ja by som si ich radsej skusil, nevies ako je to s cislovanim, alpiny mam 46 (tiez tenisky puma, asics, merrell..) tretry shimano 47, a u Kubicu uz 46, 47 nemaju (volal som), ale nasiel som ich na http://www.lukasport.sk/sk/detail/topanky-na-bezky-rossignol-x-5
11.12.2010 - 09:36:03
00
tu si mozete pozriet ako ist dole kopcom biela stopa 2010 obchvat zjazdovky na severny okruh :) http://www.youtube.com/watch?v=nORc7j6d2Fw http://www.youtube.com/watch?v=C0BC1iIvUoo&feature=related :D
11.12.2010 - 12:28:39
00
ma to ale jedno zasadne ALE , ja pisem cely cas o klasike, cize som v stope a okolo mna je 20-30 cm snehu ako mam toto bezpecne zozjazdovat v stope to ide prilis rychlo a mimo nej to nejde pre zmenu nijako :devil:
11.12.2010 - 13:02:38
00
jednoducho, jednu nohu das von zo stopy a tou pluhujes druha ostava v stope ;)
11.12.2010 - 13:21:56
00
dikes za radu, vyskusam .... :whew:
11.12.2010 - 13:28:17
00
Tak dnes som novú výstroj pokrstil na Skalke. A musím povedať, bežkovanie je super :y: Len budem musieť trochu techniku vycibriť :) Inak len jeden pád na samom začiatku potom to už šlo, dokonca aj v zjazdoch. Zjazdovanie ma baví tak ako na bajku :P
11.12.2010 - 17:36:28
00
ma to ale jedno zasadne ALE , ja pisem cely cas o klasike, cize som v stope a okolo mna je 20-30 cm snehu ako mam toto bezpecne zozjazdovat v stope to ide prilis rychlo a mimo nej to nejde pre zmenu nijako :devil:

Ja bežkujem už cca. 33 rokov. Začínal som asi podobne ako Ty, zjazd, brzdenie pluhom aj napriek tomu zvyšovanie rýchlosti, strata kontroly nad bežkami a pád. Skúšal som brzdiť palicami ako veslom ale bolo to nepraktické a neprišiel som tomu na chuť. Keď som začal chodiť zo starými skúsenými turistami, naučili ma brzdiť bosorkou a to bolo pre mňa to pravé orechové, od vtedy tento spôsob používam. Od tohto času padám minimálne a zjazdujem bezpečne svahy, ktoré by som inak bez pádu nezvládol. Prečo padám minimálne? Lebo brzdením udržujem rýchlosť, ktorú bezpečne zvládam a to je to najpodstatnejšie pri bežkovaní. Udržovať malú rýchlosť je nutné aj v neznámom teréne keď neviem čo ma za zákrutou alebo pod snehom čaká. Čiže zjazdujem úplne pomaly a prípadný pád je skoro v nulovej rýchlosti.
Určite sa na tento spôsob brzdenia nemôžu používať laminátové palice, to by boli asi jednorázovky. Ideálne sú obyčajné hliníkové palice dobre ohybné. Pár krát sa mi stalo ,že som na palice v hlbokom snehu sadol a ohol do pravého uhla. Vyrovnal som ich a pokračoval ďalej. Od vtedy pri zjazde vyberiem ruky z pútok a pri páde palice púšťam, čím ich dostanem aj pár metrov za telo a neohnem ich. Na palice sa nesmie pri brzdení sadať, telo musí byť vzpriamené, znížime ťažisko a palice držíme čo najkolmejšie k zemi. Toto je základná abeceda bezpečného turistického bežkovania v neznámom teréne a zlých snehových podmienkach. A nie je hanba bežky odopnúť a zísť nebezpečný úsek pešo.
Za tie roky bežkovania som sa nestretol s tým že by sa niekto zranil týmto spôsbom brzdenia ale nikomu nevnucujem ho používať ak sa mu zdá nebezpečný. Prajem všetkým príjemné a hlavne bezpečné bežkovanie v tejto zimnej sezóne.

Prílohy:

Komentár súboru: Prvé bežkovanie v tejto sezóne. Všimnite si aké máme kvalitne upravené stopy. Skalka sa môže skryť.
IMG_8766_crop_web.jpg
IMG_8766_crop_web.jpg 184.06 KiB thumb_up0thumb_down

11.12.2010 - 18:00:56
00
aha ok ja som to tak robieval doteraz ale zase to ALE :$ ked idem v stope asi nemozem hamovat palicami bo ked ma dakto uvidi mi da po hrbe akurat , co v takom pripadovy ked je stopa a chcem ju zachovat ? kurna ako to robia ti co ju vychodili asi sa neboja heh , ono je to tak ten co ide prvy stopu to zozjazduje ok ale ti dalsi ju uz len vytlacia a ide to tym padom aj rychlejsie .... nejde o to ale ten co isiel prvy tym padol vybral trasu ktora nezodpoveda rychlosti to 28-ho v poradi cize urcite je na konci zjazdu ostra do lava a to mam problemy vybrat, no nist skusim to s tymi palicami mimo stopu dako cez ruky hehe :whew: uvidime zajtra .... aj ked si zase budem musiet prerazit novu stopu kedze nam dost potopilo snehu a potom aj riadne zafukalo novym snehom ....
11.12.2010 - 18:35:31
00
no pochybujem že je veľa takych miest, kde treba brzdiť palicami a je tam aj stopa...ako už napísal gabiski, to už radšej len jedna noha v stope a druhá v hlbokom snehu, ten ťa pribrzdí sám...
11.12.2010 - 18:45:03
00
Určite na jazdu v upravovanej stope sa bosorka nehodí. Ale tam to je väčšinou bezpečné. Pri turistických pochodoch s partiou ako aj na oficiálnych prechodoch pohoriami je používanie bosorky bežné. A nemusíš sa obávať, nejakých nepríjemností. Keď ideš počas prechodu medzi poslednými tak je v strede taká ryha, že držíš nohy v stope a ryha Ťa vedie jak trolej. :) Ja to riešim tak , že idem medzi prvými a to aj kvôli početným lavórom. :D
Je n spôsobov na zjazdovanie a samozrejme aj ten keď je jedna noha v hlbokom snehu a druhá v stope. Tento spôsob používam keď sa mi zjazd zdá dostatočne bezpečný a môžem si dovoliť vyššiu rýchlosť. Ale aj takto sa pôvodná stopa značne zničí ale pri bežkovaní je to tolerované ako aj spomenuté lavóry a papuľaky. Bežkári sú ľudia tolerantní a čo sa odsudzuje tak chôdza, motorka alebo bike v stope.
11.12.2010 - 18:46:59
00
ok snad si nejako poradim, inak co tak konske stopy ? :rofl: mame tu dost chovatelov koni ....
11.12.2010 - 19:16:58
00
Stým som sa našťastie u nás nestretol ale štvorkolkou rozrytá stopa je bežná vec. Dobrým zvykom v stope je uvoľniť stopu rýchlejšiemu. S čím majú často problémy skialpinisti keď zjazdujú v stope s pásmi.
11.12.2010 - 19:28:50
00
kto pozna dobry ...teda dobre vybaveny shop pre bezkarov? Pretoze sportove obchody v BB a ZV sa tomuto venuju len okrajovo.
11.12.2010 - 23:45:35
00
kto pozna dobry ...

hladas nieco specialne?
v metre maju viac ako solidne fischer power crown, topanky k nim: slange sport alebo tiko sport, rizenek
BB: Ski Centrum Malachov, Acko, byvala Merida, nejaky novy obchod je na Staych Horach (este som nebol), a co to zaujimave kupis v Podlaviciach u :x
12.12.2010 - 08:48:55
00
Ja bežkujem už cca. 33 rokov..... naučili ma brzdiť bosorkou a to bolo pre mňa to pravé orechové, od vtedy tento spôsob používam. ...... Ideálne sú obyčajné hliníkové palice dobre ohybné. Pár krát sa mi stalo ,že som na palice v hlbokom snehu sadol a ohol do pravého uhla. Toto je základná abeceda bezpečného turistického bežkovania v neznámom teréne a zlých snehových podmienkach. A nie je hanba bežky odopnúť a zísť nebezpečný úsek pešo.
Za tie roky bežkovania som sa nestretol s tým že by sa niekto zranil týmto spôsbom brzdenia ale nikomu nevnucujem ho používať ak sa mu zdá nebezpečný. Prajem všetkým príjemné a hlavne bezpečné bežkovanie v tejto zimnej sezóne.
Asi v ramci techniky treba rozlisit turistiku na bezkach a sportove bezkovanie. Co sa tyka vybavenia, tak hlinikove palice sa uz asi nedaju zohnat ani po bazaroch, predsa technologie nas posunuli niekam inam ;) O nebezpecnosti tohto sposobu brzdenia vypoveda to, ze aj Racho ich uz ohol a bola to len vec nahody, ze sa nimi neprerazil. Nebezpecne useky urcite nieje hamba zist pesi, pretoze v X pripadoch je to zdravsie :) Inac "bosorkovat" v upravenej stope je jasna provokacia ostatnych bezkarov, za co si moze dotycny vysluzit palicovu inzultaciu ostatnymi tolerantnymi uzivatelmi stopy :rofl: A to ze si sa nestretol s takymto urazom je slaby argument, pretoze poznam babu, ktora skoncila na operacnom stole na gynekologii po " bosorkovani " :o :tmi: Takze je na kazdom, akym sposobom bude bezky pouzivat, ale s Rachom sa urcite zhodneme na jednom. Bezkujte bezpecne, aby ste z bezkovania mali radost.
12.12.2010 - 09:08:15
00
keyboard_arrow_up