Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Mark Messier musel ale vlacit tych svojich cca 100 kg
Ak predtym nezhodil, tak hej, ale vysportovany bol a rozhodne to bol spickovy vrcholovy a profesionalny sportovec. Celkovo som len chcel ilustrovat, ze aj uctovnik aj vrcholovy sportovec potrebuje na cas 3h adekvatnu pripravu a ani bezec svetovej spicky na stredne trate v najlepsich rokoch nema garantovany cas pod 3h. Ani ten Cameron Wurf, pre ktoreho su maratony pod 3h v ramci ironmana chlebicek, zvycajne nevyzera v cieli, ze to zvladol s prstom v riti.
pre mna je to podobne, snazime sa posuvat ludske hranice za kazdu, cenu. U hobbyka mi to nevadi, ale ze sa k tomu musia znizovat prfici je smutne
A to este mozno netusis, ako brutalne dopuju amateri. Pred par rokmi robili anonymnu studiu na cca 3000 age-group ucastnikov Ironman Frankfurt (majstrovstva europy v ironmane) a 20% opytanych sa priznalo k uzivaniu dopingu ako EPO, testosteron, rastovy hormon atd. a dalsich asi 15% sa priznalo k uzivaniu kognitivneho dopingu (antidepresiva, metylfenidát ci modafinil). A to su len ti, ktori boli ochotni to aspon anonymne priznat.
Dzurinda drží slovenský halový rekord v behu na 3 000 m v kat. masters. Bežali sme spolu pred 17 rokmi Košický maratón.
Začiatok prípravy J. C. na novú sezónu. Dnes 11 km beh na úrovni anaeróbneho prahu, pace 3:51,7 min/km
Plán v júni 10 000 m na dráhe za 35:10 min. /vek 58 rokov/
viem ze pre vas profikov to bude na smiech, ale je to moj 15 beh v zivote, valecek nemam prezyvku pre nic za nic pre mna to je sen ze bezim , tak sa musim pochvalit dnes so vzacnymi radami s ultramaratoncom
Každý sme na inej úrovni v tom sa líšime ale v čom sa zhodujeme to je to, že keď to prepálime tak si niečo aj odpálime... aktuálne cca 4 týždeň čo sa zotavujem po preťaženom členku, ale aj keď je to dá sa povedať bezbolestné aktuálne viem že zdanie klame... ale človek je človek a aj keby sa mohol učiť na chybách iných radšej sa bude asi na svojich
Čaute, ja som tiež začal behať teraz na jeseň, len mam taky problém, že po každom behu (6-7km po sidlisku) ma hrozne bolia kolená. Najmä pod jablkckom a z vnútornej strany kolena. Je to tým ze telo nie je zvyknuté, alebo zlou obuvou? Vďaka za rady.
valecek
Tak to potom ok. Myslel som, ze si behal po mesiacoch/rokoch. Ja ak chcem, tak behavam v zime mimo sezony a vzdy musim zacinat velmi zlahka, aby to bolo v ramci moznosti bezbolestne
marekr
Nepomozem ti, ale myslim si, ze to moze byt vsetkym, co si spomenul a asi aj nespravnou technikou behu.
Odporúčam dobré topánky. Prvé dva behy som absolvoval na páse v zpieracských topánkach a na druhy deň peklo. Boleli kolena dokonca bedrá. Po výmene za hoka One one nebe a dudy. Kolena trosku bolia ale to je daň za hokejovú históriu. Tiež si podľa mňa musí telo zvyknúť a svaly a šľachy sa musia naučiť prenášať záťaž.
Darmo že vladzem cvičiť silovo, plávať ci bajkovat neznamená, že máme telo pripravené na beh.
viem ze pre vas profikov to bude na smiech, ale je to moj 15 beh v zivote, valecek nemam prezyvku pre nic za nic pre mna to je sen ze bezim , tak sa musim pochvalit dnes so vzacnymi radami s ultramaratoncom
Preco si sa vybral hned do zvlneneho terenu? Na zaciatok by som zacal "indianskym behom" po rovine a nie behat s Emom (Tomi), on je bezecka "zver". Skorej ako ultramaratoncom by som ho nazval "skyrunerom" odbehane ma toho roku cca 2600 km a takmer 80 000 vyskovych, co mnohi nedaju za rok ani na bikoch
marekr ak nemas poskodene kolena (castokrat sa to prejavi az pri zvysenej zatazou ako napr pri behu), napriklad klbovu mys, alebo nieco podobne, tak urcite je to skor zlou technikou ako zlou obuvou. Ak mas dobru techniku, tak prakticky mozes behat v comkolvek. Preto mohol Zatopek trenovat vo vojenskych botach.
Na zaciatkoch nie je zle dat si pred behom aspom kratku rozcvicku najma pre clenky, kolena a bedra a bezecku abecedu. V bezeckej abecede staci nizky, vysoky skipping, zakopavanie a nejake vyskoky. https://www.behame.sk/index.php?src=bezecka%2dskola%2fbezecka%2dabeceda%2dlifting%2dskiping%2dvysoke%2dkolena%2dzakopavanie
A takto vyzera pokrocily trening techniky, ked to trenuju ti najlepsi Otvoriť v novom oknethumb_up0thumb_down
Čaute, ja som tiež začal behať teraz na jeseň, len mam taky problém, že po každom behu (6-7km po sidlisku) ma hrozne bolia kolená. Najmä pod jablkckom a z vnútornej strany kolena. Je to tým ze telo nie je zvyknuté, alebo zlou obuvou? Vďaka za rady.
Ja som mala tiez rovnaky problem. Po asfalte po rovinke a krivala som domov miestami. Teraz na jesen som zacala znovu behat, ale pridala som kopce. Postupne. A citim, ze kolena ovela lepsie. Pri behu do kopca zapajas aj ine svaly ci co, zrejme mi spevnilo aj upony a vazy okolo klbu, neviem. Ale viem, ze je to ovela lepsie a bavi ma to ? vcera som zabehla 12km s elevation gaim 443m s tempom 5:58/km. O tom sa mi niekedy ani nesnivalo.
lakko lebo ja ho zase motivujem v hokeji, tam som zase doma ja, sme spoluhráči. Trasu som si vybral okolo sídliska a potom sme.este trosku pridali.
On sa asi nudil, no chcelo sa mu ísť, mal nejaké zranenie tak tiež chcel z ĺahka. V stredu dáme 10 km my sme šli indiánsky beh, keď už som Mal dosť dali sme na min pauzu a šli sme krokom/klusom. Myslím že na to idem pomaly, v podstate si idem garmin trénera, len včera sme si šli takto. Do kopca som si len tak klusal/vidno to aj z mapky. ako som uz pisal, mam síce nadvahu a spusta zraneni ale zase z blata niesom a aktivne sa hybem od decka
odbehnuta vzdialenost ani tempo by v zaciatkoch nemala byt pre teba dolezita, to len k tomu "V stredu dáme 10 km". Druhy beh a hned 10-tka? som zvedavy do kedy ti to vydrzi, ale drzim palce.
tiez si myslim ze 10km je pre zaciatok moc. ja som ako uplny nebezec zacinal 1, 2, 3, 5, 7, 10km /kazdu vzdialenost tak po 2x/ a pri 12km som zistil ze mojim platnickam resp. nohe sa to nepaci tak som sa z 10 a 7, dostal na 5km ktore som mohol behavat mam z casti ochrunutu nohu tak tych 5 bolo takych ze to malo vyznam a nemal som potom velke bolesti. ale schudol som za cca 3 mesiace 9 kil len tym ze som behaval.
teraz asi mesiac dozadu som bol 3km a tri dni som mal nohu skoro chromu kua a bojim sa zas zacinat. no od leta som pribral 5kil a to nie je dobre
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ak predtym nezhodil, tak hej, ale vysportovany bol a rozhodne to bol spickovy vrcholovy a profesionalny sportovec. Celkovo som len chcel ilustrovat, ze aj uctovnik aj vrcholovy sportovec potrebuje na cas 3h adekvatnu pripravu a ani bezec svetovej spicky na stredne trate v najlepsich rokoch nema garantovany cas pod 3h. Ani ten Cameron Wurf, pre ktoreho su maratony pod 3h v ramci ironmana chlebicek, zvycajne nevyzera v cieli, ze to zvladol s prstom v riti.
A to este mozno netusis, ako brutalne dopuju amateri. Pred par rokmi robili anonymnu studiu na cca 3000 age-group ucastnikov Ironman Frankfurt (majstrovstva europy v ironmane) a 20% opytanych sa priznalo k uzivaniu dopingu ako EPO, testosteron, rastovy hormon atd. a dalsich asi 15% sa priznalo k uzivaniu kognitivneho dopingu (antidepresiva, metylfenidát ci modafinil). A to su len ti, ktori boli ochotni to aspon anonymne priznat.
Začiatok prípravy J. C. na novú sezónu. Dnes 11 km beh na úrovni anaeróbneho prahu, pace 3:51,7 min/km
Plán v júni 10 000 m na dráhe za 35:10 min. /vek 58 rokov/
Peter 60km nedavam ani na bajku na eletrike :p
Tak to potom ok. Myslel som, ze si behal po mesiacoch/rokoch. Ja ak chcem, tak behavam v zime mimo sezony a vzdy musim zacinat velmi zlahka, aby to bolo v ramci moznosti bezbolestne
marekr
Nepomozem ti, ale myslim si, ze to moze byt vsetkym, co si spomenul a asi aj nespravnou technikou behu.
Darmo že vladzem cvičiť silovo, plávať ci bajkovat neznamená, že máme telo pripravené na beh.
Preco si sa vybral hned do zvlneneho terenu? Na zaciatok by som zacal "indianskym behom" po rovine a nie behat s Emom (Tomi), on je bezecka "zver". Skorej ako ultramaratoncom by som ho nazval "skyrunerom" odbehane ma toho roku cca 2600 km a takmer 80 000 vyskovych, co mnohi nedaju za rok ani na bikoch
Na zaciatkoch nie je zle dat si pred behom aspom kratku rozcvicku najma pre clenky, kolena a bedra a bezecku abecedu. V bezeckej abecede staci nizky, vysoky skipping, zakopavanie a nejake vyskoky.
https://www.behame.sk/index.php?src=bezecka%2dskola%2fbezecka%2dabeceda%2dlifting%2dskiping%2dvysoke%2dkolena%2dzakopavanie
A takto vyzera pokrocily trening techniky, ked to trenuju ti najlepsi
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Ja som mala tiez rovnaky problem. Po asfalte po rovinke a krivala som domov miestami. Teraz na jesen som zacala znovu behat, ale pridala som kopce. Postupne. A citim, ze kolena ovela lepsie. Pri behu do kopca zapajas aj ine svaly ci co, zrejme mi spevnilo aj upony a vazy okolo klbu, neviem. Ale viem, ze je to ovela lepsie a bavi ma to ? vcera som zabehla 12km s elevation gaim 443m s tempom 5:58/km. O tom sa mi niekedy ani nesnivalo.
Edit: elevation gaiN, samozrejme.
On sa asi nudil, no chcelo sa mu ísť, mal nejaké zranenie tak tiež chcel z ĺahka. V stredu dáme 10 km
teraz asi mesiac dozadu som bol 3km a tri dni som mal nohu skoro chromu kua a bojim sa zas zacinat. no od leta som pribral 5kil a to nie je dobre