Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
randy nedá mi nereagovať, "prioritu majú rýchlejší", nuž aj a si zase myslím, že jedno kde, či v lese či na hrádzi či na dráhe (aspoň tej verejne dostupnej) má prednosť ten menej skúsený. Nebude hádam uskakovať iným bežcom. Ďalšia vec, skade má ten plaziaci sa bežec z ulice poznať tie tvoje pravidlá dráhy? Však ten trénovaný jedinec, ktorý sa nechce potýkať z plazcom z ulice nak ide behať na uzavretý športový areál nejakého športového klubu a nie na školské ihrisko. Jo ale pravidlo "žiadne slúchadlá" by som rozšíril všade a vždy
Hack3r Hmm.. pozeram, kolko nabehal Lubo Hrmo z BB - jeho rekord je 270 km, co nie je az tak daleko
lapaloma Moje pravidla? Vidiet ze si nikdy na ziadnej drahe nebehal, alebo aspon si nikdy nestretol klusajucich ludi a mamicky s kocikom v prvej drahe. Ked mas podla treningu tam vypustit dusu, tak je kluckovanie medzi ludmi to najposlednejsie co chces robit + lahsie sa pocita vzdialenost prvej drahy. Ak chce niekto klusat na drahe, nie je problem, len treba to robit vo vonkajsej drahe - aspon tam nabeha viac Vacsina atletickych ovalov je mimo vyucby volne pristupna, kluby svoje drahy nemaju, ale platia za prenajom.
Napr ked som chodil na Nevadzovu, tak bezne makaci behali v 1-2, ja som si behal svoje intervaly v tretej a vyklusaval v poslednej v protismere (vacsinou rozklus a vyklus byva v smere hodinovych ruciciek ) a pohodicka. Ziadne kolizie Inac myslim, ze na GTN aj raz bola tema ohladom pravidiel na atletickej drahe.
ja chodím do lesa, ale tak vídam ľudí behať na dráhe keď idem po deti do školy/škôlky a pravda je to, že ísť tam seriózne trénovať pre makača by bolo ako za trest ... inak coros má track run kde si nastavíš v ktorej dráhe bežíš a on správne počíta vzdialenosť
Ano, je to za trest. Ale 1-2z do tyzdna sa to este da prezit, ostatne behanie jedine von. A potom este ked tam nabehlo stado neatletov (futbalisti ci co) - ti klusali cez celu drahu a trener to mal v p... A potom behaj.
Len to nemozes menit kazdu chvilu drahu podla podmienok :/ Po novom aj Garmin ma nejaku featuru, ktora automaticky rozpozna drahu a potom to uz lepsie pocita, ale stale istota na drahe je pouzivat hodinky len ako stopky a vzdy pred/po intervale stlacit lap - vtedy je to najpresnejsie.
Na východe sa ceste hovorí ,,draha,,. Na bežeckej ,,dráhe,, - atletickom ovále, ... je takéto niečo behat nemysliteľné. Odmeral a vyznačil som na málo frekventovanej rovinatej ceste 18 kilometrov po jednom kilometri /tam a späť to je 36 km/, prvé dva kilometre po sto metroch pre kratšie intervaly.
Zaciatkom januara som pri behu po zmrnutim blate nakrivo doskocil a trochu zabolelo lave chodidlo( vonkajsi nart). Boli ma doteraz,nie vsak pri behu. Len ked s nim hybem,mozno obcas pri chodzi. Nic hrozne,len je divne,ze tak dlho. Co sa zvykne na chodidle pri zlom doslape pokazit ? Vyvrtnuty clenok to nebude,to som mal a to bolo 100x bolestivejsie.
Plantarna fascitída ako zápalové ochorenie fascie začína zväčša odspodu pri pätovej kosti, je to nepríjemné zranenie, ale že by sa to tiahlo od januára, bez terapie, sa mi nezdá, hlavne keď kolega športuje bez obmedzení, a cíti len sem tam vonkajší nart (priehlavok) čo je skôr vrchná časť chodidla. Môže to byť sto vecí, treba zájsť za felčiarom alebo fyzioterapeutom👨⚕️. Prajem skoré uzdravenie.👍
Ahojte,Kilionovi samozrejme držím palce, sem tam kuknem ako sa mu darí, ale odbočím troška od témy, ak nebude vadiť. Máme tu aj nejakých bežcov, ktorí trénujú podľa nejakého plánu? Chcel by som sa totižto zamerať na 2 ciele, 5 km pod 18 minút a 10km pod 40 minút. Či niekto nemá nejaký odskúšaný tréningový plán na tieto vzdialenosti? Na nete ich je X, preto ma zaujímajú osobné skúsenosti, či máme niečo, čo Vás výrazne posunulo vpred a nemáte sa problém o to podeliť. Ďakujem.
Ja som mal to štastie že som mal od svojich bežeckých začiatkov trénera ktorý mi ten plán robil na mieru . Lebo tých plánov je naozaj veľa a veľa aj dobrých , len si myslím že taký plán je veľmi individuálna záležitosť. Ak je to možné oslovil by som nejakého trénera . Najlepšie je keď ma niekto vidí a vie aké sú moje možnosti, štýl a pod.. A ak vidí že robím niečo zle upozorní ma a zároveň môže ten tréning prispôsobiť podľa okolností. Ja osobne by som si netrúfal doporučiť nejaký plán z netu.
Ahojte,Kilionovi samozrejme držím palce, sem tam kuknem ako sa mu darí, ale odbočím troška od témy, ak nebude vadiť. Máme tu aj nejakých bežcov, ktorí trénujú podľa nejakého plánu? Chcel by som sa totižto zamerať na 2 ciele, 5 km pod 18 minút a 10km pod 40 minút. Či niekto nemá nejaký odskúšaný tréningový plán na tieto vzdialenosti? Na nete ich je X, preto ma zaujímajú osobné skúsenosti, či máme niečo, čo Vás výrazne posunulo vpred a nemáte sa problém o to podeliť. Ďakujem.
Ak môžeš trénovať každý deň, päťku máš za 18 a desiatku za 40 minút tak 1. týždeň:
v pondelok 10 km tempom 5 min/km v tom 5 x 100 m tempom 3:00 min/km s medziklusom 4 minúty,
v utorok 10 km tempom 5 min/km v tom 4 km tempom 4 min/km teda 6 km tempom 5 min na km a 4 km tempom 4 minúty na km,
v stredu 10 km tempom 5 min na km v tom 5 x 200 m tempom 3:10 na km s medziklusom 4 minúty,
vo štvrtok 10 km v tom 2 x 2 km tempom 3:52 min na km, medziklus 5 minút teda 6 km po 5 min na km a 4 km po 3:52 na km,
v piatok 10 km po 5 minút na km v tom 5 x 200 m ako v stredu,
v sobotu 10 km v tom 5 km tempom 4 minúty na km teda 5 km po 5 min/km a 5 km po 4 minúty na km,
v nedeľu 15 km po 5 minút na km
Další týžden napíšem po odbehaní tohto - v nedeľu popoludní 6.12. o 18.00
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Doteraz bol rekord 303.506 km co je tempo cca 4:45/km
lapaloma Moje pravidla? Vidiet ze si nikdy na ziadnej drahe nebehal, alebo aspon si nikdy nestretol klusajucich ludi a mamicky s kocikom v prvej drahe. Ked mas podla treningu tam vypustit dusu, tak je kluckovanie medzi ludmi to najposlednejsie co chces robit + lahsie sa pocita vzdialenost prvej drahy. Ak chce niekto klusat na drahe, nie je problem, len treba to robit vo vonkajsej drahe - aspon tam nabeha viac
Napr ked som chodil na Nevadzovu, tak bezne makaci behali v 1-2, ja som si behal svoje intervaly v tretej a vyklusaval v poslednej v protismere (vacsinou rozklus a vyklus byva v smere hodinovych ruciciek
Len to nemozes menit kazdu chvilu drahu podla podmienok :/ Po novom aj Garmin ma nejaku featuru, ktora automaticky rozpozna drahu a potom to uz lepsie pocita, ale stale istota na drahe je pouzivat hodinky len ako stopky a vzdy pred/po intervale stlacit lap - vtedy je to najpresnejsie.
Ak môžeš trénovať každý deň, päťku máš za 18 a desiatku za 40 minút tak 1. týždeň:
v pondelok 10 km tempom 5 min/km v tom 5 x 100 m tempom 3:00 min/km s medziklusom 4 minúty,
v utorok 10 km tempom 5 min/km v tom 4 km tempom 4 min/km teda 6 km tempom 5 min na km a 4 km tempom 4 minúty na km,
v stredu 10 km tempom 5 min na km v tom 5 x 200 m tempom 3:10 na km s medziklusom 4 minúty,
vo štvrtok 10 km v tom 2 x 2 km tempom 3:52 min na km, medziklus 5 minút teda 6 km po 5 min na km a 4 km po 3:52 na km,
v piatok 10 km po 5 minút na km v tom 5 x 200 m ako v stredu,
v sobotu 10 km v tom 5 km tempom 4 minúty na km teda 5 km po 5 min/km a 5 km po 4 minúty na km,
v nedeľu 15 km po 5 minút na km
Další týžden napíšem po odbehaní tohto - v nedeľu popoludní 6.12. o 18.00