodnych obuti je dost obmedzena - efekt peny/pruzenia etc sa uvadza okolo 100-200km - preto skor radsej na ostre zavody
mal som zakladny model zoom fly 1 (za 70-80E) vyborne sa v tom beha na pretekoch, ale neviem si v tom predstavit behat pomalsie ako tempo 4:00, to by som asi zomrel
Pokiaľ chceš danú obuv brať na maratón, tak ju musíš odskúšať na nejakom dlhšom úseku... Ja mám nohy citlivé na pľuzgiere a odreniny, takže nejaká svižná desina mi v tom veľa neukáže... Na objemy mám pochopiteľne úplne iné modely... Dokonca aj na preteky... Ale keď je možnosť vyskúšať to najlepšie (údajne) čo trh ponúka, tak vždy do toho idem...
Podla toho ake su ciele. Jasne ze sa da trenovat aj pretekat v jednych, preco nie.
Vseobecne sa ale bezecka priprava sklada z roznych zloziek - zjednodusene 80%-20% "pomale"-"rychle" tempo.
Na pomale tempa sa pouziva objemnejsia/tazsia obuv (viac tlmi, ma vasciu vydrz, a aj hmotnost)
Na rychle sa pouziva obuv lahsia - tvrdsia, z lahsich, menej odolnych materialov a vacsinou je i tvrdsia - aby sa energia odrazu maximalizovala a "nestracala".
Velmi zjednodusene napisane
Jasne uz to chapem aj ked beham len zhruba 2 a pol mesiaca tak normalne, takze ja ciele nemam ziadne. Mozno casom aj ja budem mat viac tenisiek, ale asi max ze teren, asfalt
Ja som tiež začal na zimnú prípravu trošku behať. Ale najmä nejaký trail alebo mix. Budem to takto striedať s bajkom, keď sa bude dat. V zime ma beh baví a teším sa na to. Minule som dal 16,5 km ale po ceste. 8 km hore asi 450 výškových a potom dolu, taký okruh a išlo sa mi na moje prekvapenie super. Ani neviem či som niekedy dal taký dlhý beh.
Ale otec chce ísť budúci rok Štefánika trail 140 km a dá sa posledných 50 km ist doprovod, tak rozmýšľam, že by som šiel s ním. No ale už vidím ako bude vonku sa otepľovať a už behanie pôjde bokom a v marci už ani nepomyslim
Netreba mi presne, to mam na biku. Beham len teraz cez zimu ako doplnok, prevazne na podporenie ZV, tak som chcel vediet kde sa zhruba drzat, resp. o kolko vyssie nad aep z biku. Keby sa nahodou chcem umucit a skusit zistit ANP pri behu, tak rovnako ako sa uvadza na biku? 10+20min, alebo je tu ina metoda?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
mal som zakladny model zoom fly 1 (za 70-80E) vyborne sa v tom beha na pretekoch, ale neviem si v tom predstavit behat pomalsie ako tempo 4:00, to by som asi zomrel
Vseobecne sa ale bezecka priprava sklada z roznych zloziek - zjednodusene 80%-20% "pomale"-"rychle" tempo.
Na pomale tempa sa pouziva objemnejsia/tazsia obuv (viac tlmi, ma vasciu vydrz, a aj hmotnost)
Na rychle sa pouziva obuv lahsia - tvrdsia, z lahsich, menej odolnych materialov a vacsinou je i tvrdsia - aby sa energia odrazu maximalizovala a "nestracala".
Velmi zjednodusene napisane
Ale otec chce ísť budúci rok Štefánika trail 140 km a dá sa posledných 50 km ist doprovod, tak rozmýšľam, že by som šiel s ním. No ale už vidím ako bude vonku sa otepľovať a už behanie pôjde bokom a v marci už ani nepomyslim