Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Neviem koľko máš nabehané, ale ak s tým iba začínaš, treba sa skôr zamerať na poriadne prevedenie techniky behu, začať s miernymi tempami, povedzme 6:00 min/km a postupne zrýchlovať a zlepšovať techniku. Predsa kĺby a väzy si musia na iný druh pohybu zvyknúť. Následne riešiť ostatné . Ja osobne ANP pri behu neriešim, skôr sa zameriavam na cielené tempo a vzdialenosti.
Veru zacinam, a chcel by som tomu vniest nejaky system, nech to ma aj vyznam a prinos na jar... Zacal som pred mesiacom, 2-3x tyzdenne postupne od cca 4,5km/25min po zatial vcerajsich 9,5km/50min, zatial mam tempo cca 5:30 min/km pri +- (teda skor + ) aep z biku. Minuly tyzden som mal aj 5:05 min/km, ale tam som bol tepovo vyrazne nad aep(bikovym), nejakych 10-12 uderov.
Odporúčam si napozerať https://youtu.be/q1OMalCOHaM plus ďalšie ktoré tam má. Nejaký čas bude trvať, pokým si osvojíš bežecké techniku. Na ostatné sa fakt zo začiatku vyser, lebo si viac ublížiš ako pomôžeš. A začni zo začiatku brať nejaký prípravok na kĺby, rebríček: https://www.svetfitness.cz/nejlepsi-kloubni-vyziva/
Mne osobne napr. mesiac trvalo, kým som začal dávať správne ruky, o došlape ani nehovorím. Ale má to veľký význam, zranenie pri behu nesprávnou technikou je iba otázkou času.
Viem to z vlastnej skúsenosti..
ja osobne by som proste začal behať tak, aby ťa to bavilo a neriešiť žiadne tepy, tempo a pod Pre mňa beh tiež bol zo začiatku ako za trest ale keď si tam nájdeš to svoje, prospeje ti to tak či tak Skús vybehnúť do lesa, skús schody (v ndca odporúčam tie na cintorín ), skús ovál či intervaly uvidíš čo ťa baví...vždy lepšie ako sedieť doma pri pc a gúgliť v akých tepoch máš behať ?
Neboj, neni to na ukor samotneho behu Tie schody uz som si bol omrknut, mam ich v plane postupne zaradovat na intervaly... Ale nerad nieco robim len tak bez systemu, preto som si ho chcel do toho zaviest... Proste vyhovuje mi nalinkovany plan Zatial len pridavam objemy a zistujem si vydrz a tempo.
Osobne neriešim žiadny plán. Proste behám pre radosť. Posledne dva roky ma to celkom chytilo ako doplnok a hlavne terén. Pritom posledných 15 rokov som to bral viac ako trest. Predtým som bol celkom talent, na základnej škole. Otec je amatérska špička teraz päťdesiatnikov a posledné roky ultra traily. Niekedy ma mrzí, že som sa tomu nevenoval a nešiel v jeho stopách. Bohužiaľ ma viac bavil futbal a na strednej viac rôzne opiáty 🤪 a hlavne mi vždy chýbala pevná vôľa a trochu sa zaprieť cez bolesť. Ale v bajku som sa našiel...
Ak sa ale niekto chce v behu aj zlepšovať, tak určite treba ísť na to systematicky a z rozumom...
Chalani novodubnickí, tak aj som sa nedávno nechal zlákať na behanie. Naposledy som sa s behom naozaj trápil v rámci telesnej výchovy na základke. A teraz reku nech nehnijem doma keď nebudem bajkovať - hlavne v zlom počasí. Prečítal som si o začiatočníckych chybách a následne ich všetky urobil (tenisky z netu, žiadna lekárska prehliadka, tréner...) a proste som jedného dňa vybehol. No vybehol - vydriapal som sa nejak na Dubovec od Enicsu a potom dole cez Kaňovú, hore na salaš a zgúlal sa nejak dole do mesta. Pár mesiacov dozadu. Odvtedy som si to dám v priemere tak dvakrát do týždňa. Už je to lepšie ako kedysi ale behom by som to stále nejak nenazýval Nesledujem si tep, ani neviem koľko je to km a aké prevýšenie a stále lapám po dychu Dvakrát som si odpálil koleno, na dva týždne. Teraz v sobotu som si asi preťažil(?) členok. Ale baví ma to a tak s tým plánujem pokračovať, pre radosť, tak snáď si neublížim.
tak to tolko nesil a občas jednoducho svalaj len krokom v strmom hore aj dolu.. ja som tiež skončil z behaním pred 20 rokmi ,ked som v v TN s hviezdami hrával hokejbal.... teraz v medziobdobí som začal trosku akože behať, skor pajdať
mam 60km ,polovicu v teréne nad sídliskom, a docela ma to chytilo, už som prestal mať svalovicu
len mi treba vymaniť tenisky za terénne, lebo inovy som zodral v meste po asflate a v blatku to už nedrží:)
nakoniec sa človek vždy poučí až na vlasných chybách, nech si prečíta čokoľvek
ja som začínal behať okolo mesta, čo bola nuda a bolo tam moc ľudí na môj vkus tak som sa presunul do lesa, tam je to fajn, vypneš, bolia z toho menej kolená a zapájaš viac svalov pre mňa fungovala ako dobrá motivácia behať cestičky, ktoré som prejazdil na bajku a tak som sa dopracoval až ku stavu, že v rámci prokrastinácie ubehnem aj maratón keď to nejakým zvráteným spôsobom človeka baví, ani tú bolesť necíti a telo si zvykne na všetko
Hlavne treba mať z toho radosť ak niečo robíme nasilu tak je to na...ak sa k tomu pridá pekné prostredie ide to samo dnes som načal 824 bežeckých km. Moja motivácia je stále niečo zažiť bezduché behanie po rovine alebo na ovále mi nikdy nechutilo 99% výbehov je do prírody. Nehľadám v tom žiaden systém proste to robiť pre radosť a časom po pár km aj nejaký progres príde.
Fak si neviem predstaviut,ako pri behu dopadat na prednu cast chodidla. Prirodzene uz od alicka beham tak,ze dopadam na patu https://youtu.be/gondlpY8Vaw?t=54
no ved da sa aj tak, akurat ze to nie je moc telu a obvzlast klbom prospesne. a o tom je ta technika ze ak ju neovladas naucis sa ja som s tym dopadom na stred nemal nikdy problem, ak by som dopadal na patu tak sa mozem s behanim rozlucit kedze mam platnicky v krizovej casti pekne v prdeli
Fak si neviem predstaviut,ako pri behu dopadat na prednu cast chodidla. Prirodzene uz od alicka beham tak,ze dopadam na patu https://youtu.be/gondlpY8Vaw?t=54
Pokiaľ nemáš špeciálnu obuv s nulovým, alebo aspoň len minimálnym dropom, tak to ani nie je možné... Ale v pohode, cez špičky behá asi len 10% bežcov, výhoda (s výnimkou barefooťákov) je len v dynamike a ekonómii pohybu, pokiaľ beháš kondične pre zdravie, môže Ti to byť fuk...
Ono ak by sme mali byť úplne presný, malo by to byť predná vonkajšia strana, samozrejme v prirodzenej polohe, kde tlmiacim prvkom je klenba chodidla. Ale teória je jedna vec, a prax druhá. Niektorí elitní bežci majú takú zvláštnu techniku, a funguje im
minule som kukal nieco o Kipchoge-m a v tom ktorom maratone bol ako skoro vzdy prvy a za nim druhy dopadal na paty a ukazovali to aj na spomalenom zabere. co je hodne zvlastny jav u top bezca. ako pise cipo, dopadat je idealne na prednu vonkajsiu hranu, cesi to vystizne volaju "malíková hrana". kazdy mame ale ine nohy. idealne ja si najst svoju polohu dopadu no aby sa co najviac priblizovala tomu technickemu idealu to hlavne kvoli tomu az si clovek neznici klby
Pokiaľ nemáš špeciálnu obuv s nulovým, alebo aspoň len minimálnym dropom, tak to ani nie je možné... Ale v pohode, cez špičky behá asi len 10% bežcov, výhoda (s výnimkou barefooťákov) je len v dynamike a ekonómii pohybu, pokiaľ beháš kondične pre zdravie, môže Ti to byť fuk...
to s tym dropom je na mile daleko od reality - az by som povedal ze klamstvo. ostatne viacmenej pravda. beh cez paty nie je idealny, nemusi vsak sposobovat problemy (ale aj moze )
poznam ludi co behaju cez paty a maju maratony pod 2:50, ziju behaju a nie su casto zraneni. osobne si myslim ze ak by techniku zlepsili tak by vedel behat i rychlejsie, to uz je ale ina otazka
Nemám vo zvyku klamať, je to vlastná skúsenosť, že v obuvi s vysokým dropom je to značne zložitejšie ako s nižším... Inak - s tým druhým súhlasím, nikdy som nebehal cez špičky a maratón mám za 2:39,17, aj keď to bolo už dávnejšie...
Nazgul: nemyslel som to nejako ofenzivne - ale povedat ze ak nemas nulovy/minimalny drop tak sa neda bezat cez spicky je (aj z mojej skusenosti) hlupost. mam dropy vselijake, a dovolim si tvrdit ze beham skor cez stred/predok chodidla
pred maratonskym casom klobuk dole
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Mne osobne napr. mesiac trvalo, kým som začal dávať správne ruky, o došlape ani nehovorím. Ale má to veľký význam, zranenie pri behu nesprávnou technikou je iba otázkou času.
Viem to z vlastnej skúsenosti..
Ak sa ale niekto chce v behu aj zlepšovať, tak určite treba ísť na to systematicky a z rozumom...
mam 60km ,polovicu v teréne nad sídliskom, a docela ma to chytilo, už som prestal mať svalovicu
len mi treba vymaniť tenisky za terénne, lebo inovy som zodral v meste po asflate a v blatku to už nedrží:)
ja som začínal behať okolo mesta, čo bola nuda a bolo tam moc ľudí na môj vkus
https://youtu.be/gondlpY8Vaw?t=54
https://youtu.be/gondlpY8Vaw?t=54
to s tym dropom je na mile daleko od reality - az by som povedal ze klamstvo. ostatne viacmenej pravda. beh cez paty nie je idealny, nemusi vsak sposobovat problemy (ale aj moze
poznam ludi co behaju cez paty a maju maratony pod 2:50, ziju behaju a nie su casto zraneni. osobne si myslim ze ak by techniku zlepsili tak by vedel behat i rychlejsie, to uz je ale ina otazka
pred maratonskym casom klobuk dole