zdravim no tak som sa dal do beziek , chcel by som robit klasiku
lenze ma to zopar zadrhelov ....
nejak este neviem prist na chut tomu spustaniu sa dole kopcom na bezkach , ako to robite vy ludia ? (zopar veci ma napada len chcem poznaz aj vas nazor )
dalsia vec su bezky samotne , mam pocit ze uzsie uz byt nemohli, bo sa mi nohy na nich vyvracaju do stran jak tej modelke na mole hehe ,som z toho dost nasrdeny ....
neviem, daju sa zohnat aj sirsie bezky nez je standard ? som otvoreny konstruktivnym nazorom k otazkam ktore som polozil ... silno prakticke veci ma zaujimaju .....
To nieje o polemike. Viem o konkretnom pripade, kedy nasledkom "bosorky" doslo k zlomeniu duralovej palice a naslednej dvojtyzdnovej hospitalizacie dotycnej osoby na gynekologii. A nie vsetci pouzivame duralove palice . Ty jazdis vecsinou taky freeride na bezkach, kde mozno je to aj v urcitych pripadoch opodstatnene, ale ja som tento sposob nevidel pouzivat u normalnych bezkarov ani live a ani v telke. Preto som si dovolil tento sposob brzdenia neodporucit. A nejakou priruckou telovychovneho vydavatelstva by som sa neriadil ( rok vydania by ma zaujimal ). NA zaver : vsetci bezkujme tak, aby sme z toho mali radost ci uz z toho turistickeho ponimania alebo toho skor sportoveho.
Brzdenie je nepriateľ rýchlosti . Tá bosorka mi tiež príde ako kravina, radšej sa hodím o bok keď to vyzerá beznádejne ako si pchať palice medzi nohy.
Ked sa dostaneš na pekne upravenú strojovú stopu, tam nie je čo riešiť, netreba sa báť, treba vstúpiť do stopy a tá ťa sama vedie,prikrčiť, palice ako v zjazde a ideš.Brzdiť väčšinou nemusíš, lebo zjazd končí rovinou, prípadne protisvahom, tak prečo sa neodviesť.Keď už musíš brzdiť, jednu nohu zo stopy a pluh.
Na toto som ti minule zabudol niečo povedať. Uvedené by bolo OK keby idú všetci jedným smerom. Napr na Skalke si ideš v stope a za zákrutou je oproti tebe zrazu nejaká tetuška. Samozrejme, dá sa vystúpiť zo stopy, ale začiatočník ju buď trafí, alebo sa niekam zgúľa. No a je ešte jeden dôvod prečo nezjazdujem v stope, mimo nej to ide rýchlejšie
Všetko chce cvik, nohy si musia zvyknúť na bežku, na jej šírku,dĺžku, hmotnosť, jazdením časom zistíš, že máš v nohách stabilitu, budeš vedieť, ako sa to celé správa a dostaneš sa do toho. V tv to vyzerá úplne jednoducho, realita je trošku iná.
Nie som žiadny múdry z neba, na bežky som sa poprvýkrát postavil minulý týždeň 11.2. a druhý krát 13.2. na nich som sa dokonca postavil na preteky v klasickom lyžovaní http://www.kolo-bezky.cz/akce/index.php?m=5 na 17km. Bol som skoro posledný,padol som pár krát, ale na nadšení z tohoto druhu pohybu mi to neubralo. Bol som aj včera, pôjdem aj dnes. Viem už, že sama stopa si ťa udrží,treba si len dávať pozor na náklony dozadu, do strán.Aj vo väčšej rýchlosti nie je problém, treba ale držať postoj /nenechať sa rozhádzať a začať panikáriť/. To platí aj pre stopu do zákruty/ preto sú špičky zdvihnuté/. V zjazdoch kde nie je stopa brzdiť do V /päty od seba, špičky k sebe/, ak treba od začiatku klesania, aby si nenabral veľkú rýchlosť. Brzdenie na "bosorku" určite nedoporučujem, ani strkanie palice na vnútornú stranu bežiek/medzi nohy/,hrozí zaseknutie palice, nábeh hranou a istý pád. Keď moc naberám rýchlosť, mierne sa pribrzďujem /málo účinné/ palicami o zem po stranách. Pády ale budú, nič sa nedeje, nik sa nebude smiať, každý sem tam padne. Keď si raz urobíš stopu, už ti ostane /pokiaľ sa neroztopí sneh alebo lepšie, nezničia ti ju peší/ a môžeš na nej jazdiť dosýta, aj za domom, na lúkach..
Fascinujú ma veteráni, na Artis-och zo 75" , zdanie jednoduchej "koristi na obehnutie" je veľmi mylné
giro mal na mysli upravenú trať ratrakom, čo samozrejme nie je vždy pravda, ale to je už o inom...je jasné že v klasickom teréne, v hlbšom snehu, mimo stopy je to pomalšie...
Brzdenie je nepriateľ rýchlosti . Tá bosorka mi tiež príde ako kravina, radšej sa hodím o bok keď to vyzerá beznádejne ako si pchať palice medzi nohy.
Na toto som ti minule zabudol niečo povedať. Uvedené by bolo OK keby idú všetci jedným smerom. Napr na Skalke si ideš v stope a za zákrutou je oproti tebe zrazu nejaká tetuška. Samozrejme, dá sa vystúpiť zo stopy, ale začiatočník ju buď trafí, alebo sa niekam zgúľa. No a je ešte jeden dôvod prečo nezjazdujem v stope, mimo nej to ide rýchlejšie
V bežkovaní platí pravidlo, že v zjazde zo stopy nevystupuješ, uhýba sa ten, čo ide v Tvojej stope do kopca, myslím že to väčšinou bežkári vedia. V lepších strediskách sú jednosmerné trate, čo je ideálne. Alebo si myslel taký prípad, keď dobehneš v zjazde pomalšieho bežkára? Samozrejme vystúpiť zo stopy a obísť ho a zaradiť sa. Na to samozrejme musíš mať akú takú rutinu, nech sa tam nesklátiš Ty aj on.Na takých akciách, kde je niekoľko tisíc ľudí je to nutné.
Začiatočníci väčšinou zjazdujú mimo stopy. Mňa Tono vždy učil v stope.
No a výhodné je to hlavne vtedy, keď ideš dlhšiu trať tak si v zjazde v stope oddýchneš a vydýchaš sa. Mimo stopy sa stále namáhaš a prakticky nemáš kedy si vydýchnuť.
Čo sa týka rýchlosti, jednoznačne v stope dosiahneš vyššiu rýchlosť, ako mimo.
V lepších strediskách sú jednosmerné trate, čo je ideálne.
kvôli tomuto nemusím Skalku, tam je vždy len jedna stopa (ak vôbec nejaká je) a ide sa v podstate pol okruhu dole a pol hore, smer si vyberie každý sám...každý chce zjazdovať v stope a tí čo si chcú trošku zabežkovať v poriadnej stope tak musia neustále v kopci uhýbať a ísť mimo stopy...
Alenka tak ako píše katko. Na Skalke je to bežný problém a málokto z páprdov sa drží pravidiel. Tvoje dôvody jazdy v stope si mi vravela, ja som si len spomenul na svoje prečo mimo
Tak s týmto v Brumove za Vršatcom /Morava/ nemali problém, stopy boli súbežne vedľa seba 2 a aj tí čo nemajú občiansky vedia, že sa treba držať v pravo.
Je obrovská škoda, že v takomto stredisku, kde sa chvascú možnosťami a Bielou Stopou a históriou bežkového športu ,sú nie schopní pripraviť normálne trate. Keď to ide v každej prdeli na Morave a v Čechách. Preto sme úplne prestali chodiť na Skalku. Ma Moravu máme 50km a človek sa tam vydovádza na perfektne pripravených a denne pretiahnutých tratiach koľko chce.
upravene trate su super ale moja realita je tvrda , iba luky polia ale bezkuju tam aj iny.... dnes som sa prizivil na jednej stope , celkom pekny okruh mi to hodilo , kto pozna LM, Smrecany a spet ....
btw : hrozi teply front tak bezkujte ako o zivot, bo vo stvrtok pride aj dazd ( tak na shmu servery pisali )
no kukol som druhy odkaz a ako tak pozeram este sa mi nepodarilo pri behu okrem paty zdvyhnut aj bezku , teeda take daco to asi ide naozaj iba na vyrobenej stope nie ?
upravene trate su super ale moja realita je tvrda , iba luky polia ale bezkuju tam aj iny.... dnes som sa prizivil na jednej stope , celkom pekny okruh mi to hodilo , kto pozna LM, Smrecany a spet ....
Každý rok s tur. oddielom Tatran Prešov vybehneme s bežkami na Žiarsku chatu. Potom si vychutnáme zjazd po Žiarskej doline. Na konci doliny zabočíme doprava a po červ. značke prejdeme na lúky a po nich až ku vleku za LM. Máš tam celkom parádne vozenie, je to stále mierne z kopca, stopa je zvyčajne prešľapaná, nádherné výhľady, ideálne na trénovanie a relax.
Pár fotiek z včerajšieho prechodu Braniska a Šarišskej vrchoviny.
Každý rok s tur. oddielom Tatran Prešov vybehneme s bežkami na Žiarsku chatu. Potom si vychutnáme zjazd po Žiarskej doline. Na konci doliny zabočíme doprava a po červ. značke prejdeme na lúky a po nich až ku vleku za LM. Máš tam celkom parádne vozenie, je to stále mierne z kopca, stopa je zvyčajne prešľapaná, nádherné výhľady, ideálne na trénovanie a relax.
Ahoj Racho, vedel by si to naklikat do mapy ?
Pre mna je to nepreskumany teren.
Fotky super
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Nie som žiadny múdry z neba, na bežky som sa poprvýkrát postavil minulý týždeň 11.2. a druhý krát 13.2. na nich som sa dokonca postavil na preteky v klasickom lyžovaní http://www.kolo-bezky.cz/akce/index.php?m=5 na 17km. Bol som skoro posledný,padol som pár krát, ale na nadšení z tohoto druhu pohybu mi to neubralo. Bol som aj včera, pôjdem aj dnes. Viem už, že sama stopa si ťa udrží,treba si len dávať pozor na náklony dozadu, do strán.Aj vo väčšej rýchlosti nie je problém, treba ale držať postoj /nenechať sa rozhádzať a začať panikáriť/. To platí aj pre stopu do zákruty/ preto sú špičky zdvihnuté/. V zjazdoch kde nie je stopa brzdiť do V /päty od seba, špičky k sebe/, ak treba od začiatku klesania, aby si nenabral veľkú rýchlosť. Brzdenie na "bosorku" určite nedoporučujem, ani strkanie palice na vnútornú stranu bežiek/medzi nohy/,hrozí zaseknutie palice, nábeh hranou a istý pád. Keď moc naberám rýchlosť, mierne sa pribrzďujem /málo účinné/ palicami o zem po stranách. Pády ale budú, nič sa nedeje, nik sa nebude smiať, každý sem tam padne. Keď si raz urobíš stopu, už ti ostane /pokiaľ sa neroztopí sneh alebo lepšie, nezničia ti ju peší/ a môžeš na nej jazdiť dosýta, aj za domom, na lúkach..
Fascinujú ma veteráni, na Artis-och zo 75" , zdanie jednoduchej "koristi na obehnutie" je veľmi mylné
No neviem, ja mimo stopy zjazdujem ked chcem spomalit.
Ide o to že v stope je väščia styčná plocha...
V bežkovaní platí pravidlo, že v zjazde zo stopy nevystupuješ, uhýba sa ten, čo ide v Tvojej stope do kopca, myslím že to väčšinou bežkári vedia. V lepších strediskách sú jednosmerné trate, čo je ideálne. Alebo si myslel taký prípad, keď dobehneš v zjazde pomalšieho bežkára? Samozrejme vystúpiť zo stopy a obísť ho a zaradiť sa. Na to samozrejme musíš mať akú takú rutinu, nech sa tam nesklátiš Ty aj on.Na takých akciách, kde je niekoľko tisíc ľudí je to nutné.
Začiatočníci väčšinou zjazdujú mimo stopy. Mňa Tono vždy učil v stope.
No a výhodné je to hlavne vtedy, keď ideš dlhšiu trať tak si v zjazde v stope oddýchneš a vydýchaš sa. Mimo stopy sa stále namáhaš a prakticky nemáš kedy si vydýchnuť.
Čo sa týka rýchlosti, jednoznačne v stope dosiahneš vyššiu rýchlosť, ako mimo.
kvôli tomuto nemusím Skalku, tam je vždy len jedna stopa (ak vôbec nejaká je) a ide sa v podstate pol okruhu dole a pol hore, smer si vyberie každý sám...každý chce zjazdovať v stope a tí čo si chcú trošku zabežkovať v poriadnej stope tak musia neustále v kopci uhýbať a ísť mimo stopy...
btw : hrozi teply front tak bezkujte ako o zivot, bo vo stvrtok pride aj dazd ( tak na shmu servery pisali )
Tu o technike jazdy. http://www.kstst.sk/pages/lyze/beh.htm
Ahoj Racho, vedel by si to naklikat do mapy ?
Pre mna je to nepreskumany teren.
Fotky super